Focaccia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Focaccia

Autor: Małgorzata

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

375 mililitrów

1.5 łyżeczki

4 gramy

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na blachę o wymiarach 30 x 25

Krok 2

Do dużej miski, która zmieści się w lodówce dodać mąkę, wodę, drożdże, sól. Wymieszać składniki przy użyciu silikonowej szpatuły tylko do momentu, aż znikną białe mączyste paski

Krok 3

Ciasto na chwilę wyjąć z miski przy pomocy szpatuły - będzie lepić i wyglądać fatalnie (tak ma być). Wlać do miski 2 łyżki oliwy , ponownie włożyć ciasto, obrócić żeby się zanurzyło w oliwie z każdej strony.

Krok 4

Miskę szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na 8 - 24 godzin

Krok 5

Po tym czasie formę do pieczenie niedbale wysmarować oliwą i przełożyć ciasto.

Krok 6

Rozciągnąć palcami robiąc w cieście wgniecenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 - 3 godzin

Krok 7

Po godzinie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto powinno być pulchne. Delikatnie zrobić kilka dziurek palcem i oblać oliwą, oprószyć solą (najlepiej gruboziarnistą) i włożyć do gorącego piekarnika.

Krok 8

Piec 16 - 20 minut do momentu, aż focaccia będzie rumiana.

Krok 9

Mąka musi być pszenna. Może to być np. orkisz. Można też dodać trochę mąki pełnoziarnistej.

Tagi:PIZZE
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Focaccia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza Capriciosa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej