Focaccia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Focaccia

Autor: Małgorzata

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

375 mililitrów

1.5 łyżeczki

4 gramy

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na blachę o wymiarach 30 x 25

Krok 2

Do dużej miski, która zmieści się w lodówce dodać mąkę, wodę, drożdże, sól. Wymieszać składniki przy użyciu silikonowej szpatuły tylko do momentu, aż znikną białe mączyste paski

Krok 3

Ciasto na chwilę wyjąć z miski przy pomocy szpatuły - będzie lepić i wyglądać fatalnie (tak ma być). Wlać do miski 2 łyżki oliwy , ponownie włożyć ciasto, obrócić żeby się zanurzyło w oliwie z każdej strony.

Krok 4

Miskę szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na 8 - 24 godzin

Krok 5

Po tym czasie formę do pieczenie niedbale wysmarować oliwą i przełożyć ciasto.

Krok 6

Rozciągnąć palcami robiąc w cieście wgniecenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 - 3 godzin

Krok 7

Po godzinie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto powinno być pulchne. Delikatnie zrobić kilka dziurek palcem i oblać oliwą, oprószyć solą (najlepiej gruboziarnistą) i włożyć do gorącego piekarnika.

Krok 8

Piec 16 - 20 minut do momentu, aż focaccia będzie rumiana.

Krok 9

Mąka musi być pszenna. Może to być np. orkisz. Można też dodać trochę mąki pełnoziarnistej.

Tagi:PIZZE
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mini calzone
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej