Zupa z dyni z szafranem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni z szafranem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

1 szczypta

1.5 litra

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz, pozbądź się pestek, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie w szerokim garnku.

Krok 3

Gdy się zrumienią, wlej 1,5 l wody i dodaj dwie kostki Knorr.

Krok 4

Zagotuj bulion, dodaj dynię i gotuj całość przez ok. 20 minut, aż składniki zmiękną.

Krok 5

Po tym czasie wlej do zupy śmietankę i dodaj połowę sera, chili oraz szafran.

Krok 6

Gotuj kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw startą skórką z cytryny i podawaj z kawałkami pokruszonego sera.

1

Opinie o przepisie

  • Nutka Chrum

    Nutka Chrum , 01.05.2017

    bardzo dobry pomysł jutro robię tom zupe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni z szafranem Zupa z dyni z szafranem

Kremowa, gęsta zupa, będąca doskonałym sposobem na obiad albo przystawkę. Do jej przygotowania użyj dyni piżmowej, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie. Ma niewiele pestek i pomarańczowo-złoty kolor, a jej skórka jest dość twarda. Przekrój ją na pół i wydrąż miąższ. Poza sezonem wykorzystaj mrożone warzywa. Do zupy nadają się także inne gatunki dyni, np. zwyczajna albo hokkaido. Ta ostatnia ma miękką skórkę i lekko orzechowy smak. Jeśli przed ugotowaniem chcesz upiec ją w piekarniku, pamiętaj, by wtedy gotować zupę krócej. Dzięki szafranowi zupa zyska intensywniejszy kolor oraz smak. Pamiętaj, by dodawać go ostrożnie, zbyt duża ilość nada daniu gorzki smak. Dynia jest łagodna, więc dobrze skomponuje się z chili oraz fetą. Spróbuj również doprawić ją imbirem albo sokiem z pomarańczy. Zupę udekoruj posypaną, pokruszoną fetą, prażonymi pestkami dyni i olejem dyniowym albo octem balsamicznym. Serwuj z bagietką i kleksem jogurtu naturalnego. Koniecznie wypróbuj tę propozycję na przyrządzenie zupy dyniowej!