Pizza Wiejska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza Wiejska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
892 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

396 osób wydrukowało

Pobierz pdf

538 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

50 gramów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

8 gramów

50 mililitrów

sos:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę, cebule i pieczarki pokrój w plastry. Pierś podsmaż i pokrój w paski.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy wiejskiej połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy wiejskiej wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 5

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 6

Na wierzchu pizzy ułóż równomiernie starty ser oraz posyp przyprawą Knorr w mini kostkach. Następnie ułóż paprykę, cebulę, mięso z kurczaka i pieczarki. Na końcu połóż plastry boczku. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku około 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby pizza wiejska była jeszcze smaczniejsza, przed pieczeniem posmaruj ciasto odrobiną oliwy z oliwek – doda jej delikatnej chrupkości i aromatu.

6

Opinie o przepisie

  • Krzysztof  Kosmala

    Krzysztof Kosmala , 09.05.2020

    wyśmienita 5 dorosłych osób się najadło polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wojtanowicz

    Magdalena Wojtanowicz , 19.03.2020

    "TAK" uwielbiam pizze wiejską, ale zawsze modyfikuję ja pod siebie, zamiast boczku używam wiejskiej - swojskiej kiełbasy, a sos pomidorowy do pizzy robię poprzez połączenie ketchupu z przecierem z dodatkiem czosnku i mieszanki przypraw włoskich :) wychodzi znakomita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Pelka

    Ewelina Pelka , 05.11.2017

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Skórka

    Bożena Skórka , 05.03.2017

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 18.11.2016

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Szpankiewicz

    Marek Szpankiewicz , 02.05.2016

    palce lizać super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza Wiejska   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza sycylijska
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza Wiejska  Pizza Wiejska

Do pizzy chyba nikogo nie trzeba przekonywać. To danie rodem z Neapolu zawładnęło całym światem. Okrągłe placki spotkacie w każdym zakątku globu, choć te tradycyjne przygotowywane są najczęściej we Włoszech i różnią się nieco od znanych nam wersji, przede wszystkim prostotą i niewielką liczbą składników. Pizza wiejska, którą dziś proponujemy, to prawdziwa królowa. Zaskakuje włoskim aromatem i wyjątkowym połączeniem smaków. Pizza wiejska ma uniwersalne składniki, dopasowane do każdego gustu kulinarnego. Zapraszamy do stołu!

Dla kogo?

Wiejska pizza jest dla każdego, bez wyjątku. Nie ma znaczenia wiek, znajomość kuchni włoskiej ani kulinarne doświadczenie. Zachwyci wszystkich!

Na jaką okazję?

Przepis na wiejską pizzę wykorzystajcie podczas obiadu. Danie jest także świetną propozycją na rodzinną kolację. Pamiętajcie tylko, żeby przygotować nieco więcej ciasta. Jesteśmy pewni, że będziecie piec kolejną porcję! Nasz przepis na pizzę wiejską z pewnością spełni Wasze oczekiwania!

Czy wiesz, że?

Rozróżnia się dwa typy włoskiej pizzy, przygotowywanej tradycyjnie. Pierwszym jest pizza neapolitańska, na bardzo cienkim cieście. Wersja rzymska to z kolei grubsze ciasto, z zaokrąglonymi rogami. A pizza wiejska? To połączenie prostych składników, które zachwyci każdego miłośnika pizzy! A Wy którą wolicie?

Dla urozmaicenia:

Pizzę wiejską możecie serwować z różnymi sosami albo z oliwą z oliwek.

Jeżeli jesteście fanami pizzy, wypróbujcie także nasz przepis na pizzę ze szpinakiem lub lahmacun – pizzę turecką. Smacznego!