Cannelloni ze szpinakiem

Autor: Kuba Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

600 mililitrów

1 sztuka

400 mililitrów

200 gramów

1 łyżka

2 sztuki

4 łyżki

200 gramów

3 sztuki

750 gramów

0.5 pęczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak wrzuć do garnka i rozmrażaj na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojony czosnek i cebulkę.

Krok 2

Po kilku minutach dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Całość duś przez 10 minut na małym ogniu do czasu, gdy woda odparuje.

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z jajkami, dodaj do szpinaku i gotuj jeszcze kilka minut. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Gdy farsz szpinakowy dostatecznie ostygnie nadziewaj nim rurki cannelloni. Można to zrobić przy pomocy worka lub po prostu łyżeczką. Wypełnione masą rurki ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Wymieszaj całość dokładnie, aby się składniki połączyły. Smaż przez minutę, a następnie powoli wlewaj zimne mleko cały czas mieszając.

Krok 6

Czekaj aż całość ponownie się zagotuje, cały czas mieszając. Gdy tak się stanie dodaj połowę startego sera, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej.

Krok 7

Odstaw sos, aby nieco ostygł. Do roztrzepanych żółtek dodaj trochę ciepłego sosu, a następnie wlej z powrotem do rondelka. Znowu gotuj do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 8

Cannelloni zalej sosem beszamelowym i posyp resztą sera oraz posiekaną bazylią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 30-40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni ze szpinakiemCannelloni ze szpinakiem

Cannelloni to włoski makaron, który wyglądem przypomina rurki. Ze względu na dużą średnicę, dobrze sprawdza się do faszerowania. Smaczną propozycją na nadzienie będzie to, którego bazę stanowi szpinak. Jego podstawową wersję możesz urozmaicić za pomocą odpowiednich składników. Wypróbuj np. kukurydzy, groszku, gotowanej ciecierzycy, soczewicy lub mięsa drobiowego. Świeży szpinak z dodatkiem cebuli i czosnku podsmaż na rozgrzanej patelni. Mrożony natomiast stopniowo rozmrażaj na małym ogniu. Całość wraz z wybranymi składnikami duś pod przykryciem. Koniecznie wypróbuj wersji z kawałkami polędwicy lub szynki parmeńskiej. Tak przyrządzonym farszem nadziej makaron. Oddzielnie przygotuj do niego sos beszamelowy na bazie mleka. Dodaj starty żółty ser oraz żółtka. Dopraw kompozycją suszonych ziół, takich jak: oregano, bazylia, zioła prowansalskie czy gałka muszkatołowa. Polej nim faszerowany makaron, a przed wstawieniem do piekarnika dodatkowo oprósz serem. Danie podawaj ze świeżymi listkami bazylii lub tymianku. Sprawdź nasz przepis i podziel się opinią!