Cannelloni carbonara - z mięsem mielonym: przepis | Przepisy.pl pixel

Cannelloni z mięsem i kaparami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
536 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

300 gramów

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wrzuć cannelloni do wrzącej, osolonej wody i wyjmij po 3 minutach.

Krok 2

Ugotuj Fix Spaghetti Carbonara Knorr według podstawowego przepisu, ale bez dodatku szynki.

Krok 3

Podsmaż mięso mielone na małej ilości tłuszczu. Dodaj suszony tymianek i dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 4

Dodaj śmietanę i zasmażkę Knorr. Wymieszaj całość i duś około 10 minut. Pod koniec dodaj kapary. Następnie odstaw do ostudzenia.

Krok 5

Nadziej makaronowe rurki przestudzoną mięsną masą i ułóż je w naczyniu do zapiekania.

Krok 6

Zalej cannelloni przygotowanym Fixem Knorr. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Krok 7

Pod koniec zapiekania posyp potrawę tartym żółtym serem. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z mięsem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z mięsem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z mięsem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z mięsem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z mięsem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z mięsem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z mięsem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z mięsem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z mięsem i kaparamiCannelloni z mięsem i kaparami

Zastanawiasz się, co podać na niedzielny obiad? Cannelloni to uniwersalna i apetyczna propozycja. Przyrządzisz tę potrawę na wiele sposobów: z warzywami lub mięsem. Jeśli wolisz mięsny farsz, spróbuj wersji z tego przepisu, którą serwuje się z dodatkiem kaparów. Od czego zacząć przygotowania? Najpierw zagotuj wodę i włóż do niej makaron – na krótko, by pozostał lekko twardy. Kiedy będzie stygł, przygotuj sos do spaghetti carbonara, wykorzystując gotową mieszankę przypraw. Zmielone wcześniej mięso, najlepiej wołowo-wieprzowe, podsmaż z dodatkiem tymianku i pieprzu. Dodaj do niego śmietanę i gotową zasmażkę. Całość duś przez kilka minut, po czym dołącz kapary. Po ostudzeniu nafaszeruj przygotowanym nadzieniem makaronowe rurki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalej gotowym sosem i wstaw do piekarnika. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia posyp cannelloni drobno startym żółtym serem. Danie podawaj przyozdobione kaparami, z dodatkiem ulubionej sałatki, np. z rukoli. Przygotuj cannelloni z mięsem i kaparami według naszego przepisu i sprawdź, jak wspaniale smakuje!