Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

10 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Radicchio i por posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekany por i podsmażyć. Po około 2 minutach dorzucić radicchio. Wszystko przesmażyć razem 2-3 minuty i dodać bulionetkę warzywną Knorr. Poddusić warzywa z bulionetką przez około 2 minuty i odparować. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

Krok 2

Bulion warzywny Knorr rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. W głębokim garnku rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie rozmieszać by nie było grudek, dolać powoli mleko i wymieszać dokładnie. Gdy sos zgęstnieje dolewać stopniowo bulion cały czas mieszając. Czynność powtarzamy kilkakrotnie do czasu otrzymania sosu o kremowej i jednolitej konsystencji. Doprawiamy gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu i rozsmarowujemy po całym dnie. Rurki cannelloni napełniamy farszem - najlepiej za pomocą małej łyżeczki. Wypełnione rurki makaronu układamy ściśle obok siebie w naczyniu i polewamy resztą przygotowanego sosu. Posypujemy parmezanem.

Krok 4

Makaron wkładamy do nagrzanego piekarnika. Orzechy laskowe siekamy ( niezbyt drobno). Po około 25 minutach cannelloni posypujemy orzechami i zapiekamy kolejne 15 minut. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej