Pizza bezglutenowa
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
16 osób zapisało
Składniki
325 gramów
7 gramów
30 gramów
450 gramów
1 gram
500 gramów
5 gramów
2 łyżki
dodatkowo:
250 gramów
200 gramów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
175 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta na pizzę. Połącz w misce ciepłą wodę, drożdże i oliwę. Wymieszaj. Dodaj sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym aż ciasto zrobi się gładkie. Podziel ciasto na 4 porcje i rozwałkuj klasyczną pizzę.
Krok 2
Przełóż placki ciasta na blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut.
Krok 3
W tym czasie przygotuj dodatki. Pomidorki przekrój na pół, cukinię i cebulkę na plastry. Ser mozzarella porwij na mniejsze kawałki, cheddar zetrzyj na tarce. Szpinak i rukolę umyj i osusz. Z szparag odłam zdrewniałe końcówki i umyj.
Krok 4
Gotowe placki ponownie rozwałkuj i posmaruj sosem pomidorowym. Posyp przyprawą Knorr
Krok 5
Możesz od razu piec lub posypać dodatkami. Najpierw połóż pomidorki, cebulkę, szpinak, zielone szparagi i cukinię.
Krok 6
Posyp serami i piecz w 240 stopniach przez ok. 15-20 minut aż pizza będzie złocista, a brzegi chrupiące. Gotową pizzę posyp rukolą i od razu podawaj.
Dobra rada:
Do pizzy możesz dodać dowolne składniki.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy D potrzebnej w codziennej diecie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza bezglutenowa
Pizza na cienkim czy grubym cieście? Z sosem pomidorowym czy obficie nasączona oliwą z oliwek? Każdy smakosz posiada własną wizję pizzy idealnej. Dziś na warsztat, a raczej kuchenny blat, weźmiemy przepis na pizzę bezglutenową. Kulinarni tradycjonaliści pewnie zastanawiają się, czy taka pizza w ogóle ma rację bytu w jadłospisach? Gwarantujemy, że oprócz glutenu, pizzy niczego nie brakuje.
Dla kogo?
Zdarza się, że osoby, które wykluczają z diety gluten, spędzają mnóstwo czasu na poszukiwaniu smacznych, a zarazem bezpiecznych receptur. Przepisem na bezglutenową pizzę chcemy nieco ułatwić komponowanie posiłków.
Na jaką okazję?
Pizza bezglutenowa potrzebuje jeszcze jednej przyprawy, która nie została wymieniona w przepisie… Dobrego towarzystwa! Zaproście przyjaciół na wieczór filmowy, maraton ulubionego serialu albo turniej gier planszowych.
Czy wiesz, że?
9 lutego został ogłoszony Międzynarodowym Dniem Pizzy. Tak smakowitych świąt nigdy za wiele!
Dla urozmaicenia:
Dodatkami do bezglutenowej pizzy żonglujcie dowolnie. Zwykle wybieracie zestaw pieczarki plus szynka? Dla odmiany spróbujcie karczochów, grillowanego bakłażana albo pesto z pieczonej papryki.