
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 szklanka
1 opakowanie
2 sztuki
1 opakowanie
1 szczypta
1.5 litra
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz, pozbądź się pestek, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie w szerokim garnku.
Krok 3
Gdy się zrumienią, wlej 1,5 l wody i dodaj dwie kostki Knorr.
Krok 4
Zagotuj bulion, dodaj dynię i gotuj całość przez ok. 20 minut, aż składniki zmiękną.
Krok 5
Po tym czasie wlej do zupy śmietankę i dodaj połowę sera, chili oraz szafran.
Krok 6
Gotuj kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw startą skórką z cytryny i podawaj z kawałkami pokruszonego sera.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z dyni z szafranem
Kremowa, gęsta zupa, będąca doskonałym sposobem na obiad albo przystawkę. Do jej przygotowania użyj dyni piżmowej, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie. Ma niewiele pestek i pomarańczowo-złoty kolor, a jej skórka jest dość twarda. Przekrój ją na pół i wydrąż miąższ. Poza sezonem wykorzystaj mrożone warzywa. Do zupy nadają się także inne gatunki dyni, np. zwyczajna albo hokkaido. Ta ostatnia ma miękką skórkę i lekko orzechowy smak. Jeśli przed ugotowaniem chcesz upiec ją w piekarniku, pamiętaj, by wtedy gotować zupę krócej. Dzięki szafranowi zupa zyska intensywniejszy kolor oraz smak. Pamiętaj, by dodawać go ostrożnie, zbyt duża ilość nada daniu gorzki smak. Dynia jest łagodna, więc dobrze skomponuje się z chili oraz fetą. Spróbuj również doprawić ją imbirem albo sokiem z pomarańczy. Zupę udekoruj posypaną, pokruszoną fetą, prażonymi pestkami dyni i olejem dyniowym albo octem balsamicznym. Serwuj z bagietką i kleksem jogurtu naturalnego. Koniecznie wypróbuj tę propozycję na przyrządzenie zupy dyniowej!