Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

707

3536 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7567 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17390 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

2 łyżki

50 dekagramów

150 mililitrów

2 sztuki

20 dekagramów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior podgotuj, mięso dopraw przyprawą Knorr i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos serowy: śmietankę wymieszanej z jajkami, startym serem oraz odrobiną soli i pieprzu.

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Posmaruj naczynie żaroodporne masłem. Następnie ułóż w nim mięso i kalafiora.

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Całość zalej przygotowanym sosem serowym i zapiekaj około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj gotowe danie z ciabattą oraz sałatą.

25

Opinie o przepisie

  • Sylwia Sznajder

    Sylwia Sznajder , 09.06.2020

    Mniam proste szybkie i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Skrzypczyk

    Artur Skrzypczyk , 27.11.2018

    wyszło pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Czyżniewska

    Emilia Czyżniewska , 06.08.2018

    Troszkę zmieniłam. Dalam majeranek, czosnek, papryka, sól, pieprz do mięsa. I ugotowalam makaron. Wymieszalam zalalam sosem i zapiekanka miodzio.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Kowalska

    Weronika Kowalska , 26.05.2018

    niedobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Przerwa Pakuła

    Justyna Przerwa Pakuła , 03.10.2016

    Tego potrzebowalam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Janik

    Mariusz Janik , 03.10.2016

    Jest wystarczy znaleźć źródełko na wsi. Poza tym co proponujesz? Przestaniesz w ogóle jeść? Praktycznie wszystko dziś, co jest dostępne jest ubozsze w wartości odzywcze, niż choćby 10 lat temu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Anderson

    Aga Anderson , 03.10.2016

    Indyk faszerowany antybiotykami pyszne,mysle ze juz nie ma na zdrowego drobiu na swiecie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Koziołek

    Mariola Koziołek , 03.10.2016

    czas na zapiekanki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Jakubowska

    Aldona Jakubowska , 02.10.2016

    Każda zapiekanka otulona tartym serem ze śmietaną jest warta grzechu. A grzechem może być coś na co masz ochotę w danej chwili

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emila Wardak

    Emila Wardak , 02.10.2016

    .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Leśniak

    Kazimiera Leśniak , 02.10.2016

    Przepis super,warty grzechu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Janik

    Mariusz Janik , 02.10.2016

    Mięso najlepiej z indyka, żółty ser zatykajacy żyły złym cholesterolem zastąp mozarella a śmietanę 18% jogurtem naturalnym. Przyprawę do mielonego zastąp ziołami i przyprawami bez dodatków udziwniaczy. I masz całkiem niezły obiad. Acha i zjedz pół wiadra mniej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Dembal

    Łukasz Dembal , 02.10.2016

    Dobre to ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Bochenek

    Małgorzata Bochenek , 02.10.2016

    Do pracy nie bardzo hihihi ale chętnie po za nią :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Telus

    Danuta Telus , 25.08.2016

    Tak pychota ja jeszcze dodalam ziemniaki palce lizac!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Aga

    Agnieszka Aga , 24.08.2016

    Robiłam,pychota,polecam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Tatys

    Lidia Tatys , 18.08.2016

    Dziś właśnie jadłam,bardzo dobre !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • An Stach

    An Stach , 17.08.2016

    Dziękuję za odpowiedz :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 17.08.2016

    Polecamy więc przepis na zapiekankę z ziemniaków, mięsa i pieczarek: https://www.przepisy.pl/przepis/zapiekanka-z-ziemniakow-miesa-i-pieczarek - nie ma w niej sera i śmietany :) A po więcej inspiracji zapraszamy do naszego magazynu :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • An Stach

    An Stach , 17.08.2016

    Szkoda ze wszystkie zapiekanki muszą mieć śmietanę, ser Może ktoś doradzi jak zastąpić te produkty, bo nie może jeść tych których się używa od zawsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 30.05.2016

    Total fantastyczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iga Jędryszek

    Iga Jędryszek , 15.03.2016

    Smietana to jest kwasna. Smirtaka byla by slodka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Hdffty

    Tomek Hdffty , 14.03.2016

    ale jaka smietana gęsta czy słodka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Wawrzoła

    Edyta Wawrzoła , 13.11.2015

    Ja dodaję jeszcze ziemniaki, wcześniej ugotowane i pokrojone w plasterki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Bulski

    Sebastian Bulski , 23.07.2015

    Polecam podsmażyć mięso na cebuli i dodać szpinak.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEOKalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO

Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie mniej ważne – lubiane przez wszystkich. Wystarczy w naczyniu żaroodpornym ułożyć dosłownie kilka składników i zapiec, aby cieszyć się elegancko wyglądającą i pyszną potrawą. Mięso mielone wzbogacone ziołami i przyprawami zapiekane z kalafiorem to pomysłowa propozycja na obiad lub wystawną kolację, która nie zrujnuje twojego domowego budżetu. Do mięsa możesz dodać kalafior świeży lub mrożony. Ostatecznie – zamiast niego doskonale sprawdzą się także brokuły. Przed włożeniem zapiekanki do pieca z jajek, śmietany i sera żółtego przygotuj szybki, kremowy sos, którym polejesz danie. To właśnie on będzie w tym daniu przysłowiową wisienką na torcie – rozpuści się i apetycznie przyrumieni. Ślinka cieknie na sam jego widok.