Pizza di fungi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza di fungi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

198 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

90 gramów

90 gramów

90 gramów

50 gramów

2 łyżki

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby pokrój w plastry. Cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostki Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 5

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 6

Wierzch pizzy posyp tartym serem, ułóż na nim cebulę, czosnek i plastry pomieszanych z grzybów. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut.

1

Opinie o przepisie

  • magi18

    magi18 , 21.03.2020

    TAK. Zmodyfikowałam nieco ciasto. Wzięłam dodatkowo około 40 go suszonych grzybów. Ugotowałam je i zmieliłam. Do ciasta dodałam te suszone grzyby. Poza tym nie dokonałam zmian. Pizza wyszła bardziej grzybowa i (według mnie) była po prostu lepsza.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza di fungi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza di fungi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza di fungi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza di fungi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza di fungi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza di fungi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza di fungi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej