Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

10 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Radicchio i por posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekany por i podsmażyć. Po około 2 minutach dorzucić radicchio. Wszystko przesmażyć razem 2-3 minuty i dodać bulionetkę warzywną Knorr. Poddusić warzywa z bulionetką przez około 2 minuty i odparować. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

Krok 2

Bulion warzywny Knorr rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. W głębokim garnku rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie rozmieszać by nie było grudek, dolać powoli mleko i wymieszać dokładnie. Gdy sos zgęstnieje dolewać stopniowo bulion cały czas mieszając. Czynność powtarzamy kilkakrotnie do czasu otrzymania sosu o kremowej i jednolitej konsystencji. Doprawiamy gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu i rozsmarowujemy po całym dnie. Rurki cannelloni napełniamy farszem - najlepiej za pomocą małej łyżeczki. Wypełnione rurki makaronu układamy ściśle obok siebie w naczyniu i polewamy resztą przygotowanego sosu. Posypujemy parmezanem.

Krok 4

Makaron wkładamy do nagrzanego piekarnika. Orzechy laskowe siekamy ( niezbyt drobno). Po około 25 minutach cannelloni posypujemy orzechami i zapiekamy kolejne 15 minut. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej