Zapiekanka estońska – z mięsa, kaszy i kapusty | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka estońska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

646 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

723 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1569 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

60 dekagramów

10 dekagramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz cebule, drobno pokrój i wymieszaj z kapustą oraz cukrem.

Zapiekanka estońska - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w drobną kostkę i dopraw Przyprawą do mięs Knorr. Kaszę ugotuj do miękkości według zaleceń producenta.

Zapiekanka estońska - Krok 2

Krok 3

W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami na przemian kapustę i mięso.

Zapiekanka estońska - Krok 3

Krok 4

Następnie ułóż warstwę kaszy, a całość podlej niewielką ilością wody.

Zapiekanka estońska - Krok 4

Krok 5

Zapiekankę estońską piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut i podawaj z ziemniakami.

Zapiekanka estońska - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 15.12.2022

    TAK Nie znałam wcześniej takiej zapiekanki. Mało składników, myślę że będzie szybka w przygotowaniu. Spróbuję też wariantów z innym mięsem, może z indykiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Milczarczyk

    Mariusz Milczarczyk , 09.10.2019

    "Niewielka ilość wody", " średnio nagrzany piekarnik"?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka estońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka estońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka estońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka estońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka estońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka estońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka estońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka estońska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka estońskaZapiekanka estońska

Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.