Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1.5 łyżeczki
800 mililitrów
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę z kostką Knorr, tak aby powstał esencjonalny bulion.
Krok 2
Z mąki i odrobiny zimnej wody zrób pastę, którą powoli wlej do bulionu. Dopraw cukrem i dobrze wymieszaj.
Krok 3
Doprowadź zupę do wrzenia, stale mieszając, aby nie zgęstniała. Zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj roztrzepane jajko. Mieszaj przez cały czas.
Krok 4
Po zdjęciu z ognia, wsyp dymkę i podawaj ciepłą zupę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej