Co to jest ricotta? Co to za ser?
Miękka, delikatna i kremowa ricotta zachwyca subtelnym, lekko słodkim smakiem. Ten popularny w tradycyjnej kuchni włoskiej ser doskonale się sprawdza zarówno do przyrządzania wypieków czy deserów, jak i różnorodnych potraw wytrawnych bazujących na warzywach lub mięsie. Co to jest ricotta? Z czym najlepiej smakuje?
Ricotta – co to jest?
Trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię bez wyrazistego w smaku parmezanu, śmietankowej mozzarelli oraz ricotty – kremowego sera, przypominającego trochę delikatny twarożek. Co to jest ricotta? Jaki to ser? Pierwsze wzmianki o tym pysznym wyrobie nabiałowym pochodzą z II wieku i znajdują się w zapiskach greckiego pisarza Ateneusza. Ricotta powstaje z serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych (np. mozzarelli), dlatego w dawnych czasach spożywana była głównie przez biedotę. Obecnie ser ten cieszy się dużą popularnością na świecie, a w sklepach można znaleźć kilka jego rodzajów, w tym ricottę pieczoną lub delikatnie wędzoną.
Co to jest ricotta? Właściwości sera
Każdy, kto wie, co to ricotta, docenia nie tylko wyjątkowo łagodny smak sera, ale także właściwości, jakimi się wyróżnia wśród innych nabiałów tego rodzaju. Przede wszystkim – choć zawiera 20-30% tłuszczu – należy do najmniej kalorycznych serów, zaskakuje również dużą ilością witamin oraz minerałów, cennych dla właściwego funkcjonowania organizmu. Ricotta jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz ważnych witamin A, D, E, K i niemal wszystkich z grupy B. Oprócz tego zawiera sporo wapnia, magnezu, żelaza, fosforu oraz selenu – wpływającego m.in na pracę tarczycy czy układu odpornościowego.
Pyszna ricotta na zimno – co to za ser?
Ricotta spożywana na zimno jest znakomitym dodatkiem do świeżego pieczywa. Można z niej także przyrządzać pyszną pastę kanapkową z dodatkiem świeżej bazylii, suszonych pomidorów w oleju, parmezanu, oliwy i podstawowych przypraw. Z jej dodatkiem przygotujecie fantastyczną sałatkę, w której pikantna rukola łączy się z kwaśnymi ziarnami granatu, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i pysznym sosem miodowo-balsamicznym. Ricotta doskonale pasuje również do dań z dodatkiem innych słodkich owoców jak gruszki, truskawki czy awokado. W letnim sezonie warto przyrządzić zarówno słodką sałatkę szpinakową z fetą albo orzeźwiającą sałatkę z ogórkiem, komosą i brokułami, która nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także prezentuje się niezwykle efektownie.
Pyszna ricotta na ciepło – jaki to ser w smaku?
Jak smakuje ricotta? Co to za ser? Znając odpowiedzi na te pytania warto wykorzystać łagodną ricottę przede wszystkim do przyrządzenia wyśmienitych potraw serwowanych zaraz po wyjęciu z piekarnika lub smażonych na patelni. Jeśli lubicie dania makaronowe przygotujcie na obiad lub wczesną kolację pyszną zapiekankę ravioli z rozpływającą się w ustach ricottą, pomidorami koktajlowymi i małymi pierożkami. Doskonałym pomysłem na posiłek w wersji bezmięsnej jest aromatyczne canneloni ze szpinakiem i ricottą serwowane z dodatkiem pysznego sosu pomidorowego. Prawdziwym przysmakiem, który pokochają nawet najbardziej wybredni domownicy czy wymagający goście są pikantne muszle nadziewane warzywami i gotowanym mięsem drobiowym.
Co jeszcze można zrobić z ricotty? Świetnym uzupełnieniem pieczonego mięsa mogą być delikatne roladki z cukinii z ricottą i sosem pomidorowym, podkreślonym pikantnymi przyprawami i mnóstwem typowo włoskich ziół nadającym całej potrawie niezwykłego aromatu. Mając pod ręką świeżą ricottę można z niej przygotować wyjątkowo eleganckie danie – łososia w cieście francuskim nadziewanego soczystym farszem szpinakowo-serowym. Tę łatwą w przyrządzaniu potrawę można zrobić zaledwie w 30 minut łącznie z zapiekaniem w piekarniku.
Słodkie przysmaki z ricottą
Jeśli wiecie, co to jest ser ricotta i jak delikatnym smakiem się wyróżnia, możecie go użyć do przyrządzenia słodkich deserów i ciast. Pyszny sernik ze śliwkami i kruszonką przełożony fantastyczną masą budyniową zachwyca delikatnym ciemnym ciastem oraz soczystymi kawałkami owoców. Z dodatkiem ricotty upieczecie także chrupiącą tartę cytrynową, słodkie ciasto malinowe albo placek z dodatkiem smażonych jabłek. Delikatnie słodka ricotta doskonale się sprawdza w zimnych deserach – wystarczy zmieszać serek z jogurtem i przełożyć z ulubionymi owocami, lodami lub wiórkami czekoladowymi. Smacznego!
Komentarze (0)