Zupa z dyni z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni z curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

5 sztuk

1 łyżka

1.5 litra

0.5 pęczka

50 gramów

1 sztuka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skóry, wydrąż pestki. Miąższ posmaruj miodem i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez 30 minut.

Krok 2

W garnku przesmaż pokrojoną w cząstki cebulę. Dodaj curry oraz utarte w moździerzu goździki. Boczek pokrój w cienkie paski i wytop na rozgrzanej patelni.

Krok 3

Upieczoną dynię pokrój w mniejsze kawałki. Wsyp do garnka, następnie zalej 1,5 l wody i zagotuj.

Krok 4

Dodaj bulionetki, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę i zupę zmiksuj. Dopraw do smaku, wlej do miseczek i posyp kawałkami chrupiącego boczku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa Ramen
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni z curryZupa z dyni z curry

Sezon na dynię to doskonały moment na przygotowanie z niej gęstej, aromatycznej zupy. Przy wyborze dyni należy pamiętać, że im mniejsza, tym posiada słodszy, bardziej intensywny smak. Poza samą dynią, potrzebujesz do zrobienia tego dania niewiele składników, m.in. miodu, goździków, curry, kolendry, cebuli oraz wędzonego boczku. Na początek dynię obierz ze skóry, wydrąż pestki, posmaruj miąższ miodem i upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160° C. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do tego curry i dobrze utarte w moździerzu goździki. Boczek pokrój w paski i również podsmaż – najlepiej do momentu całkowitego wytopienia się tłuszczu. Gotową, upieczoną już dynię, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Dodaj do tego bulionetkę, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut. Pod koniec dołącz do całości posiekaną drobno kolendrę. Zmiksuj i dopraw do smaku. Podawaj z chrupiącym boczkiem i opcjonalnie także z grzankami lub wiejskim chlebem.