Składniki
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
125 mililitrów
50 gramów
sos:
100 gramów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Przygotuj dodatki. Posiekaj cebulę i czosnek. Pomidory, cukinię, oliwki i ostrą papryką pokrój w plastry. Ser zetrzyj. Cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oliwy.
Krok 4
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki). Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz.
Krok 5
Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg.
Krok 6
Równomiernie rozłóż na sosie pokrojoną cebulę i czosnek, a na nie cukinię. Oprósz połową ziół.
Krok 7
Posyp równomiernie serem, rozłóż pomidory, oliwki i ostrą papryczkę. Posyp przyprawą w mini kostkach Knorr i skrop oliwą. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz pizzę około 15 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza wegetariańska
Jesteś miłośnikiem warzyw? Przyrządź dla siebie i swojej rodziny pizzę wegetariańską. Pyszne ciasto i odpowiednio dobrane składniki to klucz do stworzenia pizzy, jakiej nie zjesz nigdzie indziej. Ciekawym połączeniem dodatków do dania będą plastry cukinii, pomidorów i oliwek. Nutkę pikanterii doda ostra zielona papryczka, a o niezwykły aromat zadba bazylia, czosnek i oregano. Jednak zdecydowanie najważniejszym punktem w trakcie przygotowywania pizzy jest odpowiednie przyrządzenie ciasta. Co zrobić, by było miękkie i puszyste? Gdy połączysz odpowiednie składniki, uformuj ciasto, a następnie skrop zimną wodą i odstaw do lodówki na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij go i pozostaw w ciepłym miejscu do chwili, aż wyrośnie. Dzięki temu twoje ciasto nie będzie twarde i zbite. Możesz go rozwałkować na dowolną grubość, jednak pamiętaj, żeby odpowiednio dostosować czas, jaki pizza spędzi w piekarniku. Im grubsze ciasto, tym dłuższego wymaga pieczenia.