Jak usmażyć szpinak świeży, a jak mrożony?
Nie możecie przekonać się do zielonego szpinaku, którego nie lubiliście w dzieciństwie? Pora poznać jego walory i znakomity smak! Wystarczy odpowiednie przyprawienie i usmażenie tego warzywa. Podpowiadamy, jak przyrządzić szpinak, aby zachwycił smakiem absolutnie każdego. Jesteśmy pewni, że dzięki naszej recepturze przekonacie się do tego warzywa. Jak usmażyć szpinak? Sprawdźcie sami!
Szpinak – wybór przypraw
Czy wiecie, że szpinak sam w sobie nie ma konkretnego, wyrazistego smaku? Musicie więc wybrać odpowiednie przyprawy, które z mdłego szpinaku zrobią aromatyczną potrawę. Co wybrać? Radzimy Wam sięgnąć po klasykę, czyli pieprz i sól. To jednak nie koniec, ponieważ doskonale sprawdzi się również czosnek, który nada potrawie aromatu. Lubicie wyraziste smaki? Jeżeli tak, to koniecznie dodajcie również kurkumę i curry. Możecie nam zaufać, że z tymi przyprawami potrawy będą świetnie smakować. Teraz czas dowiedzieć się, jak usmażyć szpinak!
Smażenie świeżego szpinaku
Jak usmażyć szpinak świeży? Poznajcie najprostszą, ale najbardziej efektowną recepturę:
- Wysypcie szpinak na durszlak i dokładnie go przepłukujcie. Czas na osuszenie warzywa, zadbajcie o to, by na liściach nie było ani jednej kropelki wody.
- Roztopcie masło lub rozgrzejcie olej na patelni i przełóżcie na nią umyty szpinak. Nie zapomnijcie o przyprawach, które Wam poleciliśmy! Smażcie szpinak, aż zmniejszy on swoją objętość.
- Gotowy szpinak powinien znacznie się skurczyć i być zarumieniony. Proces smażenia ma trwać nie więcej niż 5 minut.
- Tak przygotowany szpinak jest znakomitym dodatkiem do makaronu, ale możecie podawać go również solo, jako warzywny element obiadu.
Jak usmażyć szpinak mrożony?
Usmażenie mrożonego szpinaku to trochę bardziej skomplikowane zadanie, jednak zapewniamy Was, że zajmie niecałe 15 minut. Zaczynamy?
- Możecie rozmrozić szpinak w opakowaniu lub wrzucić zamrożony na patelnię. My polecamy Wam drugą opcję, ponieważ jest ona znacznie szybsza.
- Na patelni rozgrzejcie tłuszcz, może być to olej lub masło. Czas na dodanie mrożonego szpinaku, wrzućcie go do naczynia i smażcie przez około 10 minut pod przykryciem.
- Od czasu do czasu mieszajcie szpinak, aby się nie przypalił. Nie zapomnijcie również o polecanych przyprawach. Gotowe!
- Dodajcie szpinak do ulubionego sosu, mięsa lub makaronu. Efekty z pewnością Was zadowolą!
Nasze przepisy ze szpinakiem
Szpinak jak usmażyć? To już wiecie! Poznajcie znakomite potrawy z dodatkiem tego warzywa. Będzie prosto i smacznie!
Lubicie pikantne przekąski? Jeżeli tak, to koniecznie spróbujcie ostrego szpinaku, którego smak jest naprawdę wyrazisty. Podawajcie go z nachosami lub chipsami.
Szybka i łatwa przekąska w ciągu dnia? Szpinak z papryką przygotujecie w 15 minut, a efekty będą naprawdę smaczne. A może wolicie nieco urozmaiconą wersję tego warzywa? Szpinak w cieście francuskim powinien załatwić sprawę.
Jak to mówią, w prostocie tkwi siła. Zgadzacie się z tymi słowami? Jeżeli nie, to spróbujcie najłatwiejszego przepisu na szpinak z jajkiem, a przekonacie się, że byliście w błędzie. Pycha!
Lubicie warzywne sałatki? Szpinak z serem feta to proste i szybkie danie. Skusicie się na tę propozycję? Polecamy! Wykorzystajcie wiedzę, jak smażyć szpinak i stwórzcie pyszne potrawy. Smacznego!
Komentarze (0)