Polenta z pomidorami i listkami szpinaku
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
13 osób zapisało

Składniki
800 gramów
225 gramów
500 mililitrów
750 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
60 gramów
250 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz i pokrój w równą kostkę o boku ok. 1,5 cm. Następnie wrzuć na wrzątek na średnim ogniu i gotuj przez ok. 10 minut.
Krok 2
W między czasie zagotuj 500 ml wody oraz mleko z kostką Knorr. Wsyp kaszę kukurydzianą i gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut nieustannie mieszając aby kasza gotowała się równomiernie i była kremowa.
Krok 3
Ugotowaną dynię odcedź i odłóż połowę. Resztę zmiksuj na puree i dodaj do kaszy kukurydzianej. Kontynuuj gotowanie oraz mieszanie przez kolejne 4 minuty. Na końcu zdejmij z ognia, dodaj twarożek i tylko wymieszaj. Nakładaj na głębokie talerze.
Krok 4
Czosnek oraz cebulkę obierz i posiekaj. Pomidorki przekrój na pół. Na patelni z oliwą podsmaż ugotowane kawałki dyni. Dodaj czosnek, cebulkę i smaż aż wszystko będzie rumiane.
Krok 5
Dodaj na patelnie szpinak oraz pomidorki. Smaż jeszcze tylko chwilkę i nakładaj na talerze z polentą.

Dobra rada:
Polenta może być doskonałym dodatkiem do grillowanych, pieczonych lub duszonych potraw. Możesz ją podawać samodzielnie lub z dowolnie dobranymi dodatkami, np. kawałkami grillowanego indyka.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej