Polenta z pomidorami i listkami szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polenta z pomidorami i listkami szpinaku

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

225 gramów

500 mililitrów

750 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

60 gramów

250 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pokrój w równą kostkę o boku ok. 1,5 cm. Następnie wrzuć na wrzątek na średnim ogniu i gotuj przez ok. 10 minut.

Krok 2

W między czasie zagotuj 500 ml wody oraz mleko z kostką Knorr. Wsyp kaszę kukurydzianą i gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut nieustannie mieszając aby kasza gotowała się równomiernie i była kremowa.

Krok 3

Ugotowaną dynię odcedź i odłóż połowę. Resztę zmiksuj na puree i dodaj do kaszy kukurydzianej. Kontynuuj gotowanie oraz mieszanie przez kolejne 4 minuty. Na końcu zdejmij z ognia, dodaj twarożek i tylko wymieszaj. Nakładaj na głębokie talerze.

Krok 4

Czosnek oraz cebulkę obierz i posiekaj. Pomidorki przekrój na pół. Na patelni z oliwą podsmaż ugotowane kawałki dyni. Dodaj czosnek, cebulkę i smaż aż wszystko będzie rumiane.

Krok 5

Dodaj na patelnie szpinak oraz pomidorki. Smaż jeszcze tylko chwilkę i nakładaj na talerze z polentą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Polenta może być doskonałym dodatkiem do grillowanych, pieczonych lub duszonych potraw. Możesz ją podawać samodzielnie lub z dowolnie dobranymi dodatkami, np. kawałkami grillowanego indyka.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polenta z pomidorami i listkami szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polenta z pomidorami i listkami szpinakuPolenta z pomidorami i listkami szpinaku

Dynię obierz i pokrój w równą kostkę o boku ok. 1,5 cm. Następnie wrzuć na wrzątek na średnim ogniu i gotuj przez ok. 10 minut.