Ryba ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

576 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

480 osób wydrukowało

Pobierz pdf

606 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

3 łyżki

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj rozmrożony odciśnięty z soku szpinak.

Ryba ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone suszone pomidory i dopraw kostką rosołową Knorr. Odstaw na chwilę na bok, aby szpinak nieco przestygł. Po wystygnięciu dodaj serek ricotta i dokładnie wymieszaj.

Ryba ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Filety oprósz delikatnie przyprawą Knorr.

Ryba ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Następnie ułóż na pergaminie skórą do dołu. Na każdy z filetów nałóż sporą ilość szpinaku i posyp go po wierzchu tartym oscypkiem.

Ryba ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Pergamin z rybami ułóż na kawałku drzewa owocowego, wcześniej moczonego w wodzie (potrzebny jest płaski plaster ucięty piłą). Kawałek drzewa wraz z rybami umieść na grillu na mocno rozgrzanym ruszcie. Rybę grilluj pod przykryciem około 20 minut.

Ryba ze szpinakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Deseczki do grillowania można kupić w sklepach z akcesoriami tego typu lub zrobić samemu. Wystarczy uciąć piłą plaster drewna.

17

Opinie o przepisie

  • Agata Werner

    Agata Werner, 13.05.2019

    poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Kaźmierczak

    Pawel Kaźmierczak, 04.05.2016

    Ja tez Ale bez Szpinaku..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kozłowska

    Jadwiga Kozłowska, 02.05.2016

    Obejrzyjcie dokumentalny film na internecie Cała prawda o rybach 2015r szok pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Gniadzik

    Janina Gniadzik, 01.05.2016

    nawet,nawet moze byc calkiem dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Wadzicka

    Iza Wadzicka, 01.05.2016

    Smacznie wyqlada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szturm

    Barbara Szturm, 01.05.2016

    Wolę lina, a moja domowa ryba ma głos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Karło

    Maria Karło, 01.05.2016

    Kasiu co slychac czy na sluze jezdzicieB):):*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Sopyło

    Tomasz Sopyło, 01.05.2016

    Leszcz złotogłowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Sopyło

    Tomasz Sopyło, 01.05.2016

    Jak na mój gust, to ryba zbyt przytłumiona dodatkowymi składnikami. Robiąc rybę z ... trzeba pamiętać, że to jednak ma być ryba z ... a nie dużo czegoś i w tym gdzieś tam w tle ryba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mulka

    Anna Mulka, 01.05.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Kubacka

    Kazimiera Kubacka, 01.05.2016

    To nie dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Sielawa

    Alina Sielawa, 01.05.2016

    Że wszystkich ryb , które znam najlepszą jest Sielawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Grzyb

    Janusz Grzyb, 01.05.2016

    Ja tęż sie do kórejś z Was wproszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Federowicz

    Danuta Federowicz, 01.05.2016

    Dzieci i ryby glosu nie maja /podobno/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska, 01.05.2016

    Każda rybka jest dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Prus

    Lech Prus, 01.05.2016

    Kiedy mam przyjść? Wezmę flaszke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Łazarewicz

    Zbigniew Łazarewicz, 01.05.2016

    A jak nazywała się dorada po polsku?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba ze szpinakiemRyba ze szpinakiem

Dorada najlepiej smakuje pieczona lub grillowana. Z dodatkiem szpinaku z suszonymi pomidorami i ostrą papryką chili oraz zapieczona ze startym oscypkiem jest wyjątkowo aromatyczna. Pikantne dodatki świetnie komponują się z delikatnym i soczystym mięsem tej popularnej ryby. W proponowanej przez nas wersji na pewno przypadnie do gustu zarówno miłośnikom potraw z grilla, jak i zwolennikom ryb. Filety ze szpinakową masą piecze się na specjalnych deseczkach wyłożonych papierem do pieczenia. Możesz je kupić w sklepie albo zrobić samodzielnie z kawałka drewna. Do tak przygotowanej ryby podaj pieczone ziemniaki, grillowane warzywa lub świeżą sałatkę, np. z sałatą lodową, czerwoną cebulą i pomidorami malinowymi. Z rybą i szpinakiem świetnie będzie się też komponował sos czosnkowy lub śmietanowy. Potrawa dobrze smakuje również solo, udekorowana na talerzu pomidorkami koktajlowymi i gałązką świeżego tymianku. Sprawdź, jak łatwo przyrządzić to efektowne i pyszne danie. Przygotuj je według naszego przepisu!