Zupa szpinakowa - przepis z mrożonego szpinaku | Przepisy.pl pixel

Zupa szpinakowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
915 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

336 osób wydrukowało

Pobierz pdf

699 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

2 sztuki

50 dekagramów

1 łyżka

4 sztuki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź. Po rozmrożeniu odsącz z nadmiaru wody.

Zupa szpinakowa - Krok 1

Krok 2

Podsmaż na maśle i oprósz mąką. Zasmaż. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa szpinakowa - Krok 2

Krok 3

Z wody i kostek Knorr przygotuj wywar.

Zupa szpinakowa - Krok 3

Krok 4

Dodaj szpinak i gałkę muszkatołową do wywaru energicznie mieszając trzepaczką i gotuj 10 minut.

Zupa szpinakowa - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku przyprawą czosnek Knorr. Podawaj z jajami na twardo pokrojonymi w ćwiartki.

Zupa szpinakowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Arek ORIGAMI

    Arek ORIGAMI , 21.08.2017

    polecam zblentować i podawać z tłuczonymi ziemniakami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Sobkowiak

    Wieslawa Sobkowiak , 01.06.2016

    szpinowac /wyglupiac sie/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aska Zzz

    Aska Zzz , 01.05.2015

    zabieliłam smietaną i była świetna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szpinakowaZupa szpinakowa

Szpinak to warzywo, które dziś już każdemu kojarzy z czymś wyśmienitym. Wreszcie nauczyliśmy się go poprawnie przygotowywać, przez co stała się kulinarnym hitem ostatnich lat. Dodawany jest do dań mięsnych i mącznych, np. naleśników. My proponujemy iść o krok dalej i ugotować ze szpinaku przepyszną zupę. Szpinak lubi wyraziste dodatki, najlepiej lekko słone sery oraz towarzystwo wszelkiego rodzaju nabiału, który neutralizuje zawarte w jego liściach szczawiany. Niekoniecznie musi to być modne połączenie z serem feta. Aby szpinak wspaniale smakował wystarczy zwyczajny bulion i ugorowane na twardo jajko. Przed ugotowaniem lekko podduś szpinak na tłuszczu, co wydobędzie z niego esencję smaku. Zupa przygotowana na bazie tego zielonego liściastego warzywa będzie wspaniale wyglądać i smakować, jeśli położysz na jej wierzchu ugotowane na twardo i pokrojone w cząsteczki jajko, oraz opcjonalnie – kleks gęstej śmietany.