
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
3 łyżki
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj rozmrożony odciśnięty z soku szpinak.

Krok 2
Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone suszone pomidory i dopraw kostką rosołową Knorr. Odstaw na chwilę na bok, aby szpinak nieco przestygł. Po wystygnięciu dodaj serek ricotta i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Filety oprósz delikatnie przyprawą Knorr.

Krok 4
Następnie ułóż na pergaminie skórą do dołu. Na każdy z filetów nałóż sporą ilość szpinaku i posyp go po wierzchu tartym oscypkiem.

Krok 5
Pergamin z rybami ułóż na kawałku drzewa owocowego, wcześniej moczonego w wodzie (potrzebny jest płaski plaster ucięty piłą). Kawałek drzewa wraz z rybami umieść na grillu na mocno rozgrzanym ruszcie. Rybę grilluj pod przykryciem około 20 minut.


Dobra rada:
Deseczki do grillowania można kupić w sklepach z akcesoriami tego typu lub zrobić samemu. Wystarczy uciąć piłą plaster drewna.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba ze szpinakiem
Dorada najlepiej smakuje pieczona lub grillowana. Z dodatkiem szpinaku z suszonymi pomidorami i ostrą papryką chili oraz zapieczona ze startym oscypkiem jest wyjątkowo aromatyczna. Pikantne dodatki świetnie komponują się z delikatnym i soczystym mięsem tej popularnej ryby. W proponowanej przez nas wersji na pewno przypadnie do gustu zarówno miłośnikom potraw z grilla, jak i zwolennikom ryb. Filety ze szpinakową masą piecze się na specjalnych deseczkach wyłożonych papierem do pieczenia. Możesz je kupić w sklepie albo zrobić samodzielnie z kawałka drewna. Do tak przygotowanej ryby podaj pieczone ziemniaki, grillowane warzywa lub świeżą sałatkę, np. z sałatą lodową, czerwoną cebulą i pomidorami malinowymi. Z rybą i szpinakiem świetnie będzie się też komponował sos czosnkowy lub śmietanowy. Potrawa dobrze smakuje również solo, udekorowana na talerzu pomidorkami koktajlowymi i gałązką świeżego tymianku. Sprawdź, jak łatwo przyrządzić to efektowne i pyszne danie. Przygotuj je według naszego przepisu!