Zupa z dyni z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni z curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

5 sztuk

1 łyżka

1.5 litra

0.5 pęczka

50 gramów

1 sztuka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skóry, wydrąż pestki. Miąższ posmaruj miodem i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez 30 minut.

Krok 2

W garnku przesmaż pokrojoną w cząstki cebulę. Dodaj curry oraz utarte w moździerzu goździki. Boczek pokrój w cienkie paski i wytop na rozgrzanej patelni.

Krok 3

Upieczoną dynię pokrój w mniejsze kawałki. Wsyp do garnka, następnie zalej 1,5 l wody i zagotuj.

Krok 4

Dodaj bulionetki, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę i zupę zmiksuj. Dopraw do smaku, wlej do miseczek i posyp kawałkami chrupiącego boczku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa Pho z wołowiną
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni z curryZupa z dyni z curry

Sezon na dynię to doskonały moment na przygotowanie z niej gęstej, aromatycznej zupy. Przy wyborze dyni należy pamiętać, że im mniejsza, tym posiada słodszy, bardziej intensywny smak. Poza samą dynią, potrzebujesz do zrobienia tego dania niewiele składników, m.in. miodu, goździków, curry, kolendry, cebuli oraz wędzonego boczku. Na początek dynię obierz ze skóry, wydrąż pestki, posmaruj miąższ miodem i upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160° C. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do tego curry i dobrze utarte w moździerzu goździki. Boczek pokrój w paski i również podsmaż – najlepiej do momentu całkowitego wytopienia się tłuszczu. Gotową, upieczoną już dynię, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Dodaj do tego bulionetkę, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut. Pod koniec dołącz do całości posiekaną drobno kolendrę. Zmiksuj i dopraw do smaku. Podawaj z chrupiącym boczkiem i opcjonalnie także z grzankami lub wiejskim chlebem.