Składniki
1.5 litra
2 sztuki
50 dekagramów
1 łyżka
4 sztuki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak rozmroź. Po rozmrożeniu odsącz z nadmiaru wody.
Krok 2
Podsmaż na maśle i oprósz mąką. Zasmaż. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 3
Z wody i kostek Knorr przygotuj wywar.
Krok 4
Dodaj szpinak i gałkę muszkatołową do wywaru energicznie mieszając trzepaczką i gotuj 10 minut.
Krok 5
Dopraw do smaku przyprawą czosnek Knorr. Podawaj z jajami na twardo pokrojonymi w ćwiartki.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa szpinakowa
Szpinak to warzywo, które dziś już każdemu kojarzy z czymś wyśmienitym. Wreszcie nauczyliśmy się go poprawnie przygotowywać, przez co stała się kulinarnym hitem ostatnich lat. Dodawany jest do dań mięsnych i mącznych, np. naleśników. My proponujemy iść o krok dalej i ugotować ze szpinaku przepyszną zupę. Szpinak lubi wyraziste dodatki, najlepiej lekko słone sery oraz towarzystwo wszelkiego rodzaju nabiału, który neutralizuje zawarte w jego liściach szczawiany. Niekoniecznie musi to być modne połączenie z serem feta. Aby szpinak wspaniale smakował wystarczy zwyczajny bulion i ugorowane na twardo jajko. Przed ugotowaniem lekko podduś szpinak na tłuszczu, co wydobędzie z niego esencję smaku. Zupa przygotowana na bazie tego zielonego liściastego warzywa będzie wspaniale wyglądać i smakować, jeśli położysz na jej wierzchu ugotowane na twardo i pokrojone w cząsteczki jajko, oraz opcjonalnie – kleks gęstej śmietany.