Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych
łatwe
26 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 litr
1 szklanka
1 pęczek
2 sztuki
150 gramów
1 pęczek
100 mililitrów
150 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
100 gramów
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i cebulę zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku do miękkości ( temp. 180 °C około 20-30 minut) .Warzywa obierz, odłóż na bok.
Krok 2
Obierz selera i ziemniaki zalej je 1 litrem domowego wywaru, gotuj do miękkości, dodaj pieczywo, upieczone warzywa, tymianek, odrobinę pieprzu. Całość dokładnie zmiksuj, przecedź przez sito, połącz z sokiem z kiszonych ogórków.
Krok 3
W misce wymieszaj żółtka jaj i śmietanę. Dodaj ją do przecedzonej zupy doprowadź prawie do wrzenia, ale nie gotuj, zupę dopraw do smaku szczyptą soli.
Krok 4
Przygotuj pesto. W tym celu natkę pietruszki i lubczyku oraz 3 ząbki świeżego czosnku umieść w kielichu miksera, zalej oliwą, dokładnie zmiksuj na gładką pastę.
Krok 5
W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól i zakwaś octem spirytusowym. Do wody wybij całe jajka. Jajka w koszulce gotuj je na wolnym ogniu około 1-3 minut. Gorącą zupę podawaj z jajkiem, zupę obficie polej pesto z natki pietruszki i lubczyku.
Dobra rada:
Czosnek jest bakteriostatyczny obok soku z kiszonych ogórków jest naturalnym priobiotykiem. Świeżo miksowana natka pietruszki to źródło dodatkowej witaminy C. Jaja i mięsny wywar są bogate w wiele witamin i minerałów, są bardzo pożywne przez co naturalnie wzmacniają organizm.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej