Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Jakie drożdże wybrać do pizzy?

Jeśli przygotowujesz ciasto na pizzę, zacznij od wyboru drożdży. Czym się od siebie różnią i jak ich używać? Istnieje kilka rodzajów drożdży, z których warto wymienić piekarskie, suszoneinstant.

1. Drożdże piekarskie: kupisz je w postaci miękkich kostek. Koniecznie sprawdź, czy są świeże – powinny być zwarte i jasne. Ich świeżość poznasz także po przygotowanym z nich rozczynie. Po zmieszaniu z niewielką ilością ciepłej (nie wrzącej) wody, cukru i mąki, drożdże zaczynają pracować – „rosną”. Wyjątkowo delikatne będzie takie ciasto, które „rosło” przez odpowiednio długi czas – nawet całą dobę. Dzięki temu możliwe jest użycie mniejszej ilości drożdży piekarskich. Jeśli jednak zależy Ci na czasie, musisz użyć ich więcej.

2. Drożdże suszone: mają postać granulek. Do nich, podobnie jak do drożdży piekarskich także należy przygotować rozczyn z ciepłej wody albo mleka. Dokładne proporcje potrzebne do jego przygotowania znajdziesz na opakowaniu.

3. Drożdże instant: są mocno skoncentrowane i mają formę proszku. Nie trzeba przyrządzać z nich rozczynu, wsypuje się je bowiem bezpośrednio do mąki. 7 gramów drożdży instant odpowiada 25 gramom drożdży piekarskich.

Na co należy zwracać uwagę, robiąc pizzę?

Przy wyrobie wszelkich ciast drożdżowych, niezwykle ważna jest temperatura. Pamiętaj o tym, szukając informacji na temat tego, jak zrobić ciasto na pizzę. Zbyt ciepła woda „zabija” drożdże, zbyt chłodna „nie pobudza” ich do pracy. Optymalna powinna wynosić 45-50⁰ C. Jeśli nie masz pewności, czy nie jest zbyt wysoka – lepiej użyć chłodniejszej. Podobna jest wysokość temperatury najlepszej do wyrastania ciasta – ok. 45⁰ C. Trudno uzyskać taką w domu – dlatego w warunkach domowych spód do pizzy musi rosnąć nieco dłużej. Aby przyspieszyć wyrastanie podstawy pizzy, odłóż miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Przykryj ją wilgotną ściereczką – odpowiednie nawilżenie powietrza jest również ważne.

Jak powinno wyglądać ciasto do pizzy?

Idealne ciasto na pizzę składa się z mąki, drożdży, oliwy i wody. Zagniata się je przez kilka minut. Po czym poznać, że jest gotowe i co z nim zrobić?

1. To o odpowiedniej konsystencji będzie jednolite, elastyczne i z łatwością odejdzie od brzegów miski lub blatu. W zależności od temperatury, powinno wyrastać około godzinę.

2. Dobrze wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Dobrym sposobem będzie również podzielenie go na części i uformowanie małych okrągłych placków. Odstaw je na chwilę. Z tak przygotowanego ciasta upieczesz nie tylko pizzę, ale także mini-pizzerki oraz calzone – duży pieróg nadziewany serem, warzywami i mięsnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj przepis na calzone ze szpinakiem i serem feta.

Wiesz już jak zrobić ciasto na pizzę? Koniecznie wykorzystaj tę wiedzę w praktyce. Spróbuj przygotować np. pizzę di prostituito con ficchi ze świeżymi figami, rukolą i szynką parmeńską. Jeśli preferujesz klasyczniejsze dodatki, wybierz kawałki piersi z kurczaka, pieczarki, boczek w plastrach i przygotuj pizzę wiejską. Słodkim akcentem na wierzchu pizzy może być ananas. Sprawdź połączenie go z szynką i przyrządź pizzę hawajską.