Soczysty kurczak z patelni z serową panierką
łatwe
90 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
0.25 szklanki
400 gramów
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzyj piersi z kurczaka. Piersi z kurczaka smaż na patelni przez około 15 minut obracając je co jakiś czas.

Krok 2
W między czasie przygotuj chlebowo-serową panierkę: podsmaż na maśle pokrojoną w drobna kostkę cebulę, dodaj pokruszone orzechy, zioła, pokrojony w drobną kosteczkę chleb oraz roztarty ser. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Panierkę nałóż na kawałki kurczaka a następnie obróć go panierką do dołu i smaż jeszcze chwile, do momentu aż panierka zrobi się chrupiąca. Taką pierś z kurczaka możesz również zapiec w piekarniku.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z serową panierką
Koniec z nudą w kuchni. Soczysty kurczak z patelni z serową panierką to prosta potrawa, która powinna znaleźć się na twojej liście ulubionych pomysłów na dania na niedzielny obiad. Popularny kotlet drobiowy, który podobnie jak schabowy, często gości na naszych talerzach, dzięki oryginalnej panierce, zyska nowe oblicze. Zacznij od zamarynowania kurczaka w kostce Knorr roztartej z odrobiną oleju. Później przygotuj wyśmienitą panierkę, w której tkwi cały sekret tej pysznej potrawy. Podsmaż na tłuszczu cebulę, dodaj pokruszone, chrupiące orzechy, pachnące zioła prowansalskie, pokrojony chleb oraz wyrazisty ser pleśniowy. Panierkę nałóż na smażące się mięso i przewróć do dołu, a w ten sposób uzyskasz efekt chrupiącej warstwy. Tego delikatnego kurczaka z chrupką, pełną smaku panierką podawaj z ziemniakami. Na koniec posyp potrawę świeżymi ziołami. Doskonale będzie pasował tu świeży rozmaryn lub tymianek. Pycha!