Przyprawy do szpinaku – jak i czym doprawić szpinak?

Czy są tu wielbiciele szpinaku? A może unikacie go jak ognia? Pytamy, bo wiele osób rezygnuje z jedzenia szpinaku, twierdząc że jest gorzki i trudno doprawić go tak, by smakował. Jeśli Wy znajdujecie się w tym gronie, po przeczytaniu naszego artykułu zmienicie zdanie. Ciekawi Was, jakie przyprawy do szpinaku są najbardziej odpowiednie? Przeczytajcie artykuł, a będzie dla Was jasne, czym doprawić szpinak, by był pyszny i aromatyczny.

Jakie przyprawy pasują do szpinaku?

Na sklepowych półkach znajdziecie moc przypraw nie tylko z Polski, ale z każdego zakątka świata. To Wam daje ogrom możliwości podkręcania smaku przygotowywanych przez Was potraw. Wbrew pozorom, szpinak nie wymaga udziwnień. Wystarczą rzeczy najprostsze.

A jakie? Świetnie sprawdzi się sól, pieprz, czosnek, chili, gałka muszkatołowa, kurkuma czy curry.

Przepis na zasmażany szpinak

Zakochacie się w tym szybkim i prostym przepisie.

Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany, najlepiej 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozmrożony szpinak odciśnijcie z nadmiaru wody i przełóżcie do miski.
  2. Drobno posiekane cebule i czosnek podsmażcie na oleju. Potem dodajcie mąkę, by powstała jasna zasmażka.
  3. Dołóżcie szpinak i razem wszystko smażcie około 3 minuty. Nie zapomnijcie o mieszaniu.
  4. Doprawcie szpinak solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  5. Dolejcie śmietanę i mieszając, gotujcie około 3 minuty.
  6. Po tym czasie wszystkie smaki idealnie się połączą, a szpinak będzie soczysty i miękki.
  7. Zjedzcie, póki ciepłe! Smacznego.

Do jakich dań nadaje się szpinak?

Do dań ze szpinakiem możecie użyć świeżych liści, jak i skorzystać z mrożonek. Pamiętajcie tylko, żeby po rozmrożeniu odcisnąć nadmiar wody. Szpinak nadaje się do dań spożywanych na ciepło i na zimno. Szczególnie kiedy mowa o takich daniach, jak: tarta ziemniaczana ze szpinakiem, lasagne szpinakowa, czy sałatka z tortellini szpinakiem. Mnóstwo propozycji na szpinak znajdziecie na naszej stronie.

Jak wybierać i przechowywać szpinak?

Szpinak zazwyczaj sprzedawany jest w foliowych opakowaniach. I bardzo dobrze, bo możecie od razu ocenić, czy rzeczywiście jest świeży. Powinien mieć ładny, zielony kolor, bez przebarwień. Jeśli liście szpinaku są przywiędnięte i oklapłe, nie jest już świeży. Świeży szpinak możecie przechowywać w woreczku w lodówce maksymalnie 4 dni. Zanim wykorzystacie szpinak do gotowania, umyjcie go i usuńcie zgrubiałe łodygi. Ugotowany szpinak zjedzcie w ciągu doby. Poza sezonem śmiało korzystajcie ze szpinaku mrożonego.

Pierś kurczaka nadziewana szpinakiem i fetą

Smak tej potrawy jest po prostu obłędny. Koniecznie zróbcie ją na obiad.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • ser feta
  • szpinak
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Szpinak podsmażcie, dodajcie sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Gdy już szpinak straci na objętości, dodajcie fetę. Zamieszajcie, niech wszystko się dokładnie połączy. Piersi kurczaka delikatnie natrzyjcie solą.
  3. Przetnijcie je w połowie, by utworzyć kieszonki. Włóżcie do środka farsz szpinakowy. Możecie spiąć tak przygotowane filety wykałaczką, wtedy nie rozpadną się podczas pieczenia.
  4. Ułóżcie mięso w naczyniu żaroodpornym i pieczcie przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pyszny obiad gotowy. Najlepiej smakuje z ryżem.

Jak i czym doprawić szpinak?

Dzięki temu artykułowi wiecie już, jak doprawić szpinak. Nie bójcie się wprowadzić go do swojego codziennego menu. Jak zawsze, wystarczy chcieć, a na pewno przełamiecie błędne założenie, że szpinak ciężko przyprawić tak, by wszystkim smakował. Eksperymentujcie w kuchni i cieszcie się tym, że gotowanie nie musi być nudne.