Makaron z pikantnym sosem "arrabiata"
Czas 15 minut
Dla 2 osób
Składniki:
- 250 g ugotowanego makaronu np. penne
- 1 papryczka chilli
- 1 Fix Spaghetti Napoli Knorr
- 1 duży dojrzały pomidor lub ½ puszki pomidorów pelatti
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- łyżka oliwy
- 1 zielona papryka
- 200 ml wody
Sposób przygotowania
Pokrój cebulę, paprykę, chilli oraz czosnek w drobną kostkę, oliwki w plasterki. Sparz pomidora, obierz ze skórki i pokrój kostkę. Podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidora, paprykę, chilli oraz czosnek i duś pod przykryciem przez około 5 minut. Przygotuj pomidorowy sos - połącz Fix Spaghetti Napoli Knorr z 200 mililitrami zimnej wody (3/4 szklanki) i wlej na patelnię. Dodaj oliwki i całość zagotuj. Wymieszaj gotowy sos z makaronem ugotowanym al dente i podawaj.
Pappardelle alla puttanesca
Czas 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 300 g makaronu papardelle (szerokie wstążki)
- szklanka zielonych oliwek bez pestek
- szklanka czarnych oliwek bez pestek
- 9 filetów anchois
- 4 ząbki czosnku
- 1 Fix Spaghetti Napoli Knorr
- łyżka pokrojonej w paseczki bazylii (kilka listków)
- 2 pomidory
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka kaparów
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron na sposób al dente w dużej ilości wody. Rozdrobnij czosnek i podsmaż go na oliwie przez 1 minutę. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do czosnku wraz z anchois, kaparami oraz oliwkami, po czym chwilę razem podsmaż. Przygotuj Fix Spaghetti Napoli Knorr według przepisu na opakowaniu, zalej nim całość i gotuj jeszcze parę minut. Dodaj posiekaną bazylię, natkę pietruszki i makaron, następnie dokładnie wymieszaj i podawaj na dużych talerzach.
A dodatek mięsa mielonego tworzy z sosu pomidorowego znany wszystkim sos bolognese. I tak dalej i dalej.
Komentarze (0)