Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych
łatwe
88 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 litr
1 szklanka
1 pęczek
2 sztuki
150 gramów
1 pęczek
100 mililitrów
150 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
100 gramów
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i cebulę zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku do miękkości ( temp. 180 °C około 20-30 minut) .Warzywa obierz, odłóż na bok.
Krok 2
Obierz selera i ziemniaki zalej je 1 litrem domowego wywaru, gotuj do miękkości, dodaj pieczywo, upieczone warzywa, tymianek, odrobinę pieprzu. Całość dokładnie zmiksuj, przecedź przez sito, połącz z sokiem z kiszonych ogórków.
Krok 3
W misce wymieszaj żółtka jaj i śmietanę. Dodaj ją do przecedzonej zupy doprowadź prawie do wrzenia, ale nie gotuj, zupę dopraw do smaku szczyptą soli.
Krok 4
Przygotuj pesto. W tym celu natkę pietruszki i lubczyku oraz 3 ząbki świeżego czosnku umieść w kielichu miksera, zalej oliwą, dokładnie zmiksuj na gładką pastę.
Krok 5
W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól i zakwaś octem spirytusowym. Do wody wybij całe jajka. Jajka w koszulce gotuj je na wolnym ogniu około 1-3 minut. Gorącą zupę podawaj z jajkiem, zupę obficie polej pesto z natki pietruszki i lubczyku.
Dobra rada:
Czosnek jest bakteriostatyczny obok soku z kiszonych ogórków jest naturalnym priobiotykiem. Świeżo miksowana natka pietruszki to źródło dodatkowej witaminy C. Jaja i mięsny wywar są bogate w wiele witamin i minerałów, są bardzo pożywne przez co naturalnie wzmacniają organizm.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych
Zupa wcale nie musi być nudna! Choć zwykle kojarzy się z pierwszym daniem obiadowym, może pełnić funkcję zarówno efektownej przystawki, jak i głównego gwoździa programu podczas rodzinnego posiłku. Aromatyczna zupa z pieczonego czosnku to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
Dla kogo? Dla osób, które ciągle poszukują nowych smaków i nie boją się przekraczać granic – kulinarnych, oczywiście! Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku inspirowana jest recepturami popularnymi w Czechach i Niemczech.
Na jaką okazję? Z dodatkiem pesto z natki pietruszki i lubczyku potrawa wygląda niezwykle spektakularnie! Tak podaną zupą zaskoczycie wszystkich domowników!
Czy wiesz, że? Sok z ogórków kiszonych można wykorzystać także do zrobienia sałatkowego dressingu, orzeźwiającego koktajlu lub marynaty do mięs.
Dla urozmaicenia: Przepis na zupę czosnkową warto wzbogacić własnoręcznie zrobionymi grzankami, np. z pieczywa razowego.