Soczysty kurczak z patelni z serową panierką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

64 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

5 sztuk

0.25 szklanki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzyj piersi z kurczaka. Piersi z kurczaka smaż na patelni przez około 15 minut obracając je co jakiś czas.

Soczysty kurczak z patelni z serową panierką  - Krok 1

Krok 2

W między czasie przygotuj chlebowo-serową panierkę: podsmaż na maśle pokrojoną w drobna kostkę cebulę, dodaj pokruszone orzechy, zioła, pokrojony w drobną kosteczkę chleb oraz roztarty ser. Całość dokładnie wymieszaj.

Soczysty kurczak z patelni z serową panierką  - Krok 2

Krok 3

Panierkę nałóż na kawałki kurczaka a następnie obróć go panierką do dołu i smaż jeszcze chwile, do momentu aż panierka zrobi się chrupiąca. Taką pierś z kurczaka możesz również zapiec w piekarniku.

Soczysty kurczak z patelni z serową panierką  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni z serową panierką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni z serową panierką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni z serową panierką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni z serową panierką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni z serową panierką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni z serową panierką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni z serową panierką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelni z serową panierką Soczysty kurczak z patelni z serową panierką

Koniec z nudą w kuchni. Soczysty kurczak z patelni z serową panierką to prosta potrawa, która powinna znaleźć się na twojej liście ulubionych pomysłów na dania na niedzielny obiad. Popularny kotlet drobiowy, który podobnie jak schabowy, często gości na naszych talerzach, dzięki oryginalnej panierce, zyska nowe oblicze. Zacznij od zamarynowania kurczaka w kostce Knorr roztartej z odrobiną oleju. Później przygotuj wyśmienitą panierkę, w której tkwi cały sekret tej pysznej potrawy. Podsmaż na tłuszczu cebulę, dodaj pokruszone, chrupiące orzechy, pachnące zioła prowansalskie, pokrojony chleb oraz wyrazisty ser pleśniowy. Panierkę nałóż na smażące się mięso i przewróć do dołu, a w ten sposób uzyskasz efekt chrupiącej warstwy. Tego delikatnego kurczaka z chrupką, pełną smaku panierką podawaj z ziemniakami. Na koniec posyp potrawę świeżymi ziołami. Doskonale będzie pasował tu świeży rozmaryn lub tymianek. Pycha!