Zupa pieczarkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pieczarkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

heart
1347 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

550 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

40 dekagramów

3 dekagramy

0.5 szklanki

20 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść pieczarki, pokrój w paski. Ugotuj w osolonej wodzie.

Zupa pieczarkowa - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym maśle zasmaż mąkę, dodaj pieczarki. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj śmietanę i starty żółty ser.

Zupa pieczarkowa - Krok 2

Krok 3

Zupę pieczarkową Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj do pieczarek.

Zupa pieczarkowa - Krok 3

Krok 4

Gotuj 10 minut i dopraw do smaku pieprzem.

Zupa pieczarkowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę pieczarkową podawaj z makaronem.

3

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Śmietanę można zastąpić serkiem mascarpone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata  Setlak

    Beata Setlak , 01.02.2017

    No poważnie??? Zupa pieczarkowa z torebki?? Do tego potrzebny jest przepis?? Coś takiego....jestem rozczarowana Przepisy. Pl - zupa z torebki, też coś !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Trutkowski

    Andrzej Trutkowski , 20.04.2015

    odwaliło wam? zupa pieczarkowa "pyszna!" z proszku? nie umecieugotowac zupy bez torebki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowaZupa pieczarkowa

Zupa to według polskiego zwyczaju najlepszy początek obiadu. Ostatnio coraz częściej sięgamy również po zupy podawane w formie kremów. Tajemnica idealnej konsystencji tego dania tkwi w kilku składnikach, które połączone w jednym garnku i zmiksowane, zamieniają się w delikatny krem. Śmietanka i starty żółty ser to zestawienie, które zwykłą zupę pieczarkową zamieni w wyjątkową potrawę. Jeśli masz ochotę, możesz przygotować przepis na zupę pieczarkową z serkiem topionym – rezultat będzie równie spektakularny.

Dla kogo? Pieczarkowa z serkiem topionym i kulkami mięsnymi to idealna propozycja dla tych, którzy lubią coś pomiędzy typową zupą a gęstym kremem. Koniecznie spróbuj – tym bardziej, że jej ugotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a efekt na pewno zostanie doceniony. Jak jeszcze ją urozmaicić? Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym to gratka dla osób, które cenią konkretne dodatki.

Na jaką okazję? Na co dzień nie masz czasu na przyrządzanie dwudaniowego obiadu? Podaj zupę pieczarkową z kulkami z mięsa mielonego. Dwie pieczenie na jednym ogniu! Tego rodzaju triki sprawdzą się również podczas bardziej odświętnego posiłku.

Czy wiesz, że? Zupę pieczarkową możesz ugotować od podstaw na bazie bulionu, a możesz też sięgnąć po Kremową zupę pieczarkową Knorr.

Dla urozmaicenia: Zupę pieczarkową z kulkami podawaj solo, ale pamiętaj, że warto dodać do niej także nieco drobnego makaronu lub zacierki. Dzięki temu stanie się ona bardziej urozmaicona i treściwa. Zupa pieczarkowa z serkiem topionym i kulkami mięsnymi będzie nie tylko zachęcająco wyglądać, ale też wybornie smakować.