
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię rozkrój ostrożnie na pół, wydrap łyżką pestki i włókna ze środka.
Krok 2
Miąższ wydrąż łyżeczką do wycinania kuleczek z melona (potrzebne będzie w sumie 500 gram kuleczek z dyni).
Krok 3
Ziemniaki obierz i z nich również zrób kuleczki.
Krok 4
Zagotuj 1 litr wody. Wrzuć kostkę rosołową Knorr, wymieszaj i gotuj przez minutę - do momentu, gdy kostka całkowicie się rozpuści.
Krok 5
Dodaj warzywa i gotuj do momentu, gdy staną się miękkie (około 15 minut).
Krok 6
Wyjmij kilka dyniowych kuleczek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj.
Krok 7
Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i odrobiną soli. Przed podaniem udekoruj zupę pietruszką i wyłowionymi wcześniej kuleczkami dyniowymi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa z dyni
Kremowa zupa z dyni to świetna propozycja na jesienne pierwsze danie obiadowe. Aby ją przygotować, na początek wytnij z dyni pestki, które po osuszeniu sprawdzają się jako smaczna przekąska lub dodatek do wypieków. Łyżeczką do melona wydrąż z dyni miąższ i pozostaw go w postaci kuleczek – wykorzystasz je później do dekoracji całości. Podobny kształt możesz nadać również ziemniakom. Do zupy niezbędny jest także wyrazisty bulion z włoszczyzny. Ugotuj więc marchewkę, selera i pora do miękkości w wodzie z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Warzywa później możesz podać jako dodatek do zupy lub wkroić do sałatki majonezowej. Wypróbuj także wariantu z wywarem mięsnym, na przykład drobiowym. Ugotowane składniki zupy zmiksuj na gładką konsystencję i zapraw śmietaną. Aromatu zupie z dyni doda szczypta gałki muszkatołowej. Danie podawaj na ciepło, udekorowane kulkami z miąższu lub groszkiem ptysiowym. Oprósz je posiekaną natką pietruszki. Sprawdź, jak smakuje zupa kremowa z dyni i podziel się z nami swoją opinią.



































