Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

47

1480 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

711 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 mililitrów

100 gramów

1 opakowanie

200 gramów

150 gramów

50 mililitrów

20 gramów

2 gramy

2 sztuki

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Uformuj małe, kształtne kulki.

Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - Krok 1

Krok 2

Obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, marchew oraz ziemniaki.

Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - Krok 2

Krok 3

Całość zalej wywarem wymieszanym z Kremową zupą pieczarkową Knorr. Gotuj około 20 minut, do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.

Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - Krok 3

Krok 4

Zupę zapraw śmietaną.

Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

49

Opinie o przepisie

  • Monika Gölz

    Monika Gölz , 26.11.2019

    Pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Gnd

    Wioletta Gnd , 13.06.2019

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magena Cy-Monek

    Magena Cy-Monek , 27.05.2016

    Super zupka ale ja zamiast pietruszki dałam koperek (bo akurat byl w domu) i podsmażyłam pieczarki i to wszystko razem dodalam do zupy. PYSZOTA!!!!:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Koenig

    Wioletta Koenig , 18.11.2015

    Jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Wodzyńska

    Jola Wodzyńska , 08.02.2015

    dobrze, że ona nie ma fb, bo gdyby zobaczyła, ze ta pieczarkowa robi się sama, to leże

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Wodzyńska

    Jola Wodzyńska , 08.02.2015

    wszystko sęe przecież robi samo :) wg mojej teściowej, pralka sama pierze garnki same gotują, nie wiem jak ona przeżyła 70 lat !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dekinder

    Ewa Dekinder , 08.02.2015

    Niedawno gosciła na moim stole -lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Large

    Renata Large , 08.02.2015

    Moja pieczarkowa kremowa jest jeszcze bardziej prosta.0,5kg. pieczarek 2 litry wody 2 ziemniaki 1 kostka rosołowa,garść mrożonych warzyw,cebula czosnek,pieprz do smaku miksować i dodać słodką śmietanę.Wszystko razem trwa nie całe 40 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Jerzy Maron

    Zenon Jerzy Maron , 08.02.2015

    Moja żona robi wspaniałą zupę orzechową z tiftelami. Pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Zdanowska

    Beata Zdanowska , 08.02.2015

    M oja ulubiona:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Cebula

    Janina Cebula , 08.02.2015

    wszystko oki tylko gdzie pieczarki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Świętek

    Jacek Świętek , 08.02.2015

    Ochydna pieczarkowa bez pieczarek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Łodczyk

    Bogusława Łodczyk , 08.02.2015

    Ja też lubię zupy grzybowe bez mięsa .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Byba

    Krystyna Byba , 08.02.2015

    Pieczarkowa z mięsem to profanacja ! wystarczy 30 dkg pieczarek , włoszczyzna , trochę śmietany pół łyżki mąki , sól, ociupinka jarzynki ( albo nie ) i zupa gotowa ! smaczna lekka , a jeśli ktoś chce bardziej kaloryczną to polecam makaron kolanka bądź świderki albo grzanki z podsmażonej bułeczki ..mniam ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Drzewiecki

    Michał Drzewiecki , 07.02.2015

    Zupa z proszku to wg mnie to żaden posiłek. Zupa pieczarkowa własnej roboty odpowiednio doprawiona z dodatkiem gotowanego jajka (taki mini żurek)to zastępuje mi schabowy. Poprostu uwielbiam wszystkie dania z pieczarkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Mazurkiewicz

    Marian Mazurkiewicz , 07.02.2015

    Chętnie bym spróbował takiej zupki Mariolko. Pozdrawiam .Chcesz jeść zdrowo, jedz grzybową .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko , 07.02.2015

    Podstawa to dobre skladniki no i w pieczarkowej musza byc pieczarki..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Szymutko

    Robert Szymutko , 07.02.2015

    a gdzie te pieczarki ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Doliński

    Arkadiusz Doliński , 07.02.2015

    Warzywa świeże czy mrożone, ładnie równe kosteczki marcheweczki jak z maszyny albo sprawnej rączki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Mrozińska

    Julita Mrozińska , 07.02.2015

    Uwielbiam jak piszą że się sama robi.... Ciekawe...ja takiego zjawiska jeszcze nie odnotowałam...a szkoda...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Druchniak

    Piotr Druchniak , 07.02.2015

    Rarytas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Pękalski

    Ryszard Pękalski , 07.02.2015

    Smacznego ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Lisiewska

    Urszula Lisiewska , 07.02.2015

    Za mdła :-SS

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 07.02.2015

    Z prawdziwych pieczarek a nie z torebki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Romanowicz

    Paweł Romanowicz , 07.02.2015

    Jeśli komuś się nie chce to nigdy nie zrobi✌

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Jerzy Liber

    Zbigniew Jerzy Liber , 07.02.2015

    A barszcz czerwony bez buraków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Jerzy Liber

    Zbigniew Jerzy Liber , 07.02.2015

    Czy aby sobie nie wlewasz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Osoba

    Jarek Osoba , 07.02.2015

    a pierdolicie -narobiłam się przy gotownaiu ;P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Copiak

    Barbara Copiak , 07.02.2015

    No właśnie z naturalnych składników ugotować zupę a proszek wyrzucić, omijać szrokim kołem, dla zdrowia i smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Frąckowiak

    Kasia Frąckowiak , 07.02.2015

    Z prawdziwych pieczarek - tak, z torebki i z tymi obrzydliwymi klopsami - nie!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kalafiorowa krem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkamiZupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami

Wypróbuj nasz sposób na zupę pieczarkową z mięsnymi kulkami, którą możesz podać jako danie obiadowe lub smaczną kolację na ciepło. Podstawę zupy stanowi wywar z mięsa i warzyw. Do jego przygotowania wystarczą popularne jarzyny: marchewka, pietruszka, seler, cebula i por. Dobrze będzie pasował też dodatek kapusty włoskiej. Ważne są odpowiednie przyprawy (nie zapomnij o liściu laurowym i pieprzu) oraz mięso. Mielone, z którego uformowane będą kulki, zyska odpowiedni smak dzięki dodatkowi pietruszki i czosnku. Podsmaż na oleju pokrojone w drobną kostkę warzywa oraz kulki mięsne. Zalej całość wywarem, na którym powstanie zupa, i gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. Na samym końcu zabiel zupę śmietaną albo jogurtem naturalnym – pamiętaj o tym, by je wcześniej zahartować. Jeżeli chcesz dodatkowo zagęścić danie, przed wlaniem śmietany do zupy, możesz dodać do niej 2-3 łyżeczki mąki. Przed podaniem udekoruj danie świeżymi listkami pietruszki. Zupę pieczarkową podawaj z chrupiącym pieczywem. Do dzieła!