Pizza bezglutenowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza bezglutenowa

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

325 gramów

7 gramów

30 gramów

450 gramów

1 gram

500 gramów

5 gramów

2 łyżki

dodatkowo:

250 gramów

200 gramów

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

175 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie pizzy zacznij od wyrobienia ciasta. Połącz w misce ciepłą wodę, drożdże i oliwę. Wymieszaj. Dodaj sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na 4 równe porcje i każdą z nich rozwałkuj lub uformuj ręcznie na kształt koła.

Krok 2

Przełóż placki ciasta na blaszkę do pieczenia lub kamień do pizzy, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut, żeby placki wyrosły.

Krok 3

Kiedy ciasto będzie rosło, przygotuj dodatki. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Cukinię i cebulkę obierz i pokrój w cienkie plastry (cebulę możesz też w piórka). Ser mozzarella porwij na mniejsze kawałki, cheddar zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Szpinak i rukolę umyj i osusz. Szparagi umyj, a następnie odłam zdrewniałe końcówki.

Krok 4

Gotowe placki na pizzę ponownie rozwałkuj i posmaruj sosem pomidorowym. Całość posyp Przyprawą włoską Knorr (ilość według uznania).

Krok 5

Gotowe placki na pizzę możesz od razu wstawić do piekarnika lub wzbogacić ich smak o dodatki. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, na pizzę połóż połówki pomidorków, cebulę, liście szpinaku, zielone szparagi i cukinię. Wierzch pizzy koniecznie posyp serami.

Krok 6

Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 240°C przez ok. 15-20 minut aż się zarumienia, a brzegi będą chrupiące. Gotową pizzę posyp rukolą i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pizza bezglutenowa (podobnie jak wszystkie inne pizze) najlepiej smakuje na ciepło. Serwuj ją zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Domowa pizza
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza bezglutenowaPizza bezglutenowa

Z czego słynie pizza bezglutenowa? Przepis na tę pizzę nie zawiera typowej mąki, więc jest dobrym rozwiązaniem dla osób z celiakią lub wszystkich tych, którzy ograniczają w diecie gluten. Kulinarni tradycjonaliści pewnie zastanawiają się, czy taka pizza w ogóle ma rację bytu w jadłospisach? Gwarantujemy, że oprócz glutenu, pizzy niczego nie brakuje.

Dla kogo?

Zdarza się, że osoby, które wykluczają z diety gluten, spędzają mnóstwo czasu na poszukiwaniu smacznych, a zarazem bezpiecznych receptur. Oto jedna z nich – sprawdzona receptura na pyszne danie, jakim jest pizza bezglutenowa. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się w przypadku osób, które z jakichś powodów ograniczają ilość spożywanego glutenu w diecie.

Na jaką okazję?

Przygotuj pizzę bezglutenową i zaproś przyjaciół na wieczór filmowy, maraton ulubionego serialu albo turniej gier planszowych. To niezawodny towarzysz wspólnych spotkań przy stole i niezobowiązujących imprez.

Czy wiesz, że?

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy D potrzebnej w codziennej diecie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

Dla urozmaicenia:

Jak wzbogacić smak dania – pizza bezglutenowa? Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając albo ujmując różne składniki. Dla odmiany spróbujcie karczochów, grillowanego bakłażana albo pesto z pieczonej papryki.