Składniki
2 szklanki
2 sztuki
1 sztuka
8 sztuk
10 plastrów
1 sztuka
120 gramów
1 łyżka
1 łyżka
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
1 szczypta
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
50 mililitrów
20 gramów
25 gramów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj Knorr mini kostki czosnek i dopraw do smaku pieprzem oraz sosem tabasco.
Krok 2
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Odstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą, a po 10 min. wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.
Krok 3
Rozwałkuj ciasto na równy i okrągły placek. Po wierzchu posmaruj go sosem pomidorowym.
Krok 4
Połóż starty ser, plasterki salami i cebuli, pomidorki cherry przekrojone na pół, oraz pokruszony ser feta.
Krok 5
Pizzę piecz w 250 °C przez 15 minut. Podawaj natychmiast.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej