Soczysty kurczak z patelni z serową panierką
łatwe
85 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
0.25 szklanki
400 gramów
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzyj piersi z kurczaka. Piersi z kurczaka smaż na patelni przez około 15 minut obracając je co jakiś czas.

Krok 2
W między czasie przygotuj chlebowo-serową panierkę: podsmaż na maśle pokrojoną w drobna kostkę cebulę, dodaj pokruszone orzechy, zioła, pokrojony w drobną kosteczkę chleb oraz roztarty ser. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Panierkę nałóż na kawałki kurczaka a następnie obróć go panierką do dołu i smaż jeszcze chwile, do momentu aż panierka zrobi się chrupiąca. Taką pierś z kurczaka możesz również zapiec w piekarniku.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z serową panierką
Koniec z nudą w kuchni. Soczysty kurczak z patelni z serową panierką to prosta potrawa, która powinna znaleźć się na twojej liście ulubionych pomysłów na dania na niedzielny obiad. Popularny kotlet drobiowy, który podobnie jak schabowy, często gości na naszych talerzach, dzięki oryginalnej panierce, zyska nowe oblicze. Zacznij od zamarynowania kurczaka w kostce Knorr roztartej z odrobiną oleju. Później przygotuj wyśmienitą panierkę, w której tkwi cały sekret tej pysznej potrawy. Podsmaż na tłuszczu cebulę, dodaj pokruszone, chrupiące orzechy, pachnące zioła prowansalskie, pokrojony chleb oraz wyrazisty ser pleśniowy. Panierkę nałóż na smażące się mięso i przewróć do dołu, a w ten sposób uzyskasz efekt chrupiącej warstwy. Tego delikatnego kurczaka z chrupką, pełną smaku panierką podawaj z ziemniakami. Na koniec posyp potrawę świeżymi ziołami. Doskonale będzie pasował tu świeży rozmaryn lub tymianek. Pycha!