Pizza wegetariańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza wegetariańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

319 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

125 mililitrów

50 gramów

sos:

100 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Pizza wegetariańska - Krok 1

Krok 2

Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Pizza wegetariańska - Krok 2

Krok 3

Przygotuj dodatki. Posiekaj cebulę i czosnek. Pomidory, cukinię, oliwki i ostrą papryką pokrój w plastry. Ser zetrzyj. Cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oliwy.

Pizza wegetariańska - Krok 3

Krok 4

Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki). Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz.

Pizza wegetariańska - Krok 4

Krok 5

Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg.

Pizza wegetariańska - Krok 5

Krok 6

Równomiernie rozłóż na sosie pokrojoną cebulę i czosnek, a na nie cukinię. Oprósz połową ziół.

Pizza wegetariańska - Krok 6

Krok 7

Posyp równomiernie serem, rozłóż pomidory, oliwki i ostrą papryczkę. Posyp przyprawą w mini kostkach Knorr i skrop oliwą. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz pizzę około 15 minut.

Pizza wegetariańska - Krok 7
3

Opinie o przepisie

  • Karol Marciniak

    Karol Marciniak , 05.03.2017

    dziękuję smaczne było i dzięki za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Pietrzak

    Alicja Pietrzak , 25.01.2016

    I ile trzeba piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Pietrzak

    Alicja Pietrzak , 25.01.2016

    A jakich drozdzy potrzeba 8? W torebce? (w proszku)?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza wegetariańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza wegetariańskaPizza wegetariańska

Jesteś miłośnikiem warzyw? Przyrządź dla siebie i swojej rodziny pizzę wegetariańską. Pyszne ciasto i odpowiednio dobrane składniki to klucz do stworzenia pizzy, jakiej nie zjesz nigdzie indziej. Ciekawym połączeniem dodatków do dania będą plastry cukinii, pomidorów i oliwek. Nutkę pikanterii doda ostra zielona papryczka, a o niezwykły aromat zadba bazylia, czosnek i oregano. Jednak zdecydowanie najważniejszym punktem w trakcie przygotowywania pizzy jest odpowiednie przyrządzenie ciasta. Co zrobić, by było miękkie i puszyste? Gdy połączysz odpowiednie składniki, uformuj ciasto, a następnie skrop zimną wodą i odstaw do lodówki na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij go i pozostaw w ciepłym miejscu do chwili, aż wyrośnie. Dzięki temu twoje ciasto nie będzie twarde i zbite. Możesz go rozwałkować na dowolną grubość, jednak pamiętaj, żeby odpowiednio dostosować czas, jaki pizza spędzi w piekarniku. Im grubsze ciasto, tym dłuższego wymaga pieczenia.