Pizza Wiejska przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pizza Wiejska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

718 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

341 osób wydrukowało

Pobierz pdf

397 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

50 gramów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

8 gramów

50 mililitrów

sos:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę, cebule i pieczarki pokrój w plastry. Pierś podsmaż i pokrój w paski.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 5

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 6

Na wierzchu pizzy ułóż starty ser oraz posyp przyprawą Knorr w mini kostkach. Paprykę, cebulę, mięso z kurczaka i pieczarki ułóż na pizzy. Na wierzchu ułóż plastry boczku. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut.

6

Opinie o przepisie

  • Krzysztof  Kosmala

    Krzysztof Kosmala , 09.05.2020

    wyśmienita 5 dorosłych osób się najadło polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wojtanowicz

    Magdalena Wojtanowicz , 19.03.2020

    "TAK" uwielbiam pizze wiejską, ale zawsze modyfikuję ja pod siebie, zamiast boczku używam wiejskiej - swojskiej kiełbasy, a sos pomidorowy do pizzy robię poprzez połączenie ketchupu z przecierem z dodatkiem czosnku i mieszanki przypraw włoskich :) wychodzi znakomita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Pelka

    Ewelina Pelka , 05.11.2017

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Skórka

    Bożena Skórka , 05.03.2017

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 18.11.2016

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Szpankiewicz

    Marek Szpankiewicz , 02.05.2016

    palce lizać super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza Wiejska  Pizza Wiejska

Do pizzy chyba nikogo nie trzeba przekonywać. To danie rodem z Neapolu zawładnęło całym światem. Okrągłe placki spotkacie w każdym zakątku globu, choć te tradycyjne przygotowywane są najczęściej we Włoszech i różnią się nieco od znanych nam wersji, przede wszystkim prostotą i niewielką liczbą składników. Pizza wiejska, którą dziś proponujemy, to prawdziwa królowa. Zaskakuje włoskim aromatem i wyjątkowym połączeniem smaków. Pizza wiejska ma uniwersalne składniki, dopasowane do każdego gustu kulinarnego. Zapraszamy do stołu!

Dla kogo?

Wiejska pizza jest dla każdego, bez wyjątku. Nie ma znaczenia wiek, znajomość kuchni włoskiej ani kulinarne doświadczenie. Zachwyci wszystkich!

Na jaką okazję?

Przepis na wiejską pizzę wykorzystajcie podczas obiadu. Danie jest także świetną propozycją na rodzinną kolację. Pamiętajcie tylko, żeby przygotować nieco więcej ciasta. Jesteśmy pewni, że będziecie piec kolejną porcję!

Czy wiesz, że?

Rozróżnia się dwa typy włoskiej pizzy, przygotowywanej tradycyjnie. Pierwszym jest pizza neapolitańska, na bardzo cienkim cieście. Wersja rzymska to z kolei grubsze ciasto, z zaokrąglonymi rogami. A Wy którą wolicie?

Dla urozmaicenia:

Pizzę wiejską możecie serwować z różnymi sosami albo z oliwą z oliwek.