Zupa z dyni z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni z curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

5 sztuk

1 łyżka

1.5 litra

0.5 pęczka

50 gramów

1 sztuka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skóry, wydrąż pestki. Miąższ posmaruj miodem i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez 30 minut.

Krok 2

W garnku przesmaż pokrojoną w cząstki cebulę. Dodaj curry oraz utarte w moździerzu goździki. Boczek pokrój w cienkie paski i wytop na rozgrzanej patelni.

Krok 3

Upieczoną dynię pokrój w mniejsze kawałki. Wsyp do garnka, następnie zalej 1,5 l wody i zagotuj.

Krok 4

Dodaj bulionetki, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę i zupę zmiksuj. Dopraw do smaku, wlej do miseczek i posyp kawałkami chrupiącego boczku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa pieczarkowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni z curryZupa z dyni z curry

Sezon na dynię to doskonały moment na przygotowanie z niej gęstej, aromatycznej zupy. Przy wyborze dyni należy pamiętać, że im mniejsza, tym posiada słodszy, bardziej intensywny smak. Poza samą dynią, potrzebujesz do zrobienia tego dania niewiele składników, m.in. miodu, goździków, curry, kolendry, cebuli oraz wędzonego boczku. Na początek dynię obierz ze skóry, wydrąż pestki, posmaruj miąższ miodem i upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160° C. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do tego curry i dobrze utarte w moździerzu goździki. Boczek pokrój w paski i również podsmaż – najlepiej do momentu całkowitego wytopienia się tłuszczu. Gotową, upieczoną już dynię, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Dodaj do tego bulionetkę, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut. Pod koniec dołącz do całości posiekaną drobno kolendrę. Zmiksuj i dopraw do smaku. Podawaj z chrupiącym boczkiem i opcjonalnie także z grzankami lub wiejskim chlebem.