Pizza bezglutenowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza bezglutenowa

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

325 gramów

7 gramów

30 gramów

450 gramów

1 gram

500 gramów

5 gramów

2 łyżki

dodatkowo:

250 gramów

200 gramów

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

175 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta na pizzę. Połącz w misce ciepłą wodę, drożdże i oliwę. Wymieszaj. Dodaj sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym aż ciasto zrobi się gładkie. Podziel ciasto na 4 porcje i rozwałkuj klasyczną pizzę.

Krok 2

Przełóż placki ciasta na blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut.

Krok 3

W tym czasie przygotuj dodatki. Pomidorki przekrój na pół, cukinię i cebulkę na plastry. Ser mozzarella porwij na mniejsze kawałki, cheddar zetrzyj na tarce. Szpinak i rukolę umyj i osusz. Z szparag odłam zdrewniałe końcówki i umyj.

Krok 4

Gotowe placki ponownie rozwałkuj i posmaruj sosem pomidorowym. Posyp przyprawą Knorr

Krok 5

Możesz od razu piec lub posypać dodatkami. Najpierw połóż pomidorki, cebulkę, szpinak, zielone szparagi i cukinię.

Krok 6

Posyp serami i piecz w 240 stopniach przez ok. 15-20 minut aż pizza będzie złocista, a brzegi chrupiące. Gotową pizzę posyp rukolą i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pizzy możesz dodać dowolne składniki.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy D potrzebnej w codziennej diecie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Biała pizza carbonara
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza bezglutenowaPizza bezglutenowa

Pizza na cienkim czy grubym cieście? Z sosem pomidorowym czy obficie nasączona oliwą z oliwek? Każdy smakosz posiada własną wizję pizzy idealnej. Dziś na warsztat, a raczej kuchenny blat, weźmiemy przepis na pizzę bezglutenową. Kulinarni tradycjonaliści pewnie zastanawiają się, czy taka pizza w ogóle ma rację bytu w jadłospisach? Gwarantujemy, że oprócz glutenu, pizzy niczego nie brakuje.

Dla kogo?

Zdarza się, że osoby, które wykluczają z diety gluten, spędzają mnóstwo czasu na poszukiwaniu smacznych, a zarazem bezpiecznych receptur. Przepisem na bezglutenową pizzę chcemy nieco ułatwić komponowanie posiłków.

Na jaką okazję?

Pizza bezglutenowa potrzebuje jeszcze jednej przyprawy, która nie została wymieniona w przepisie… Dobrego towarzystwa! Zaproście przyjaciół na wieczór filmowy, maraton ulubionego serialu albo turniej gier planszowych.

Czy wiesz, że?

9 lutego został ogłoszony Międzynarodowym Dniem Pizzy. Tak smakowitych świąt nigdy za wiele!

Dla urozmaicenia:

Dodatkami do bezglutenowej pizzy żonglujcie dowolnie. Zwykle wybieracie zestaw pieczarki plus szynka? Dla odmiany spróbujcie karczochów, grillowanego bakłażana albo pesto z pieczonej papryki.