Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 litr

1 szklanka

1 pęczek

2 sztuki

150 gramów

1 pęczek

100 mililitrów

150 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

100 gramów

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku do miękkości ( temp. 180 °C około 20-30 minut) .Warzywa obierz, odłóż na bok.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 1

Krok 2

Obierz selera i ziemniaki zalej je 1 litrem domowego wywaru, gotuj do miękkości, dodaj pieczywo, upieczone warzywa, tymianek, odrobinę pieprzu. Całość dokładnie zmiksuj, przecedź przez sito, połącz z sokiem z kiszonych ogórków.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj żółtka jaj i śmietanę. Dodaj ją do przecedzonej zupy doprowadź prawie do wrzenia, ale nie gotuj, zupę dopraw do smaku szczyptą soli.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 3

Krok 4

Przygotuj pesto. W tym celu natkę pietruszki i lubczyku oraz 3 ząbki świeżego czosnku umieść w kielichu miksera, zalej oliwą, dokładnie zmiksuj na gładką pastę.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 4

Krok 5

W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól i zakwaś octem spirytusowym. Do wody wybij całe jajka. Jajka w koszulce gotuj je na wolnym ogniu około 1-3 minut. Gorącą zupę podawaj z jajkiem, zupę obficie polej pesto z natki pietruszki i lubczyku.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czosnek jest bakteriostatyczny obok soku z kiszonych ogórków jest naturalnym priobiotykiem. Świeżo miksowana natka pietruszki to źródło dodatkowej witaminy C. Jaja i mięsny wywar są bogate w wiele witamin i minerałów, są bardzo pożywne przez co naturalnie wzmacniają organizm.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonychZupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych

Zupa wcale nie musi być nudna! Choć zwykle kojarzy się z pierwszym daniem obiadowym, może pełnić funkcję zarówno efektownej przystawki, jak i głównego gwoździa programu podczas rodzinnego posiłku. Aromatyczna zupa z pieczonego czosnku to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.

Dla kogo? Dla osób, które ciągle poszukują nowych smaków i nie boją się przekraczać granic – kulinarnych, oczywiście! Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku inspirowana jest recepturami popularnymi w Czechach i Niemczech.

Na jaką okazję? Z dodatkiem pesto z natki pietruszki i lubczyku potrawa wygląda niezwykle spektakularnie! Tak podaną zupą zaskoczycie wszystkich domowników!

Czy wiesz, że? Sok z ogórków kiszonych można wykorzystać także do zrobienia sałatkowego dressingu, orzeźwiającego koktajlu lub marynaty do mięs.

Dla urozmaicenia: Przepis na zupę czosnkową warto wzbogacić własnoręcznie zrobionymi grzankami, np. z pieczywa razowego.