Słodka i pikantna pizza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodka i pikantna pizza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

8 sztuk

10 plastrów

1 sztuka

120 gramów

1 łyżka

1 łyżka

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

1 szczypta

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

50 mililitrów

20 gramów

25 gramów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj Knorr mini kostki czosnek i dopraw do smaku pieprzem oraz sosem tabasco.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Odstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą, a po 10 min. wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.

Krok 3

Rozwałkuj ciasto na równy i okrągły placek. Po wierzchu posmaruj go sosem pomidorowym.

Krok 4

Połóż starty ser, plasterki salami i cebuli, pomidorki cherry przekrojone na pół, oraz pokruszony ser feta.

Krok 5

Pizzę piecz w 250 °C przez 15 minut. Podawaj natychmiast.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodka i pikantna pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodka i pikantna pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodka i pikantna pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodka i pikantna pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodka i pikantna pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodka i pikantna pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodka i pikantna pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodka i pikantna pizza  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej