Pizza wegetariańska przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pizza wegetariańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

302 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

125 mililitrów

50 gramów

sos:

100 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Pizza wegetariańska - Krok 1

Krok 2

Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Pizza wegetariańska - Krok 2

Krok 3

Przygotuj dodatki. Posiekaj cebulę i czosnek. Pomidory, cukinię, oliwki i ostrą papryką pokrój w plastry. Ser zetrzyj. Cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oliwy.

Pizza wegetariańska - Krok 3

Krok 4

Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki). Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz.

Pizza wegetariańska - Krok 4

Krok 5

Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg.

Pizza wegetariańska - Krok 5

Krok 6

Równomiernie rozłóż na sosie pokrojoną cebulę i czosnek, a na nie cukinię. Oprósz połową ziół.

Pizza wegetariańska - Krok 6

Krok 7

Posyp równomiernie serem, rozłóż pomidory, oliwki i ostrą papryczkę. Posyp przyprawą w mini kostkach Knorr i skrop oliwą. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz pizzę około 15 minut.

Pizza wegetariańska - Krok 7
3

Opinie o przepisie

  • Karol Marciniak

    Karol Marciniak , 05.03.2017

    dziękuję smaczne było i dzięki za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Pietrzak

    Alicja Pietrzak , 25.01.2016

    I ile trzeba piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Pietrzak

    Alicja Pietrzak , 25.01.2016

    A jakich drozdzy potrzeba 8? W torebce? (w proszku)?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza wegetariańskaPizza wegetariańska

Jesteś miłośnikiem warzyw? Przyrządź dla siebie i swojej rodziny pizzę wegetariańską. Pyszne ciasto i odpowiednio dobrane składniki to klucz do stworzenia pizzy, jakiej nie zjesz nigdzie indziej. Ciekawym połączeniem dodatków do dania będą plastry cukinii, pomidorów i oliwek. Nutkę pikanterii doda ostra zielona papryczka, a o niezwykły aromat zadba bazylia, czosnek i oregano. Jednak zdecydowanie najważniejszym punktem w trakcie przygotowywania pizzy jest odpowiednie przyrządzenie ciasta. Co zrobić, by było miękkie i puszyste? Gdy połączysz odpowiednie składniki, uformuj ciasto, a następnie skrop zimną wodą i odstaw do lodówki na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij go i pozostaw w ciepłym miejscu do chwili, aż wyrośnie. Dzięki temu twoje ciasto nie będzie twarde i zbite. Możesz go rozwałkować na dowolną grubość, jednak pamiętaj, żeby odpowiednio dostosować czas, jaki pizza spędzi w piekarniku. Im grubsze ciasto, tym dłuższego wymaga pieczenia.