Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych
łatwe
123 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 litr
1 szklanka
1 pęczek
2 sztuki
150 gramów
1 pęczek
100 mililitrów
150 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
100 gramów
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i cebulę zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku do miękkości ( temp. 180 °C około 20-30 minut) .Warzywa obierz, odłóż na bok.

Krok 2
Obierz selera i ziemniaki zalej je 1 litrem domowego wywaru, gotuj do miękkości, dodaj pieczywo, upieczone warzywa, tymianek, odrobinę pieprzu. Całość dokładnie zmiksuj, przecedź przez sito, połącz z sokiem z kiszonych ogórków.

Krok 3
W misce wymieszaj żółtka jaj i śmietanę. Dodaj ją do przecedzonej zupy doprowadź prawie do wrzenia, ale nie gotuj, zupę dopraw do smaku szczyptą soli.

Krok 4
Przygotuj pesto. W tym celu natkę pietruszki i lubczyku oraz 3 ząbki świeżego czosnku umieść w kielichu miksera, zalej oliwą, dokładnie zmiksuj na gładką pastę.

Krok 5
W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól i zakwaś octem spirytusowym. Do wody wybij całe jajka. Jajka w koszulce gotuj je na wolnym ogniu około 1-3 minut. Gorącą zupę podawaj z jajkiem, zupę obficie polej pesto z natki pietruszki i lubczyku.


Dobra rada:
Czosnek jest bakteriostatyczny obok soku z kiszonych ogórków jest naturalnym priobiotykiem. Świeżo miksowana natka pietruszki to źródło dodatkowej witaminy C. Jaja i mięsny wywar są bogate w wiele witamin i minerałów, są bardzo pożywne przez co naturalnie wzmacniają organizm.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych
Zupa wcale nie musi być nudna! Choć zwykle kojarzy się z pierwszym daniem obiadowym, może pełnić funkcję zarówno efektownej przystawki, jak i głównego gwoździa programu podczas rodzinnego posiłku. Aromatyczna zupa z pieczonego czosnku to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
Dla kogo? Dla osób, które ciągle poszukują nowych smaków i nie boją się przekraczać granic – kulinarnych, oczywiście! Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku inspirowana jest recepturami popularnymi w Czechach i Niemczech.
Na jaką okazję? Z dodatkiem pesto z natki pietruszki i lubczyku potrawa wygląda niezwykle spektakularnie! Tak podaną zupą zaskoczycie wszystkich domowników!
Czy wiesz, że? Sok z ogórków kiszonych można wykorzystać także do zrobienia sałatkowego dressingu, orzeźwiającego koktajlu lub marynaty do mięs.
Dla urozmaicenia: Przepis na zupę czosnkową warto wzbogacić własnoręcznie zrobionymi grzankami, np. z pieczywa razowego.