Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
2 szczypty
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szklanka
1 sztuka
3 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
1 szklanka
10 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Radicchio i por posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekany por i podsmażyć. Po około 2 minutach dorzucić radicchio. Wszystko przesmażyć razem 2-3 minuty i dodać bulionetkę warzywną Knorr. Poddusić warzywa z bulionetką przez około 2 minuty i odparować. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Krok 2
Bulion warzywny Knorr rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. W głębokim garnku rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie rozmieszać by nie było grudek, dolać powoli mleko i wymieszać dokładnie. Gdy sos zgęstnieje dolewać stopniowo bulion cały czas mieszając. Czynność powtarzamy kilkakrotnie do czasu otrzymania sosu o kremowej i jednolitej konsystencji. Doprawiamy gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu i rozsmarowujemy po całym dnie. Rurki cannelloni napełniamy farszem - najlepiej za pomocą małej łyżeczki. Wypełnione rurki makaronu układamy ściśle obok siebie w naczyniu i polewamy resztą przygotowanego sosu. Posypujemy parmezanem.
Krok 4
Makaron wkładamy do nagrzanego piekarnika. Orzechy laskowe siekamy ( niezbyt drobno). Po około 25 minutach cannelloni posypujemy orzechami i zapiekamy kolejne 15 minut. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i podajemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej