Pizza bezglutenowa
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
30 osób zapisało

Składniki
325 gramów
7 gramów
30 gramów
450 gramów
1 gram
500 gramów
5 gramów
2 łyżki
dodatkowo:
250 gramów
200 gramów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
175 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie pizzy zacznij od wyrobienia ciasta. Połącz w misce ciepłą wodę, drożdże i oliwę. Wymieszaj. Dodaj sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na 4 równe porcje i każdą z nich rozwałkuj lub uformuj ręcznie na kształt koła.
Krok 2
Przełóż placki ciasta na blaszkę do pieczenia lub kamień do pizzy, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut, żeby placki wyrosły.
Krok 3
Kiedy ciasto będzie rosło, przygotuj dodatki. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Cukinię i cebulkę obierz i pokrój w cienkie plastry (cebulę możesz też w piórka). Ser mozzarella porwij na mniejsze kawałki, cheddar zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Szpinak i rukolę umyj i osusz. Szparagi umyj, a następnie odłam zdrewniałe końcówki.
Krok 4
Gotowe placki na pizzę ponownie rozwałkuj i posmaruj sosem pomidorowym. Całość posyp Przyprawą włoską Knorr (ilość według uznania).
Krok 5
Gotowe placki na pizzę możesz od razu wstawić do piekarnika lub wzbogacić ich smak o dodatki. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, na pizzę połóż połówki pomidorków, cebulę, liście szpinaku, zielone szparagi i cukinię. Wierzch pizzy koniecznie posyp serami.
Krok 6
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 240°C przez ok. 15-20 minut aż się zarumienia, a brzegi będą chrupiące. Gotową pizzę posyp rukolą i od razu podawaj.

Dobra rada:
Pizza bezglutenowa (podobnie jak wszystkie inne pizze) najlepiej smakuje na ciepło. Serwuj ją zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza bezglutenowa
Z czego słynie pizza bezglutenowa? Przepis na tę pizzę nie zawiera typowej mąki, więc jest dobrym rozwiązaniem dla osób z celiakią lub wszystkich tych, którzy ograniczają w diecie gluten. Kulinarni tradycjonaliści pewnie zastanawiają się, czy taka pizza w ogóle ma rację bytu w jadłospisach? Gwarantujemy, że oprócz glutenu, pizzy niczego nie brakuje.
Dla kogo?
Zdarza się, że osoby, które wykluczają z diety gluten, spędzają mnóstwo czasu na poszukiwaniu smacznych, a zarazem bezpiecznych receptur. Oto jedna z nich – sprawdzona receptura na pyszne danie, jakim jest pizza bezglutenowa. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się w przypadku osób, które z jakichś powodów ograniczają ilość spożywanego glutenu w diecie.
Na jaką okazję?
Przygotuj pizzę bezglutenową i zaproś przyjaciół na wieczór filmowy, maraton ulubionego serialu albo turniej gier planszowych. To niezawodny towarzysz wspólnych spotkań przy stole i niezobowiązujących imprez.
Czy wiesz, że?
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy D potrzebnej w codziennej diecie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Dla urozmaicenia:
Jak wzbogacić smak dania – pizza bezglutenowa? Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając albo ujmując różne składniki. Dla odmiany spróbujcie karczochów, grillowanego bakłażana albo pesto z pieczonej papryki.