Zupa szpinakowa - przepis z mrożonego szpinaku | Przepisy.pl pixel

Zupa szpinakowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

910 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

326 osób wydrukowało

Pobierz pdf

678 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

2 sztuki

50 dekagramów

1 łyżka

4 sztuki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź. Po rozmrożeniu odsącz z nadmiaru wody.

Zupa szpinakowa - Krok 1

Krok 2

Podsmaż na maśle i oprósz mąką. Zasmaż. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa szpinakowa - Krok 2

Krok 3

Z wody i kostek Knorr przygotuj wywar.

Zupa szpinakowa - Krok 3

Krok 4

Dodaj szpinak i gałkę muszkatołową do wywaru energicznie mieszając trzepaczką i gotuj 10 minut.

Zupa szpinakowa - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku przyprawą czosnek Knorr. Podawaj z jajami na twardo pokrojonymi w ćwiartki.

Zupa szpinakowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Arek ORIGAMI

    Arek ORIGAMI , 21.08.2017

    polecam zblentować i podawać z tłuczonymi ziemniakami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Sobkowiak

    Wieslawa Sobkowiak , 01.06.2016

    szpinowac /wyglupiac sie/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aska Zzz

    Aska Zzz , 01.05.2015

    zabieliłam smietaną i była świetna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szpinakowaZupa szpinakowa

Szpinak to warzywo, które dziś już każdemu kojarzy z czymś wyśmienitym. Wreszcie nauczyliśmy się go poprawnie przygotowywać, przez co stała się kulinarnym hitem ostatnich lat. Dodawany jest do dań mięsnych i mącznych, np. naleśników. My proponujemy iść o krok dalej i ugotować ze szpinaku przepyszną zupę. Szpinak lubi wyraziste dodatki, najlepiej lekko słone sery oraz towarzystwo wszelkiego rodzaju nabiału, który neutralizuje zawarte w jego liściach szczawiany. Niekoniecznie musi to być modne połączenie z serem feta. Aby szpinak wspaniale smakował wystarczy zwyczajny bulion i ugorowane na twardo jajko. Przed ugotowaniem lekko podduś szpinak na tłuszczu, co wydobędzie z niego esencję smaku. Zupa przygotowana na bazie tego zielonego liściastego warzywa będzie wspaniale wyglądać i smakować, jeśli położysz na jej wierzchu ugotowane na twardo i pokrojone w cząsteczki jajko, oraz opcjonalnie – kleks gęstej śmietany.