Szpinak to warzywo, do którego trzeba dojrzeć. Od dłuższego czasu szefowie kuchni zmieniają jego wizerunek. Zamiast podawać go w formie bezkształtnej i bezsmakowej papki, włączają szpinak do najbardziej pomysłowych receptur. Nie trzeba być jednak profesjonalnym kucharzem, by docenić smak szpinakowych naleśników albo pierogów. Łatwo będzie przekonać się, że porcję zielonego warzywa zawsze warto mieć pod ręką – pomocne okaże się w tym mrożenie szpinaku na zapas. Zróbcie miejsce w zamrażarkach, ponieważ przedstawiamy wskazówki dotyczące tego, jak przygotować szpinak do mrożenia.
Jak zamrozić świeży szpinak – wybór produktu
Szpinak ze sklepu, z bazaru czy z własnej grządki? Niezależnie od pochodzenia, najlepiej jest wybierać młode, niezbyt duże liście. Przyjrzyjcie im się dokładnie. Do mrożenia szpinaku należy wybierać liście bez plam i przebarwień. Warto też pozbyć się grubszych łodyg.
Mrożenie szpinaku krok po kroku
- Zdrowe, świeże liście szpinaku należy dokładnie umyć, by usunąć wszystkie zanieczyszczenia.
- Hartować czy nie – oto jest pytanie, które zadaje sobie wielu kucharzy rozważających, jak mrozić szpinak. Blanszowanie warzywa to podstawa tego, jak przechowywać szpinak na zimę, by smakowite zapasy zachowały świeżość, jędrność i kolor jak najdłużej. Umyte liście umieśćcie we wrzątku na 2 minuty. Następnie ułóżcie je na sicie lub w durszlaku i opłuczcie zimną wodą.
- Zanim wstawicie szpinak do zamrażarki, poczekajcie aż całkiem wystygnie. Liście osuszcie, układając je na ręczniku papierowym.
- Podzielcie szpinak na porcje, włóżcie do pojemników lub woreczków strunowych przeznaczonych do mrożenia i ułóżcie w zamrażarce.
Jak mrozić szpinak – o czym trzeba pamiętać
Warto zastanowić się, do jakich celów będziecie używać swoich mrożonek. Jeśli jesteście fanami pierogów i naleśników ze szpinakiem albo lubicie eksperymentować z deserami, kopytkami i innego rodzaju kluskami, przed mrożeniem szpinaku zblendujcie liście. Nie jest to konieczne, jeśli planujecie używać mrożonych liści szpinaku do dań na bazie makaronu, ryżu, jajecznicy albo omletu.
Szpinak – jak mrozić i do czego używać?
Z tym, jak zamrozić szpinak, by cieszyć się jego smakiem o dowolnej porze roku, poradzą sobie nawet mniej wprawieni kucharze. Zielone liście będą apetycznym akcentem w potrawach, zwłaszcza wtedy, gdy o świeże produkty prosto z ogródka jest trudno. Obawiacie się, że waszym bliskim nie przypadnie do gustu mało wyrazisty szpinak? Grunt to przyprawy! Niech w kuchniach nie zabraknie czosnku, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Gwarantujemy, że duszony szpinak z czosnkiem często będzie pojawiać się jako dodatek do dania głównego. Fani pikantnych smaków niech zwrócą uwagę na szpinak na ostro – zrobi się gorąco, nawet jeśli wykorzystacie mrożony szpinak!
Miłośnicy włoskich specjałów chętnie skosztują spaghetti z pomidorami i szpinakiem oraz zapiekanki z ravioli i szpinakiem – taki obiad to sama przyjemność. Bardzo dobrze na talerzach prezentuje się ryba ze szpinakiem, w tym przepisie polecamy doradę. Samodzielnie przygotowane do mrożenia liście nadają się również do zrobienia zupy szpinakowej, czyli pysznego pierwszego dania.
Szpinak w cieście francuskim to z kolei pomysł na smakowitą przekąskę, którą możecie przygotować w każdym momencie, skoro wiecie już, jak mrozić szpinak, by był gotowy do spożycia. Zaserwujcie ją gościom podczas przyjęcia. Dużym zainteresowaniem będą cieszyć się także bułeczki ze szpinakiem. Zieleń to najmodniejszy kolor w kuchniach i jadalniach!
Komentarze (0)