Zupa z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

207 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 pęczek

1 sztuka

150 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj litr wody i wrzuć kostki rosołowe Knorr. Mieszaj, aż się rozpuszczą.

Zupa z jajkiem - Krok 1

Krok 2

Jajko bardzo dobrze roztrzep i wlej do zupy. Mieszaj, aż powstaną małe strzępki.

Zupa z jajkiem - Krok 2

Krok 3

Dolej sos sojowy i starty imbir. Dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj z makaronem ryżowym, posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Zupa z jajkiem - Krok 3

Krok 4

Marchewkę pokrój w cienkie paski i wrzuć do zupy. Jak zmięknie dodaj groszek.

Zupa z jajkiem - Krok 4

Krok 5

Makaron namocz w gorącej wodzie, jak zmięknie odcedź go.

Zupa z jajkiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Urszula Tomczuk

    Urszula Tomczuk

    A co z namoczonym makaronem?. W talerzu z zupą nie widzę go :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z jajkiemZupa z jajkiem

Zupa z jajkiem – to szybka i prosta w przygotowaniu potrawa. Danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację, a także jako pozycja w menu podczas przyjęcia. Potrawa nabiera ostrości za sprawą startego imbiru. Najlepiej, kiedy jest świeży. Obierz go ze skórki (tylko tyle ile potrzebujesz). Resztę, której nie wykorzystasz najlepiej przechowuj w lodówce – zawiniętą w papierowy ręcznik i w woreczku. Warzywa gotuj w bulionie pod przykryciem. Dla uzyskania bardziej intensywnego smaku i aromatu wrzuć kawałek pokrojonego pora i selera oraz liść kapusty włoskiej. Zupa z jajkiem dobrze skomponuje się z makaronem ryżowym lub typu nudle. Jeśli wolisz, podaj ją z tradycyjnymi wstążkami. Dobrą inspiracją na dodatek do zupy są również grzanki (np. czosnkowe albo ziołowe) lub groszek ptysiowy. Do dekoracji wykorzystaj posiekany drobno szczypiorek, natkę pietruszki lub koperek. Zupę zaserwuj w głębokim talerzu lub bulionówce. Twórz własne kombinacje smakowe, inspirując się naszym przepisem. Smacznego!