Pyszna pizza, kto jest w stanie jej się oprzeć? Puszyste ciasto, świeży sos pomidorowy i warzywa. Czy czegoś brakuje Wam w tym opisie? Oczywiście, że chodzi o ser! Bez tego produktu pizza nie smakowałaby tak samo. Zastanawiacie się, jaki ser do pizzy sprawdzi się najlepiej? Rozwiewamy wątpliwości! Sprawdźcie sami i zostańcie ekspertami od doskonałej pizzy.
Jaki ser do pizzy wybrać?
Ser to kluczowy produkt, który bardzo wpływa na konsystencję ciasta. Jeżeli lubicie klasyczne włoskie smaki, to świetnie sprawdzą się sery używane w tamtych regionach.
Powstało również wiele kombinacji, które zostają dodane na pizzę. Wcale nie musicie decydować się na jeden rodzaj sera, równie dobrze możecie je wymieszać. Być może lubicie mleczne, góralskie wyroby? Dla Was również przygotowaliśmy ciekawe propozycje.
Ser mozzarella do pizzy – włoski klasyk
Pizza to klasyczny włoski posiłek, dlatego warto sięgnąć po recepturę mieszkańców tamtych rejonów. Jaki ser kładą na pizzę? Jest to oczywiście dobrze nam znana mozzarella. To rodzaj sera, który ma łagodny smak i doskonale rozpuszcza się na cieście. Nic dziwnego, że jest uwielbiany przez tak wiele osób. Tradycyjna mozzarella pochodzi z mleka bawolic, jednak w sklepach znajdziemy ten produkt wyrobiony z mleka krowiego.
Możecie również sięgnąć po jeden z rodzajów mozzarelli. Czy domyślacie się o jaki produkt nam chodzi? Mozzarella di bufala to wyjątkowo smaczna i kremowa kulka, którą możecie dodać na swoją pizzę.
Jaki ser żółty do pizzy?
Nie przepadacie za mozzarellą? Nic straconego! Równie dobrze możecie sięgnąć po żółty ser do pizzy. Co prawda nie będzie to tradycyjne rozwiązanie, ale inne produkty także mogą świetnie smakować. Jaki ser żółty najlepiej się rozpuszcza? My w szczególności polecamy Wam goudę, która ma łagodny smak i dobrze się topi.
Wolicie bardziej wyraziste smaki? Możecie sięgnąć po ser cheddar, który ciekawie wygląda i również dobrze sprawdzi się na pizzy. Jeżeli lubicie góralskie przysmaki, to śmiało zdecydujcie się na dodanie oscypka, który także świetnie się rozpuszcza w piekarniku.
Jaki ser do zapiekania sprawdzi się najlepiej?
Wyróżniamy wiele rodzajów sera: od kremowych po wyjątkowo ciągnące. To od Was zależy, jakie produkty wybierzecie. Jeżeli wolicie dobrze rozpuszczony ser, to idealna będzie dla Was mozzarella, gouda oraz cheddar. Bardziej odpowiadają Wam kremowe produkty? Sięgnijcie po mozzarellę di bufalę lub riccottę.
Jaki ser do pizzy i zapiekanek?
Zapiekanka i pizza to potrawy, które często są ze sobą utożsamiane. To duży błąd! Mimo że znajdziemy w nich podobne składniki, to różnią się przede wszystkim bazą, czyli ciastem.
Do zapiekanek idealnie sprawdzą się dojrzałe i twarde sery, które łatwo się rozpuszczą. Polecamy Wam, sięgniecie po ementaler lub goudę. Przy wyborze sera do pizzy macie nieco większe pole do popisu!
Czas na pizzę!
Jaki jest najlepszy ser do pizzy? Wie to już każdy po przeczytaniu naszych porad! Teraz czas na przygotowanie pysznej pizzy. Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji podania tej potrawy.
Tradycyjna margherita? Najlepiej smakuje ze świeżą mozzarellą. To danie doskonale sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi. Jesteśmy pewni, że wszyscy goście będą zachwyceni.
Coś na mały głód? Mini pizze z różnymi serami to niezwykle smaczna przekąska w ciągu dnia. Znudził się Wam tradycyjny sposób podania pizzy? Przychodzimy z ciekawą propozycją. Pizza saszetki z serem żółtym to nietypowe i naprawdę smaczne rozwiązanie.
Komentarze (0)