Polenta z pomidorami i listkami szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polenta z pomidorami i listkami szpinaku

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

225 gramów

500 mililitrów

750 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

60 gramów

250 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pokrój w równą kostkę o boku ok. 1,5 cm. Następnie wrzuć na wrzątek na średnim ogniu i gotuj przez ok. 10 minut.

Krok 2

W między czasie zagotuj 500 ml wody oraz mleko z kostką Knorr. Wsyp kaszę kukurydzianą i gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut nieustannie mieszając aby kasza gotowała się równomiernie i była kremowa.

Krok 3

Ugotowaną dynię odcedź i odłóż połowę. Resztę zmiksuj na puree i dodaj do kaszy kukurydzianej. Kontynuuj gotowanie oraz mieszanie przez kolejne 4 minuty. Na końcu zdejmij z ognia, dodaj twarożek i tylko wymieszaj. Nakładaj na głębokie talerze.

Krok 4

Czosnek oraz cebulkę obierz i posiekaj. Pomidorki przekrój na pół. Na patelni z oliwą podsmaż ugotowane kawałki dyni. Dodaj czosnek, cebulkę i smaż aż wszystko będzie rumiane.

Krok 5

Dodaj na patelnie szpinak oraz pomidorki. Smaż jeszcze tylko chwilkę i nakładaj na talerze z polentą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Polenta może być doskonałym dodatkiem do grillowanych, pieczonych lub duszonych potraw. Możesz ją podawać samodzielnie lub z dowolnie dobranymi dodatkami, np. kawałkami grillowanego indyka.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej