Pizza bezglutenowa
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
325 gramów
7 gramów
30 gramów
450 gramów
1 gram
500 gramów
5 gramów
2 łyżki
dodatkowo:
250 gramów
200 gramów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
175 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta na pizzę. Połącz w misce ciepłą wodę, drożdże i oliwę. Wymieszaj. Dodaj sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym aż ciasto zrobi się gładkie. Podziel ciasto na 4 porcje i rozwałkuj klasyczną pizzę.
Krok 2
Przełóż placki ciasta na blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut.
Krok 3
W tym czasie przygotuj dodatki. Pomidorki przekrój na pół, cukinię i cebulkę na plastry. Ser mozzarella porwij na mniejsze kawałki, cheddar zetrzyj na tarce. Szpinak i rukolę umyj i osusz. Z szparag odłam zdrewniałe końcówki i umyj.
Krok 4
Gotowe placki ponownie rozwałkuj i posmaruj sosem pomidorowym. Posyp przyprawą Knorr
Krok 5
Możesz od razu piec lub posypać dodatkami. Najpierw połóż pomidorki, cebulkę, szpinak, zielone szparagi i cukinię.
Krok 6
Posyp serami i piecz w 240 stopniach przez ok. 15-20 minut aż pizza będzie złocista, a brzegi chrupiące. Gotową pizzę posyp rukolą i od razu podawaj.
Dobra rada:
Do pizzy możesz dodać dowolne składniki.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy D potrzebnej w codziennej diecie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza bezglutenowa
Pizza na cienkim czy grubym cieście? Z sosem pomidorowym czy obficie nasączona oliwą z oliwek? Każdy smakosz posiada własną wizję pizzy idealnej. Dziś na warsztat, a raczej kuchenny blat, weźmiemy przepis na pizzę bezglutenową. Kulinarni tradycjonaliści pewnie zastanawiają się, czy taka pizza w ogóle ma rację bytu w jadłospisach? Gwarantujemy, że oprócz glutenu, pizzy niczego nie brakuje.
Dla kogo?
Zdarza się, że osoby, które wykluczają z diety gluten, spędzają mnóstwo czasu na poszukiwaniu smacznych, a zarazem bezpiecznych receptur. Przepisem na bezglutenową pizzę chcemy nieco ułatwić komponowanie posiłków.
Na jaką okazję?
Pizza bezglutenowa potrzebuje jeszcze jednej przyprawy, która nie została wymieniona w przepisie… Dobrego towarzystwa! Zaproście przyjaciół na wieczór filmowy, maraton ulubionego serialu albo turniej gier planszowych.
Czy wiesz, że?
9 lutego został ogłoszony Międzynarodowym Dniem Pizzy. Tak smakowitych świąt nigdy za wiele!
Dla urozmaicenia:
Dodatkami do bezglutenowej pizzy żonglujcie dowolnie. Zwykle wybieracie zestaw pieczarki plus szynka? Dla odmiany spróbujcie karczochów, grillowanego bakłażana albo pesto z pieczonej papryki.