Zupa z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

217 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 pęczek

1 sztuka

150 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj litr wody i wrzuć kostki rosołowe Knorr. Mieszaj, aż się rozpuszczą.

Zupa z jajkiem - Krok 1

Krok 2

Jajko bardzo dobrze roztrzep i wlej do zupy. Mieszaj, aż powstaną małe strzępki.

Zupa z jajkiem - Krok 2

Krok 3

Dolej sos sojowy i starty imbir. Dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj z makaronem ryżowym, posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Zupa z jajkiem - Krok 3

Krok 4

Marchewkę pokrój w cienkie paski i wrzuć do zupy. Jak zmięknie dodaj groszek.

Zupa z jajkiem - Krok 4

Krok 5

Makaron namocz w gorącej wodzie, jak zmięknie odcedź go.

Zupa z jajkiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Urszula Tomczuk

    Urszula Tomczuk , 01.01.2015

    A co z namoczonym makaronem?. W talerzu z zupą nie widzę go :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z jajkiemZupa z jajkiem

Zupa z jajkiem – to szybka i prosta w przygotowaniu potrawa. Danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację, a także jako pozycja w menu podczas przyjęcia. Potrawa nabiera ostrości za sprawą startego imbiru. Najlepiej, kiedy jest świeży. Obierz go ze skórki (tylko tyle ile potrzebujesz). Resztę, której nie wykorzystasz najlepiej przechowuj w lodówce – zawiniętą w papierowy ręcznik i w woreczku. Warzywa gotuj w bulionie pod przykryciem. Dla uzyskania bardziej intensywnego smaku i aromatu wrzuć kawałek pokrojonego pora i selera oraz liść kapusty włoskiej. Zupa z jajkiem dobrze skomponuje się z makaronem ryżowym lub typu nudle. Jeśli wolisz, podaj ją z tradycyjnymi wstążkami. Dobrą inspiracją na dodatek do zupy są również grzanki (np. czosnkowe albo ziołowe) lub groszek ptysiowy. Do dekoracji wykorzystaj posiekany drobno szczypiorek, natkę pietruszki lub koperek. Zupę zaserwuj w głębokim talerzu lub bulionówce. Twórz własne kombinacje smakowe, inspirując się naszym przepisem. Smacznego!