Przepisy na Tanie dania
64 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (64)
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejTanie dania
Tanie dania to kategoria niezwykle szeroka i różnorodna. Kojarzy się często z potrawami mącznymi. Rzeczywiście, stanowią one bazę wielu tanich dań, jednak podasz je w wielu atrakcyjnych formach. Makaron? Spróbuj spaghetti bolognese z warzywami i grzybami. Jego podstawą jest sos pomidorowy, a także cukinia oraz pieczarki. Doskonale smakuje posypany tartym żółtym serem. Tanie i szybkie? Spaghetti carbonara. Makaron z aksamitnym sosem z kawałkami boczku, w proponowanej wersji dodatkowo ze śmietaną, by sos był bardziej gęsty i kremowy. Jeśli masz ochotę na zapiekankę makaronową, wybierz przepis na mac and cheese. To klasyk kuchni amerykańskiej, gruby makaron typu penne zapieczony z serem oraz szynką konserwową. Pyszną i tanią zapiekankę zrobisz także z ziemniaków. Dodaj do nich brukselkę i kiełbasę, polej sosem, a następnie zapiecz. Posyp żółtym serem, który będzie się dobrze topił (np. goudą). Zrób to kilkanaście minut przed końcem pieczenia, żeby ser był ciągnący. Jeśli planujesz zrobienie naleśników na obiad, zamień klasyczny farsz z sera białego albo dżemu na szynkę i pieczarki. Bezmięsny obiad zrobisz również bez mącznych dodatków. Przygotuj miękkie kotleciki z jajek i podaj je w sosie carbonara albo śmietanowym. Wolisz dania mięsne? One również zaliczają się do kategorii tanich dań. Jak choćby zapiekanka estońska z wieprzowego mięsa i kapusty. Na jej wierzchu ułóż ugotowaną kaszę jęczmienną – dzięki temu zapiekanka zyska chrupiącą skórkę. Niedrogi obiad, poniżej 20 zł, zrobisz też z wołowiny, np. bitki wołowe w sosie pomidorowym. Jednak najpopularniejszym chyba mięsem, będącym składnikiem tanich dań, jest kurczak, na przykład podany z cieciorką w jogurcie. Dodaj do niego fasolkę szparagową, sos, dopraw kolendrą i chili – a otrzymasz orientalne danie, szybkie i pyszne. Tanie dania to również zupy. Ugotuj rosół i podaj go z pulpecikami drobiowymi. Niedroga jest też zupa pomidorowa z makaronem, marchewkowy chłodnik z imbirem i zupa brokułowo-ziemniaczana. Sprawdź nasze przepisy na tanie dania – smaczne i uniwersalne.