Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

54 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 litr

1 szklanka

1 pęczek

2 sztuki

150 gramów

1 pęczek

100 mililitrów

150 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

100 gramów

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku do miękkości ( temp. 180 °C około 20-30 minut) .Warzywa obierz, odłóż na bok.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 1

Krok 2

Obierz selera i ziemniaki zalej je 1 litrem domowego wywaru, gotuj do miękkości, dodaj pieczywo, upieczone warzywa, tymianek, odrobinę pieprzu. Całość dokładnie zmiksuj, przecedź przez sito, połącz z sokiem z kiszonych ogórków.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj żółtka jaj i śmietanę. Dodaj ją do przecedzonej zupy doprowadź prawie do wrzenia, ale nie gotuj, zupę dopraw do smaku szczyptą soli.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 3

Krok 4

Przygotuj pesto. W tym celu natkę pietruszki i lubczyku oraz 3 ząbki świeżego czosnku umieść w kielichu miksera, zalej oliwą, dokładnie zmiksuj na gładką pastę.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 4

Krok 5

W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól i zakwaś octem spirytusowym. Do wody wybij całe jajka. Jajka w koszulce gotuj je na wolnym ogniu około 1-3 minut. Gorącą zupę podawaj z jajkiem, zupę obficie polej pesto z natki pietruszki i lubczyku.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czosnek jest bakteriostatyczny obok soku z kiszonych ogórków jest naturalnym priobiotykiem. Świeżo miksowana natka pietruszki to źródło dodatkowej witaminy C. Jaja i mięsny wywar są bogate w wiele witamin i minerałów, są bardzo pożywne przez co naturalnie wzmacniają organizm.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej