
Składniki
500 gramów
375 mililitrów
1.5 łyżeczki
4 gramy
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na blachę o wymiarach 30 x 25
Krok 2
Do dużej miski, która zmieści się w lodówce dodać mąkę, wodę, drożdże, sól. Wymieszać składniki przy użyciu silikonowej szpatuły tylko do momentu, aż znikną białe mączyste paski
Krok 3
Ciasto na chwilę wyjąć z miski przy pomocy szpatuły - będzie lepić i wyglądać fatalnie (tak ma być). Wlać do miski 2 łyżki oliwy , ponownie włożyć ciasto, obrócić żeby się zanurzyło w oliwie z każdej strony.
Krok 4
Miskę szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na 8 - 24 godzin
Krok 5
Po tym czasie formę do pieczenie niedbale wysmarować oliwą i przełożyć ciasto.
Krok 6
Rozciągnąć palcami robiąc w cieście wgniecenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 - 3 godzin
Krok 7
Po godzinie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto powinno być pulchne. Delikatnie zrobić kilka dziurek palcem i oblać oliwą, oprószyć solą (najlepiej gruboziarnistą) i włożyć do gorącego piekarnika.
Krok 8
Piec 16 - 20 minut do momentu, aż focaccia będzie rumiana.
Krok 9
Mąka musi być pszenna. Może to być np. orkisz. Można też dodać trochę mąki pełnoziarnistej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej