Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - sos serowy | Przepisy.pl pixel

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

939

3932 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9080 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21639 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

2 łyżki

50 dekagramów

150 mililitrów

2 sztuki

20 dekagramów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużego garnka nalej wody i doprowadź do wrzenia. Włóż różyczki kalafiora i gotuj kilka minut. Kalafior nie powinien być rozgotowany (zbyt miękki). W tym samy czasie mięso przełóż do miski, dopraw Przyprawą do wołowiny Knorr, dokładnie wymieszaj i podsmaż na rozgrzanym oleju do momentu, w którym ładnie się zarumieni.

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Przygotuj aromatyczny sos serowy. Na tarce, na grubych oczkach zetrzyj dobrej jakości żółty ser. Do miseczki dodaj śmietankę i wbij kurze jajka – wymieszaj. Następnie dorzuć ser i dopraw miksturę solą i pieprzem. Odstaw.

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Przygotuj naczynie do zapiekania. Posmaruj jego wewnętrzną stronę masłem. Na dno naczynia wyłóż podsmażone mięso mielone, a następnie warstwę podgotowanego kalafiora. Danie polej miksturą na sos i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Zapiekanka z kalafiora i mięsa mielonego powinna się piec około 15 minut. Po tym czasie możesz ściągnąć górną pokrywę naczynia i zostawić zapiekankę we wnętrzu rozgrzanego piekarnika, żeby woda zdążyła wyparować. Smacznego!

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem będzie smakować wyśmienicie z dodatkiem ulubionej surówki lub mixu sałat z sosem winegret. Gotowe danie możesz podać również z ciabattą.

*zapiekanki to świetne dania, które pomagają nam zagospodarować resztki z lodówki. Sprawdź, czy nie zostały Ci resztki niewykorzystanych warzyw – kawałek papryki, kilka różyczek kalafiora, brokułu, a może kawałek cukinii? Śmiało dodaj je do zapiekanki.

34

Opinie o przepisie

  • Patrycja Kaszak

    Patrycja Kaszak , 06.12.2023

    Bardzo smaczna mega proste i sycące danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • M

    M , 24.07.2023

    Dodałem trochę papryki skrojonej w plastry, brokuły oraz cebuli pokrojonej cienko. Oprócz przypraw w przepisie trochę papryki słodkiej do mięsa mielonego, a reszta wg przepisu. Wyszła mega!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona

    Iwona , 14.01.2023

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewaja

    ewaja , 30.12.2022

    Brakuje mi wartości kalorycznej posiłku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • M i P

    M i P , 14.11.2022

    Wprowadziliśmy z mężem małe zmiany i wyszła obledna zapiekanka. Wedlug wcześniejszych sugestii upieklismy plastry ziemniaków z przyprawą do ziemniaków i masełkiem. Do mięsa mielonego podczas smażenia dodaliśmy cebulę. I zmieniliśmy kalafior na mrożone trio warzywne. Dodatkowo do sosu serowego dodaliśmy szczyptę gałki muszkatołowej. Polecamy!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 27.05.2021

    Upiekłam dzisiaj. Dodałam tylko ziemniaki na spód. Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MONIKA

    MONIKA , 16.01.2021

    Takie sobie, wybitne nie jest. Ja robię tak: Na dno naczynia układam plastry ziemniaków (lekko ugotowane), posypuje delikatnie serem żółtym, na to mięso i kalafior i sos tak jak wedle przepisu. Wtedy danie jest trochę bogatsze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper Kołodyński

    Kacper Kołodyński , 05.10.2020

    Dlaczego w składnikach widnieje śmietana a na wideo widać jak do sosu użyta jest śmietanka? Różnica w nazwie niewielka ale podczas obróbki cieplnej zachowują się zupełnie inaczej.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia Sznajder

    Sylwia Sznajder , 09.06.2020

    Mniam proste szybkie i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Skrzypczyk

    Artur Skrzypczyk , 27.11.2018

    wyszło pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Czyżniewska

    Emilia Czyżniewska , 06.08.2018

    Troszkę zmieniłam. Dalam majeranek, czosnek, papryka, sól, pieprz do mięsa. I ugotowalam makaron. Wymieszalam zalalam sosem i zapiekanka miodzio.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Kowalska

    Weronika Kowalska , 26.05.2018

    niedobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Przerwa Pakuła

    Justyna Przerwa Pakuła , 03.10.2016

    Tego potrzebowalam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Janik

    Mariusz Janik , 03.10.2016

    Jest wystarczy znaleźć źródełko na wsi. Poza tym co proponujesz? Przestaniesz w ogóle jeść? Praktycznie wszystko dziś, co jest dostępne jest ubozsze w wartości odzywcze, niż choćby 10 lat temu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Anderson

    Aga Anderson , 03.10.2016

    Indyk faszerowany antybiotykami pyszne,mysle ze juz nie ma na zdrowego drobiu na swiecie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Koziołek

    Mariola Koziołek , 03.10.2016

    czas na zapiekanki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Jakubowska

    Aldona Jakubowska , 02.10.2016

    Każda zapiekanka otulona tartym serem ze śmietaną jest warta grzechu. A grzechem może być coś na co masz ochotę w danej chwili

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emila Wardak

    Emila Wardak , 02.10.2016

    .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Leśniak

    Kazimiera Leśniak , 02.10.2016

    Przepis super,warty grzechu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Janik

    Mariusz Janik , 02.10.2016

    Mięso najlepiej z indyka, żółty ser zatykajacy żyły złym cholesterolem zastąp mozarella a śmietanę 18% jogurtem naturalnym. Przyprawę do mielonego zastąp ziołami i przyprawami bez dodatków udziwniaczy. I masz całkiem niezły obiad. Acha i zjedz pół wiadra mniej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Dembal

    Łukasz Dembal , 02.10.2016

    Dobre to ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Bochenek

    Małgorzata Bochenek , 02.10.2016

    Do pracy nie bardzo hihihi ale chętnie po za nią :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Telus

    Danuta Telus , 25.08.2016

    Tak pychota ja jeszcze dodalam ziemniaki palce lizac!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Aga

    Agnieszka Aga , 24.08.2016

    Robiłam,pychota,polecam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Tatys

    Lidia Tatys , 18.08.2016

    Dziś właśnie jadłam,bardzo dobre !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • An Stach

    An Stach , 17.08.2016

    Dziękuję za odpowiedz :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 17.08.2016

    Polecamy więc przepis na zapiekankę z ziemniaków, mięsa i pieczarek: https://www.przepisy.pl/przepis/zapiekanka-z-ziemniakow-miesa-i-pieczarek - nie ma w niej sera i śmietany :) A po więcej inspiracji zapraszamy do naszego magazynu :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • An Stach

    An Stach , 17.08.2016

    Szkoda ze wszystkie zapiekanki muszą mieć śmietanę, ser Może ktoś doradzi jak zastąpić te produkty, bo nie może jeść tych których się używa od zawsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 30.05.2016

    Total fantastyczny

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEOKalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO

Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie mniej ważne – lubiane przez wszystkich. Wystarczy w naczyniu żaroodpornym ułożyć dosłownie kilka składników i zapiec, aby cieszyć się elegancko wyglądającą i pyszną potrawą, jaką jest zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym. Masz ochotę na smakowite połączenie mięsa i warzyw? Sięgnij po przepis na kalafior zapiekany z mięsem mielonym i przekonaj się, jak proste może być przyrządzenie posiłku dla całej rodziny.

Dla kogo? 

Kalafior to bardzo oryginalne warzywo. Niektórzy za nim przepadają, inni wręcz przeciwnie. Tej pierwszej grupy nie trzeba szczególnie zachęcać do skosztowania zapiekanki z kalafiora i mięsa mielonego. Kalafior zapiekany z mięsem mielonym okaże się doskonałym argumentem, by przekonać do tego warzywa wszystkich sceptyków.

Na jaką okazję? 

Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym to pomysłowa propozycja na obiad lub wystawną kolację, która nie zrujnuje Twojego domowego budżetu. Stylowa zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym wygląda jak milion dolarów, ale kosztuje znacznie mniej. Pozwól sobie na nią na co dzień i od święta!

Czy wiesz, że? 

Zapiekanka z kalafiora i mięsa mielonego smakuje wyśmienicie głównie ze względu na sos. To właśnie on będzie w tej potrawie przysłowiową wisienką na torcie – rozpuści się i apetycznie przyrumieni wierzch zapiekanki z kalafiora i mięsa mielonego.

Dla urozmaicenia:

Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem to przepis, który możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki. Dorzuć do zapiekanki inne ulubione warzywa, a sos serowy wzbogać smakiem sera cheddar. Zobaczysz, jak ciekawie będą komponować się te smaki.