Zupa z dyni z szafranem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni z szafranem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

1 szczypta

1.5 litra

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz, pozbądź się pestek, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie w szerokim garnku.

Krok 3

Gdy się zrumienią, wlej 1,5 l wody i dodaj dwie kostki Knorr.

Krok 4

Zagotuj bulion, dodaj dynię i gotuj całość przez ok. 20 minut, aż składniki zmiękną.

Krok 5

Po tym czasie wlej do zupy śmietankę i dodaj połowę sera, chili oraz szafran.

Krok 6

Gotuj kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw startą skórką z cytryny i podawaj z kawałkami pokruszonego sera.

1

Opinie o przepisie

  • Nutka Chrum

    Nutka Chrum , 01.05.2017

    bardzo dobry pomysł jutro robię tom zupe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni z szafranem Zupa z dyni z szafranem

Kremowa, gęsta zupa, będąca doskonałym sposobem na obiad albo przystawkę. Do jej przygotowania użyj dyni piżmowej, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie. Ma niewiele pestek i pomarańczowo-złoty kolor, a jej skórka jest dość twarda. Przekrój ją na pół i wydrąż miąższ. Poza sezonem wykorzystaj mrożone warzywa. Do zupy nadają się także inne gatunki dyni, np. zwyczajna albo hokkaido. Ta ostatnia ma miękką skórkę i lekko orzechowy smak. Jeśli przed ugotowaniem chcesz upiec ją w piekarniku, pamiętaj, by wtedy gotować zupę krócej. Dzięki szafranowi zupa zyska intensywniejszy kolor oraz smak. Pamiętaj, by dodawać go ostrożnie, zbyt duża ilość nada daniu gorzki smak. Dynia jest łagodna, więc dobrze skomponuje się z chili oraz fetą. Spróbuj również doprawić ją imbirem albo sokiem z pomarańczy. Zupę udekoruj posypaną, pokruszoną fetą, prażonymi pestkami dyni i olejem dyniowym albo octem balsamicznym. Serwuj z bagietką i kleksem jogurtu naturalnego. Koniecznie wypróbuj tę propozycję na przyrządzenie zupy dyniowej!