Zupa z dyni z szafranem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni z szafranem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

257 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

1 szczypta

1.5 litra

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz, pozbądź się pestek, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie w szerokim garnku.

Krok 3

Gdy się zrumienią, wlej 1,5 l wody i dodaj dwie kostki Knorr.

Krok 4

Zagotuj bulion, dodaj dynię i gotuj całość przez ok. 20 minut, aż składniki zmiękną.

Krok 5

Po tym czasie wlej do zupy śmietankę i dodaj połowę sera, chili oraz szafran.

Krok 6

Gotuj kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw startą skórką z cytryny i podawaj z kawałkami pokruszonego sera.

1

Opinie o przepisie

  • Nutka Chrum

    Nutka Chrum , 01.05.2017

    bardzo dobry pomysł jutro robię tom zupe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni z szafranem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa z parówkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni z szafranem Zupa z dyni z szafranem

Kremowa, gęsta zupa, będąca doskonałym sposobem na obiad albo przystawkę. Do jej przygotowania użyj dyni piżmowej, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie. Ma niewiele pestek i pomarańczowo-złoty kolor, a jej skórka jest dość twarda. Przekrój ją na pół i wydrąż miąższ. Poza sezonem wykorzystaj mrożone warzywa. Do zupy nadają się także inne gatunki dyni, np. zwyczajna albo hokkaido. Ta ostatnia ma miękką skórkę i lekko orzechowy smak. Jeśli przed ugotowaniem chcesz upiec ją w piekarniku, pamiętaj, by wtedy gotować zupę krócej. Dzięki szafranowi zupa zyska intensywniejszy kolor oraz smak. Pamiętaj, by dodawać go ostrożnie, zbyt duża ilość nada daniu gorzki smak. Dynia jest łagodna, więc dobrze skomponuje się z chili oraz fetą. Spróbuj również doprawić ją imbirem albo sokiem z pomarańczy. Zupę udekoruj posypaną, pokruszoną fetą, prażonymi pestkami dyni i olejem dyniowym albo octem balsamicznym. Serwuj z bagietką i kleksem jogurtu naturalnego. Koniecznie wypróbuj tę propozycję na przyrządzenie zupy dyniowej!