Kremowa zupa z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

1450 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1061 osób wydrukowało

Pobierz pdf

931 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię rozkrój ostrożnie na pół, wydrap łyżką pestki i włókna ze środka.

Krok 2

Miąższ wydrąż łyżeczką do wycinania kuleczek z melona (potrzebne będzie w sumie 500 gram kuleczek z dyni).

Krok 3

Ziemniaki obierz i z nich również zrób kuleczki.

Krok 4

Zagotuj 1 litr wody. Wrzuć kostkę rosołową Knorr, wymieszaj i gotuj przez minutę - do momentu, gdy kostka całkowicie się rozpuści.

Krok 5

Dodaj warzywa i gotuj do momentu, gdy staną się miękkie (około 15 minut).

Krok 6

Wyjmij kilka dyniowych kuleczek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj.

Krok 7

Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i odrobiną soli. Przed podaniem udekoruj zupę pietruszką i wyłowionymi wcześniej kuleczkami dyniowymi.

73

Opinie o przepisie

  • Roman Rękas

    Roman Rękas, 22.10.2016

    Daj kawałek !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Olejnik

    Ola Olejnik, 02.11.2015

    https://m.facebook.com/groups/310884432419925?ref=m_notif&notif_t=group_activity&actorid=100010495535780 grupa kulinarna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 01.11.2015

    Iwka, można spróbować przecisnąć je przez sito :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwka Iwkaiwka

    Iwka Iwkaiwka, 01.11.2015

    A powiedzcie co zrobić żeby te pestki dyni wyskubac jakoś, zawsze to wywalam bo cierpliwości zero ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kamińska-Szpachta

    Anna Kamińska-Szpachta, 01.11.2015

    Taka robię. Mam dzisiaj na obiad. Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Sosnowska

    Wanda Sosnowska, 01.11.2015

    Ja gotuję bez ziemniaków tylko por, imbir ,czosnek,no i dzynia jest super,rozgrzewająca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski, 01.11.2015

    fu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Ziółkowski

    Zbigniew Ziółkowski, 01.11.2015

    Jak można jeść coś takiego ?Paskudztwo...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Dzienia

    Arek Dzienia, 01.11.2015

    Nie podawać! wylewam do zlewu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Bockenheim

    Stanisław Bockenheim, 31.10.2015

    Ze "Szwejka": dynia swinia, chce si jej wina...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Darzynkiewicz

    Jadwiga Darzynkiewicz, 31.10.2015

    MONA NIE miażdż HELWING MIKSEREM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwka Iwkaiwka

    Iwka Iwkaiwka, 31.10.2015

    tez tego nei rozumiem , paprac sie tyle i meczyć z obieraniem dyni po to zeby zamoczyć to w chemi . Po co ? w takiej sytuacji lepiej chyba zakupić zupe dyniowa z torebki , na to samo wyjdzie.Ja nie potrafie gotować , nie lubie ale jesli cos robie to niech to ma sens...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Dlugosz

    Genowefa Dlugosz, 31.10.2015

    moja z imbirem i mleczkiem kokosowym pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Płochocki

    Witold Płochocki, 31.10.2015

    No i proszę!!! Mam dowód na namawianie do tycia.Kiedyś go wykorzystam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Kochanowicz

    Ilona Kochanowicz, 31.10.2015

    Też dziś robiłam zupę krem z dyni ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Pogoda-Kielska

    Lidia Pogoda-Kielska, 31.10.2015

    A po co te kuleczki...? reszta do kosza...?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Maślak

    Maja Maślak, 31.10.2015

    Kocham :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roma Rek

    Roma Rek, 31.10.2015

    Dziękuję, juz o tym myslalam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bochajczuk

    Magdalena Bochajczuk, 31.10.2015

    A u mnie ciasto z dyni się robi :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bochajczuk

    Magdalena Bochajczuk, 31.10.2015

    Z mlekiem kokosowym nie próbowałam, ale radzę spróbować doprawić świeżym startym imbirem. Jest różnica :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kruczek

    Elżbieta Kruczek, 31.10.2015

    Ja mroze juz ugotowana zupe ,potem tylko rozmrozic i gotowe - polecam raz sie gotuje a potem tylko smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Jaskulski

    Józef Jaskulski, 31.10.2015

    Bardzo często ją gotuję na ostro z czosnkiem,imbirem,cebulą i do tego groszek ptysiowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Szulc

    Kinga Szulc, 31.10.2015

    Jeszcze korzeń imbiru

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Fedoruk

    Małgorzata Fedoruk, 31.10.2015

    Pycha!:-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bochajczuk

    Magdalena Bochajczuk, 31.10.2015

    Dynię można mrozić? Pokrojoną, czy w większych kawałkach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bochajczuk

    Magdalena Bochajczuk, 31.10.2015

    Ja zupę krem z dyni zawsze doprawiam imbirem, najlepiej świeżo startym, a na początku dynię blanszuję na maśle z dodatkiem czosnku. Podaję oczywiście z grzankami. Pyszna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Welke

    Krzysztof Welke, 31.10.2015

    prezepis taki sobie nic ciekawego robie lepszą zupe z dyni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 31.10.2015

    Iwka, świetny dodatek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dominiak

    Ewa Dominiak, 31.10.2015

    Pyszna polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Nowak

    Beata Nowak, 31.10.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Barszcz żydowski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z dyniKremowa zupa z dyni

Kremowa zupa z dyni to świetna propozycja na jesienne pierwsze danie obiadowe. Aby ją przygotować, na początek wytnij z dyni pestki, które po osuszeniu sprawdzają się jako smaczna przekąska lub dodatek do wypieków. Łyżeczką do melona wydrąż z dyni miąższ i pozostaw go w postaci kuleczek – wykorzystasz je później do dekoracji całości. Podobny kształt możesz nadać również ziemniakom. Do zupy niezbędny jest także wyrazisty bulion z włoszczyzny. Ugotuj więc marchewkę, selera i pora do miękkości w wodzie z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Warzywa później możesz podać jako dodatek do zupy lub wkroić do sałatki majonezowej. Wypróbuj także wariantu z wywarem mięsnym, na przykład drobiowym. Ugotowane składniki zupy zmiksuj na gładką konsystencję i zapraw śmietaną. Aromatu zupie z dyni doda szczypta gałki muszkatołowej. Danie podawaj na ciepło, udekorowane kulkami z miąższu lub groszkiem ptysiowym. Oprósz je posiekaną natką pietruszki. Sprawdź, jak smakuje zupa kremowa z dyni i podziel się z nami swoją opinią.