Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO
łatwe
22012 osób zapisało
Składniki
40 dekagramów
2 łyżki
50 dekagramów
150 mililitrów
2 sztuki
20 dekagramów
0.5 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do dużego garnka nalej wody i doprowadź do wrzenia. Włóż różyczki kalafiora i gotuj kilka minut. Kalafior nie powinien być rozgotowany (zbyt miękki). W tym samy czasie mięso przełóż do miski, dopraw Przyprawą do wołowiny Knorr, dokładnie wymieszaj i podsmaż na rozgrzanym oleju do momentu, w którym ładnie się zarumieni.

Krok 2
Przygotuj aromatyczny sos serowy. Na tarce, na grubych oczkach zetrzyj dobrej jakości żółty ser. Do miseczki dodaj śmietankę i wbij kurze jajka – wymieszaj. Następnie dorzuć ser i dopraw miksturę solą i pieprzem. Odstaw.

Krok 3
Przygotuj naczynie do zapiekania. Posmaruj jego wewnętrzną stronę masłem. Na dno naczynia wyłóż podsmażone mięso mielone, a następnie warstwę podgotowanego kalafiora. Danie polej miksturą na sos i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Krok 4
Zapiekanka z kalafiora i mięsa mielonego powinna się piec około 15 minut. Po tym czasie możesz ściągnąć górną pokrywę naczynia i zostawić zapiekankę we wnętrzu rozgrzanego piekarnika, żeby woda zdążyła wyparować. Smacznego!


Dobra rada:
Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem będzie smakować wyśmienicie z dodatkiem ulubionej surówki lub mixu sałat z sosem winegret. Gotowe danie możesz podać również z ciabattą.
*zapiekanki to świetne dania, które pomagają nam zagospodarować resztki z lodówki. Sprawdź, czy nie zostały Ci resztki niewykorzystanych warzyw – kawałek papryki, kilka różyczek kalafiora, brokułu, a może kawałek cukinii? Śmiało dodaj je do zapiekanki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO
Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie mniej ważne – lubiane przez wszystkich. Wystarczy w naczyniu żaroodpornym ułożyć dosłownie kilka składników i zapiec, aby cieszyć się elegancko wyglądającą i pyszną potrawą, jaką jest zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym. Masz ochotę na smakowite połączenie mięsa i warzyw? Sięgnij po przepis na kalafior zapiekany z mięsem mielonym i przekonaj się, jak proste może być przyrządzenie posiłku dla całej rodziny.
Dla kogo?
Kalafior to bardzo oryginalne warzywo. Niektórzy za nim przepadają, inni wręcz przeciwnie. Tej pierwszej grupy nie trzeba szczególnie zachęcać do skosztowania zapiekanki z kalafiora i mięsa mielonego. Kalafior zapiekany z mięsem mielonym okaże się doskonałym argumentem, by przekonać do tego warzywa wszystkich sceptyków.
Na jaką okazję?
Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym to pomysłowa propozycja na obiad lub wystawną kolację, która nie zrujnuje Twojego domowego budżetu. Stylowa zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym wygląda jak milion dolarów, ale kosztuje znacznie mniej. Pozwól sobie na nią na co dzień i od święta!
Czy wiesz, że?
Zapiekanka z kalafiora i mięsa mielonego smakuje wyśmienicie głównie ze względu na sos. To właśnie on będzie w tej potrawie przysłowiową wisienką na torcie – rozpuści się i apetycznie przyrumieni wierzch zapiekanki z kalafiora i mięsa mielonego.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem to przepis, który możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki. Dorzuć do zapiekanki inne ulubione warzywa, a sos serowy wzbogać smakiem sera cheddar. Zobaczysz, jak ciekawie będą komponować się te smaki.