Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 szklanka
1 opakowanie
2 sztuki
1 opakowanie
1 szczypta
1.5 litra
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz, pozbądź się pestek, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie w szerokim garnku.
Krok 3
Gdy się zrumienią, wlej 1,5 l wody i dodaj dwie kostki Knorr.
Krok 4
Zagotuj bulion, dodaj dynię i gotuj całość przez ok. 20 minut, aż składniki zmiękną.
Krok 5
Po tym czasie wlej do zupy śmietankę i dodaj połowę sera, chili oraz szafran.
Krok 6
Gotuj kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw startą skórką z cytryny i podawaj z kawałkami pokruszonego sera.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z dyni z szafranem
Kremowa, gęsta zupa, będąca doskonałym sposobem na obiad albo przystawkę. Do jej przygotowania użyj dyni piżmowej, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie. Ma niewiele pestek i pomarańczowo-złoty kolor, a jej skórka jest dość twarda. Przekrój ją na pół i wydrąż miąższ. Poza sezonem wykorzystaj mrożone warzywa. Do zupy nadają się także inne gatunki dyni, np. zwyczajna albo hokkaido. Ta ostatnia ma miękką skórkę i lekko orzechowy smak. Jeśli przed ugotowaniem chcesz upiec ją w piekarniku, pamiętaj, by wtedy gotować zupę krócej. Dzięki szafranowi zupa zyska intensywniejszy kolor oraz smak. Pamiętaj, by dodawać go ostrożnie, zbyt duża ilość nada daniu gorzki smak. Dynia jest łagodna, więc dobrze skomponuje się z chili oraz fetą. Spróbuj również doprawić ją imbirem albo sokiem z pomarańczy. Zupę udekoruj posypaną, pokruszoną fetą, prażonymi pestkami dyni i olejem dyniowym albo octem balsamicznym. Serwuj z bagietką i kleksem jogurtu naturalnego. Koniecznie wypróbuj tę propozycję na przyrządzenie zupy dyniowej!