Przyprawy do szpinaku – jak i czym doprawić szpinak?
Czy są tu wielbiciele szpinaku? A może unikacie go jak ognia? Pytamy, bo wiele osób rezygnuje z jedzenia szpinaku, twierdząc że jest gorzki i trudno doprawić go tak, by smakował. Jeśli Wy znajdujecie się w tym gronie, po przeczytaniu naszego artykułu zmienicie zdanie. Ciekawi Was, jakie przyprawy do szpinaku są najbardziej odpowiednie? Przeczytajcie artykuł, a będzie dla Was jasne, czym doprawić szpinak, by był pyszny i aromatyczny.
Jakie przyprawy pasują do szpinaku?
Na sklepowych półkach znajdziecie moc przypraw nie tylko z Polski, ale z każdego zakątka świata. To Wam daje ogrom możliwości podkręcania smaku przygotowywanych przez Was potraw. Wbrew pozorom, szpinak nie wymaga udziwnień. Wystarczą rzeczy najprostsze.
A jakie? Świetnie sprawdzi się sól, pieprz, czosnek, chili, gałka muszkatołowa, kurkuma czy curry.
Przepis na zasmażany szpinak
Zakochacie się w tym szybkim i prostym przepisie.
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 4 łyżki kwaśnej śmietany, najlepiej 18%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rozmrożony szpinak odciśnijcie z nadmiaru wody i przełóżcie do miski.
- Drobno posiekane cebule i czosnek podsmażcie na oleju. Potem dodajcie mąkę, by powstała jasna zasmażka.
- Dołóżcie szpinak i razem wszystko smażcie około 3 minuty. Nie zapomnijcie o mieszaniu.
- Doprawcie szpinak solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Dolejcie śmietanę i mieszając, gotujcie około 3 minuty.
- Po tym czasie wszystkie smaki idealnie się połączą, a szpinak będzie soczysty i miękki.
- Zjedzcie, póki ciepłe! Smacznego.
Do jakich dań nadaje się szpinak?
Do dań ze szpinakiem możecie użyć świeżych liści, jak i skorzystać z mrożonek. Pamiętajcie tylko, żeby po rozmrożeniu odcisnąć nadmiar wody. Szpinak nadaje się do dań spożywanych na ciepło i na zimno. Szczególnie kiedy mowa o takich daniach, jak: tarta ziemniaczana ze szpinakiem, lasagne szpinakowa, czy sałatka z tortellini szpinakiem. Mnóstwo propozycji na szpinak znajdziecie na naszej stronie.
Jak wybierać i przechowywać szpinak?
Szpinak zazwyczaj sprzedawany jest w foliowych opakowaniach. I bardzo dobrze, bo możecie od razu ocenić, czy rzeczywiście jest świeży. Powinien mieć ładny, zielony kolor, bez przebarwień. Jeśli liście szpinaku są przywiędnięte i oklapłe, nie jest już świeży. Świeży szpinak możecie przechowywać w woreczku w lodówce maksymalnie 4 dni. Zanim wykorzystacie szpinak do gotowania, umyjcie go i usuńcie zgrubiałe łodygi. Ugotowany szpinak zjedzcie w ciągu doby. Poza sezonem śmiało korzystajcie ze szpinaku mrożonego.
Pierś kurczaka nadziewana szpinakiem i fetą
Smak tej potrawy jest po prostu obłędny. Koniecznie zróbcie ją na obiad.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- ser feta
- szpinak
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Szpinak podsmażcie, dodajcie sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Gdy już szpinak straci na objętości, dodajcie fetę. Zamieszajcie, niech wszystko się dokładnie połączy. Piersi kurczaka delikatnie natrzyjcie solą.
- Przetnijcie je w połowie, by utworzyć kieszonki. Włóżcie do środka farsz szpinakowy. Możecie spiąć tak przygotowane filety wykałaczką, wtedy nie rozpadną się podczas pieczenia.
- Ułóżcie mięso w naczyniu żaroodpornym i pieczcie przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pyszny obiad gotowy. Najlepiej smakuje z ryżem.
Jak i czym doprawić szpinak?
Dzięki temu artykułowi wiecie już, jak doprawić szpinak. Nie bójcie się wprowadzić go do swojego codziennego menu. Jak zawsze, wystarczy chcieć, a na pewno przełamiecie błędne założenie, że szpinak ciężko przyprawić tak, by wszystkim smakował. Eksperymentujcie w kuchni i cieszcie się tym, że gotowanie nie musi być nudne.
Komentarze (0)