Cannelloni ze szpinakiem i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni ze szpinakiem

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

750 gramów

200 gramów

2 sztuki

400 mililitrów

200 gramów

4 łyżki

4 łyżki

600 mililitrów

3 sztuki

1 łyżka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak wrzuć do garnka i rozmrażaj na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojony czosnek i cebulkę.

Krok 2

Po kilku minutach dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Całość duś przez 10 minut na małym ogniu do czasu, gdy woda odparuje.

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z jajkami, dodaj do szpinaku i gotuj jeszcze kilka minut. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Gdy farsz szpinakowy dostatecznie ostygnie nadziewaj nim rurki cannelloni. Można to zrobić przy pomocy worka lub po prostu łyżeczką. Wypełnione masą rurki ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Wymieszaj całość dokładnie, aby się składniki połączyły. Smaż przez minutę, a następnie powoli wlewaj zimne mleko cały czas mieszając.

Krok 6

Czekaj aż całość ponownie się zagotuje, cały czas mieszając. Gdy tak się stanie dodaj połowę startego sera, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej.

Krok 7

Odstaw sos, aby nieco ostygł. Do roztrzepanych żółtek dodaj trochę ciepłego sosu, a następnie wlej z powrotem do rondelka. Znowu gotuj do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 8

Cannelloni zalej sosem beszamelowym i posyp resztą sera oraz posiekaną bazylią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 30-40 minut.

Kuba

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni ze szpinakiemCannelloni ze szpinakiem

Cannelloni to włoski makaron, który wyglądem przypomina rurki. Ze względu na dużą średnicę, dobrze sprawdza się do faszerowania. Smaczną propozycją na nadzienie będzie to, którego bazę stanowi szpinak. Jego podstawową wersję możesz urozmaicić za pomocą odpowiednich składników. Wypróbuj np. kukurydzy, groszku, gotowanej ciecierzycy, soczewicy lub mięsa drobiowego. Świeży szpinak z dodatkiem cebuli i czosnku podsmaż na rozgrzanej patelni. Mrożony natomiast stopniowo rozmrażaj na małym ogniu. Całość wraz z wybranymi składnikami duś pod przykryciem. Koniecznie wypróbuj wersji z kawałkami polędwicy lub szynki parmeńskiej. Tak przyrządzonym farszem nadziej makaron. Oddzielnie przygotuj do niego sos beszamelowy na bazie mleka. Dodaj starty żółty ser oraz żółtka. Dopraw kompozycją suszonych ziół, takich jak: oregano, bazylia, zioła prowansalskie czy gałka muszkatołowa. Polej nim faszerowany makaron, a przed wstawieniem do piekarnika dodatkowo oprósz serem. Danie podawaj ze świeżymi listkami bazylii lub tymianku. Sprawdź nasz przepis i podziel się opinią!