Przepisy na Tanie dania
64 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Tanie dania
Tanie dania to kategoria niezwykle szeroka i różnorodna. Kojarzy się często z potrawami mącznymi. Rzeczywiście, stanowią one bazę wielu tanich dań, jednak podasz je w wielu atrakcyjnych formach. Makaron? Spróbuj spaghetti bolognese z warzywami i grzybami. Jego podstawą jest sos pomidorowy, a także cukinia oraz pieczarki. Doskonale smakuje posypany tartym żółtym serem. Tanie i szybkie? Spaghetti carbonara. Makaron z aksamitnym sosem z kawałkami boczku, w proponowanej wersji dodatkowo ze śmietaną, by sos był bardziej gęsty i kremowy. Jeśli masz ochotę na zapiekankę makaronową, wybierz przepis na mac and cheese. To klasyk kuchni amerykańskiej, gruby makaron typu penne zapieczony z serem oraz szynką konserwową. Pyszną i tanią zapiekankę zrobisz także z ziemniaków. Dodaj do nich brukselkę i kiełbasę, polej sosem, a następnie zapiecz. Posyp żółtym serem, który będzie się dobrze topił (np. goudą). Zrób to kilkanaście minut przed końcem pieczenia, żeby ser był ciągnący. Jeśli planujesz zrobienie naleśników na obiad, zamień klasyczny farsz z sera białego albo dżemu na szynkę i pieczarki. Bezmięsny obiad zrobisz również bez mącznych dodatków. Przygotuj miękkie kotleciki z jajek i podaj je w sosie carbonara albo śmietanowym. Wolisz dania mięsne? One również zaliczają się do kategorii tanich dań. Jak choćby zapiekanka estońska z wieprzowego mięsa i kapusty. Na jej wierzchu ułóż ugotowaną kaszę jęczmienną – dzięki temu zapiekanka zyska chrupiącą skórkę. Niedrogi obiad, poniżej 20 zł, zrobisz też z wołowiny, np. bitki wołowe w sosie pomidorowym. Jednak najpopularniejszym chyba mięsem, będącym składnikiem tanich dań, jest kurczak, na przykład podany z cieciorką w jogurcie. Dodaj do niego fasolkę szparagową, sos, dopraw kolendrą i chili – a otrzymasz orientalne danie, szybkie i pyszne. Tanie dania to również zupy. Ugotuj rosół i podaj go z pulpecikami drobiowymi. Niedroga jest też zupa pomidorowa z makaronem, marchewkowy chłodnik z imbirem i zupa brokułowo-ziemniaczana. Sprawdź nasze przepisy na tanie dania – smaczne i uniwersalne.