Zupa z kulkami mięsnymi i pieczarkami - przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

60

1836 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

850 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1524 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 mililitrów

100 gramów

1 opakowanie

200 gramów

150 gramów

50 mililitrów

20 gramów

2 gramy

2 sztuki

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Uformuj małe, kształtne kulki.

Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - Krok 1

Krok 2

Obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, marchew oraz ziemniaki.

Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - Krok 2

Krok 3

Całość zalej wywarem wymieszanym z Kremową zupą pieczarkową Knorr. Gotuj około 20 minut, do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.

Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - Krok 3

Krok 4

Zupę zapraw śmietaną.

Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

49

Opinie o przepisie

  • Monika Gölz

    Monika Gölz , 26.11.2019

    Pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Gnd

    Wioletta Gnd , 13.06.2019

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magena Cy-Monek

    Magena Cy-Monek , 27.05.2016

    Super zupka ale ja zamiast pietruszki dałam koperek (bo akurat byl w domu) i podsmażyłam pieczarki i to wszystko razem dodalam do zupy. PYSZOTA!!!!:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Koenig

    Wioletta Koenig , 18.11.2015

    Jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Wodzyńska

    Jola Wodzyńska , 08.02.2015

    dobrze, że ona nie ma fb, bo gdyby zobaczyła, ze ta pieczarkowa robi się sama, to leże

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Wodzyńska

    Jola Wodzyńska , 08.02.2015

    wszystko sęe przecież robi samo :) wg mojej teściowej, pralka sama pierze garnki same gotują, nie wiem jak ona przeżyła 70 lat !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dekinder

    Ewa Dekinder , 08.02.2015

    Niedawno gosciła na moim stole -lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Large

    Renata Large , 08.02.2015

    Moja pieczarkowa kremowa jest jeszcze bardziej prosta.0,5kg. pieczarek 2 litry wody 2 ziemniaki 1 kostka rosołowa,garść mrożonych warzyw,cebula czosnek,pieprz do smaku miksować i dodać słodką śmietanę.Wszystko razem trwa nie całe 40 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Jerzy Maron

    Zenon Jerzy Maron , 08.02.2015

    Moja żona robi wspaniałą zupę orzechową z tiftelami. Pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Zdanowska

    Beata Zdanowska , 08.02.2015

    M oja ulubiona:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Cebula

    Janina Cebula , 08.02.2015

    wszystko oki tylko gdzie pieczarki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Świętek

    Jacek Świętek , 08.02.2015

    Ochydna pieczarkowa bez pieczarek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Łodczyk

    Bogusława Łodczyk , 08.02.2015

    Ja też lubię zupy grzybowe bez mięsa .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Byba

    Krystyna Byba , 08.02.2015

    Pieczarkowa z mięsem to profanacja ! wystarczy 30 dkg pieczarek , włoszczyzna , trochę śmietany pół łyżki mąki , sól, ociupinka jarzynki ( albo nie ) i zupa gotowa ! smaczna lekka , a jeśli ktoś chce bardziej kaloryczną to polecam makaron kolanka bądź świderki albo grzanki z podsmażonej bułeczki ..mniam ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Drzewiecki

    Michał Drzewiecki , 07.02.2015

    Zupa z proszku to wg mnie to żaden posiłek. Zupa pieczarkowa własnej roboty odpowiednio doprawiona z dodatkiem gotowanego jajka (taki mini żurek)to zastępuje mi schabowy. Poprostu uwielbiam wszystkie dania z pieczarkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Mazurkiewicz

    Marian Mazurkiewicz , 07.02.2015

    Chętnie bym spróbował takiej zupki Mariolko. Pozdrawiam .Chcesz jeść zdrowo, jedz grzybową .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko , 07.02.2015

    Podstawa to dobre skladniki no i w pieczarkowej musza byc pieczarki..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Szymutko

    Robert Szymutko , 07.02.2015

    a gdzie te pieczarki ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Doliński

    Arkadiusz Doliński , 07.02.2015

    Warzywa świeże czy mrożone, ładnie równe kosteczki marcheweczki jak z maszyny albo sprawnej rączki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Mrozińska

    Julita Mrozińska , 07.02.2015

    Uwielbiam jak piszą że się sama robi.... Ciekawe...ja takiego zjawiska jeszcze nie odnotowałam...a szkoda...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Druchniak

    Piotr Druchniak , 07.02.2015

    Rarytas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Pękalski

    Ryszard Pękalski , 07.02.2015

    Smacznego ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Lisiewska

    Urszula Lisiewska , 07.02.2015

    Za mdła :-SS

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 07.02.2015

    Z prawdziwych pieczarek a nie z torebki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Romanowicz

    Paweł Romanowicz , 07.02.2015

    Jeśli komuś się nie chce to nigdy nie zrobi✌

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Jerzy Liber

    Zbigniew Jerzy Liber , 07.02.2015

    A barszcz czerwony bez buraków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Jerzy Liber

    Zbigniew Jerzy Liber , 07.02.2015

    Czy aby sobie nie wlewasz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Osoba

    Jarek Osoba , 07.02.2015

    a pierdolicie -narobiłam się przy gotownaiu ;P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Copiak

    Barbara Copiak , 07.02.2015

    No właśnie z naturalnych składników ugotować zupę a proszek wyrzucić, omijać szrokim kołem, dla zdrowia i smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Frąckowiak

    Kasia Frąckowiak , 07.02.2015

    Z prawdziwych pieczarek - tak, z torebki i z tymi obrzydliwymi klopsami - nie!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkamiZupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami

Podstawę zupy pieczarkowej z pulpetami stanowi wywar z mięsa i warzyw. Do jego przygotowania wystarczą popularne jarzyny: marchewka, pietruszka, seler, cebula i por. Dobrze będzie pasował też dodatek kapusty włoskiej. W zupie pieczarkowej z klopsikami ważne są odpowiednie przyprawy (nie zapomnij o liściu laurowym i pieprzu) oraz mięso. Mielone, z którego uformowane będą kulki, zyska odpowiedni smak dzięki dodatkowi pietruszki i czosnku. Podsmaż na oleju pokrojone w drobną kostkę warzywa oraz kulki mięsne. Całość zalej wywarem, na którym powstanie zupa, i gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. Jak widać, to naprawdę dziecinnie prosty przepis na zupę pieczarkową z kulkami mięsnymi, z którego opanowaniem poradzi sobie każdy!

Dla kogo? Po przepis na zupę z kulkami mięsnymi i pieczarkami powinni sięgnąć smakosze, którzy lubią nieco pokombinować przy klasycznych, dobrze znanych recepturach. Podejrzewamy, że pieczarkowej w takim wydaniu jeszcze nie miałeś okazji skosztować!

Na jaką okazję? Wypróbuj nasz sposób na zupę pieczarkową z mięsnymi kulkami, którą możesz podać jako danie obiadowe lub smaczną kolację na ciepło. Dzięki soczystym pulpetom drugie danie może okazać się zbędne!

Czy wiesz, że? Na samym końcu pracy nad zupą pieczarkową z kulkami mięsnymi, potrawę zabiel śmietaną albo jogurtem naturalnym – pamiętaj o tym, by je wcześniej zahartować. Jeżeli chcesz dodatkowo zagęścić danie, przed wlaniem śmietany do zupy, możesz dodać do niej 2-3 łyżeczki mąki.

Dla urozmaicenia: Przed podaniem udekoruj danie świeżymi listkami pietruszki. Zupę pieczarkową z pulpetami podawaj z chrupiącym pieczywem. Jeśli chcesz, by danie zyskało jeszcze bardziej kremową konsystencję, przygotuj zupę pieczarkową z kulkami mięsnymi i serkiem topionym. Do dzieła!