Dania z Warzywami
6298 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Dania z warzywami
Warzywa można jeść na śniadanie, obiad lub kolację, w zimie lub w lecie. Dodasz je do sałatek, zup, zapiekanek, dań głównych, a nawet ciast. Doskonale smakują nie tylko surowe, ale również pieczone, smażone, gotowane na parze lub polane sosem. Wykorzystasz je do zrobienia takich potraw, jak risotto z kurczakiem, pizza z polędwicą czy krewetki po grecku. Są też doskonałym dodatkiem do dań głównych, w szczególności mięsnych lub rybnych. W upalne dni przygotuj sałatkę z dodatkiem soku z cytryny, zimą wegetariański gulasz. Na obiad podaj spaghetti z cukinią i papryką, a jako przystawkę faszerowane pomidory z ricottą. Możesz także zrobić curry indyjskie, schab z fioletowym kalafiorem, kuskus z wołowiną, zupę minestrone z kapustą lub zupę hiszpańską z chorizo, meksykańskie naleśniki z warzywami czy faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym. Lubisz orientalne smaki? Przyrządź warzywa po tajsku. Sos sałatkowy czosnkowy wymieszaj z jogurtem i 50 ml wody. Kapustę białą i czerwoną poszatkuj, seler pokrój w cienkie słupki, a pora w krążki. Wszystkie składniki wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie odcedź je i umieść razem z brokułem i kalafiorem na rozgrzanej patelni. Gotowe warzywa polej sosem i podawaj z ryżem. Dobrym pomysłem będzie również przyrządzenie warzyw z przyprawami prażonymi na ghee. Zastanawiasz się jak je zrobić? Pokrój ziemniaki, marchew, kalafiora i cukinię. Sparzonego pomidora obierz i posiekaj. Zmiel też łyżeczkę kminu. Następnie rozgrzej ghee, najlepiej na głębokiej patelni. Kiedy nasiona zaczną strzelać i pęcznieć, dodaj kmin oraz pokrojony imbir. Całość smaż, nie przestając mieszać, aż do momentu, gdy imbir nie zbrązowieje. Jeśli warzywa będą jędrne, ale niezbyt miękkie, dodaj śmietanę z przyprawami. Zdejmij przykrywkę i gotuj, dopóki sos nie stanie się gęsty. Na koniec dorzuć pomidora i posiekaną kolendrę. Gorące danie podawaj z pieczywem lub ryżem. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy i przekonaj się, że warzywa pasują praktycznie do wszystkiego!