Omlet z rybą z piekarnika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet z rybą z piekarnika

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
106 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 łyżka

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

1 łyżka

3 łyżki

50 gramów

1 pęczek

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry, cebulę pokrój w pół plastry, pomidorki i zielone oliwki przetnij na pół, posiekaj kapary, pokrusz ser feta. Szpinak sparz we wrzątku, odciśnij go, a następnie posiekaj.

Omlet z rybą z piekarnika - Krok 1

Krok 2

Łososia pokrój w grubą 2 cm kostkę, oprósz przyprawą.

Omlet z rybą z piekarnika - Krok 2

Krok 3

Do odpowiedniej miski wybij jaja, pomieszaj je dokładnie z mąka, natką kolendry.

Omlet z rybą z piekarnika - Krok 3

Krok 4

Blaszkę do tarty posmaruj olejem, wyłóż pergaminem. W foremce rozmieść równomiernie szpinak, cebulę, rybę, kawałki pomidorów, kapary, oliwki. Całość zalej rozkłóconymi jajami, z wierzchu posyp serem feta. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 12 minut.

Omlet z rybą z piekarnika - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do omleta możesz dodać również kilka krewetek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z rybą z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z rybą z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z rybą z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z rybą z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z rybą z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z rybą z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z rybą z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z rybą z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z rybą z piekarnikaOmlet z rybą z piekarnika

Omlet dał się poznać jako potrawa awaryjna, gdy masz ochotę na ciepłe śniadanie albo kolację, ale nie masz czasu na gotowanie. Kilka dodatków zamienia go w danie dostatecznie wykwintne, by podać je na salonach. Oto omlet z rybą z piekarnika. Niech eleganckie oblicze cię nie zwiedzie – przepis na omlet z rybą z piekarnika nadal jest dziecinnie prosty w przygotowaniu!

Dla kogo?

Wielbiciele tart uwielbiają go – omlet z rybą smakiem dorównuje francuskim specjałom, ale nie wymaga wyrabiania kruchego ciasta. Mniej czasu spędzonego w kuchni na rzecz dłuższego delektowania się posiłkiem!

Na jaką okazję?

Łosoś od dawna uchodzi za wykwintne danie – zaserwujesz go nawet na przyjęciu, w czasie którego obowiązują stroje wieczorowe. A jeśli jesz kolację w pojedynkę, omlet z rybą uprzyjemni ci domowy seans filmowy.

Czy wiesz, że?

Wielkanocny Poniedziałek we francuskim miasteczku Haux to święto pod znakiem ogromnego omleta. Co roku przygotowuje się go z ponad 4500 jaj.

Dla urozmaicenia:

Możesz dodać do niego orzechy lub szparagi.