Frittatensuppe – przepis na zupę naleśnikową
Sprawdźcie, jak przygotować frittatensuppe, czyli rodzaj zupy z naleśnikami. Ten przepis idealnie sprawdzi się w jesienno-zimowym menu.
Frittatensuppe – co to jest?
Danie frittatensuppe to rodzaj zupy z naleśnikami wywodzącej się z Austrii, ale podawanej również w Niemczech. Przepis na to danie jest znany już od XIX wieku. W Niemczech zupa frittatensuppe była uznawana za typowe mieszczańskie danie pozwalające wykorzystać naleśniki z poprzedniego dnia. Z kolei w Wiedniu traktowano ją jako eleganckie pierwsze danie podawane szczególnie w chłodne dni. W składzie zupy są cienkie naleśnikowe paski, wołowy lub drobiowy bulion oraz świeże zioła, którymi zwykle posypuje się gotową zupę, ale czasami dodaje do ciasta naleśnikowego.
Frittatensuppe – przepis
Na bulion potrzebujecie 1,2 l wołowego rosołu, 1 marchwi, łyżki siekanej natki pietruszki, 2 łyżek szczypiorku oraz pieprzu do smaku. Naleśniki przygotujecie ze 100 g mąki pszennej, 2 jajek, szklanki mleka (250 ml), szczypty soli oraz łyżeczki oleju do smażenia.
Ugotujcie bulion z wołowiny oraz marchewki. Doprawcie go pieprzem. Mąkę, mleko, sól i jajka wymieszajcie w misce, by powstało gładkie ciasto i smażcie na oleju cienkie naleśniki. Następnie wystudźcie je, zwińcie w rulon i pokrójcie na cienkie paseczki. Dodajcie naleśnikowe paski do bulionu, wsypcie posiekaną natkę i szczypiorek, a następnie doprawcie do smaku. Pokrojone naleśniki możecie też ułożyć na talerzu, a następnie zalać bulionem z ziołami. Frittatensuppe podawajcie jako przystawkę lub pierwsze danie.
Komentarze (0)