Polenta z pomidorami i listkami szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polenta z pomidorami i listkami szpinaku

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

225 gramów

500 mililitrów

750 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

60 gramów

250 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pokrój w równą kostkę o boku ok. 1,5 cm. Następnie wrzuć na wrzątek na średnim ogniu i gotuj przez ok. 10 minut.

Krok 2

W między czasie zagotuj 500 ml wody oraz mleko z kostką Knorr. Wsyp kaszę kukurydzianą i gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut nieustannie mieszając aby kasza gotowała się równomiernie i była kremowa.

Krok 3

Ugotowaną dynię odcedź i odłóż połowę. Resztę zmiksuj na puree i dodaj do kaszy kukurydzianej. Kontynuuj gotowanie oraz mieszanie przez kolejne 4 minuty. Na końcu zdejmij z ognia, dodaj twarożek i tylko wymieszaj. Nakładaj na głębokie talerze.

Krok 4

Czosnek oraz cebulkę obierz i posiekaj. Pomidorki przekrój na pół. Na patelni z oliwą podsmaż ugotowane kawałki dyni. Dodaj czosnek, cebulkę i smaż aż wszystko będzie rumiane.

Krok 5

Dodaj na patelnie szpinak oraz pomidorki. Smaż jeszcze tylko chwilkę i nakładaj na talerze z polentą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Polenta może być doskonałym dodatkiem do grillowanych, pieczonych lub duszonych potraw. Możesz ją podawać samodzielnie lub z dowolnie dobranymi dodatkami, np. kawałkami grillowanego indyka.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polenta z pomidorami i listkami szpinakuPolenta z pomidorami i listkami szpinaku

Dynię obierz i pokrój w równą kostkę o boku ok. 1,5 cm. Następnie wrzuć na wrzątek na średnim ogniu i gotuj przez ok. 10 minut.