Ryba ze szpinakiem i serem - z pomidorami suszonymi | Przepisy pixel

Ryba ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

heart
737 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

599 osób wydrukowało

Pobierz pdf

853 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

3 łyżki

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj rozmrożony odciśnięty z soku szpinak.

Ryba ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone suszone pomidory i dopraw kostką rosołową Knorr. Odstaw na chwilę na bok, aby szpinak nieco przestygł. Po wystygnięciu dodaj serek ricotta i dokładnie wymieszaj.

Ryba ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Filety oprósz delikatnie przyprawą Knorr.

Ryba ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Następnie ułóż na pergaminie skórą do dołu. Na każdy z filetów nałóż sporą ilość szpinaku i posyp go po wierzchu tartym oscypkiem.

Ryba ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Pergamin z rybami ułóż na kawałku drzewa owocowego, wcześniej moczonego w wodzie (potrzebny jest płaski plaster ucięty piłą). Kawałek drzewa wraz z rybami umieść na grillu na mocno rozgrzanym ruszcie. Rybę grilluj pod przykryciem około 20 minut.

Ryba ze szpinakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Deseczki do grillowania można kupić w sklepach z akcesoriami tego typu lub zrobić samemu. Wystarczy uciąć piłą plaster drewna.

24

Opinie o przepisie

  • Czarny_Błachnio

    Czarny_Błachnio , 27.03.2022

    Rybka kozak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.12.2021

    Oscypek, suszone pomidory, do tego rybka i szpinak. Lepszego połączenia nie można sobie wymarzyć. Szybko, pysznie i aromatycznie u was :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 24.06.2021

    TAK. Moja wersja ewaluowała troszkę, bowiem przedstawiam Państwu opcję rybki z pieczonymi buraczkami (chociaż może być i z zielonym groszkiem). Zatem na moim talerzu wersja CARPACCIO - z pieczonych buraków i plasterków serka, np. mozarella z rybką ląduje, a ja smakiem pełnym aromatów MAXymalnie się delektuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! Nigdy nie lubiłam szpinaku, ale uczę się tego smaku!!! Wiem ile ma cennych wartości i choć nie pałam do niego miłości... to coraz bardziej się przekonuję i różne już dania z nim gotuję! :) Zdrowa też jest dorada, zjeść nie raz ją wypada! Szpinak nadaje jej szlachetności, a mój ulubiony oscypek - wyrazistości! I choć dokładnie takiego dania jeszcze nie robiłam, to dzięki Wam przepisy.pl - się zaciekawiłam!!!! Pozdrawiam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Świetny pomysł na szybki obiad. Myk myk i rybka już w piekarniku. Dobrze komponuje się tu również dorsz lub miruna- próbowałam, jest równie pysznie. Często pomijam dodanie oscypka- sama nie przepadam za nim ale i bez niego danie wychodzi pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 08.06.2021

    TAK. Ja na oleju kokosowym będę cebulę, czosnek i chili smażyła - a wszystko z miłością, aby ryba ze szpinakiem pyszna była! Następnie dodam pomidorową passatę, a niech na patelni się dzieje, że wszystko wyjdzie, mam nadzieję. Szpinak na patelni wyląduje - mój mąż niech się raduje! Następnie kostkę rosołową wrzucę - podczas gotowania się nie smucę! Kurkumy dosypię z przyjemnością - moje danie nie będzie przeciętnością. Po przestygnięciu serek ricotta będę dodawała i uśmiechnięta moją potrawę mieszała. Filet oprószę przyprawą Knorr i bazylią, oregano - ale będzie smacznie, o droga mamo! Następnie na pergaminie położę, szpinakiem przykryję - niech najlepszy obiad tygodnia żyje! Oscypka nie będę dodawała, bo nie przepadam, lecz mozzarellę dam - ja swój patent na tę potrawę w głowie mam! Z drzewem owocowym też będę sobie darowała - ja do granic możliwości ten przepis będę upraszczała! Rybę ugriluję - jestem pewna, że wszystkim zasmakuje!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Werner

    Agata Werner , 13.05.2019

    poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Pawel Kaźmierczak

    Pawel Kaźmierczak , 04.05.2016

    Ja tez Ale bez Szpinaku..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kozłowska

    Jadwiga Kozłowska , 02.05.2016

    Obejrzyjcie dokumentalny film na internecie Cała prawda o rybach 2015r szok pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Gniadzik

    Janina Gniadzik , 01.05.2016

    nawet,nawet moze byc calkiem dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Wadzicka

    Iza Wadzicka , 01.05.2016

    Smacznie wyqlada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szturm

    Barbara Szturm , 01.05.2016

    Wolę lina, a moja domowa ryba ma głos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Karło

    Maria Karło , 01.05.2016

    Kasiu co slychac czy na sluze jezdzicieB):):*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Sopyło

    Tomasz Sopyło , 01.05.2016

    Leszcz złotogłowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Sopyło

    Tomasz Sopyło , 01.05.2016

    Jak na mój gust, to ryba zbyt przytłumiona dodatkowymi składnikami. Robiąc rybę z ... trzeba pamiętać, że to jednak ma być ryba z ... a nie dużo czegoś i w tym gdzieś tam w tle ryba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mulka

    Anna Mulka , 01.05.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Kubacka

    Kazimiera Kubacka , 01.05.2016

    To nie dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Sielawa

    Alina Sielawa , 01.05.2016

    Że wszystkich ryb , które znam najlepszą jest Sielawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Grzyb

    Janusz Grzyb , 01.05.2016

    Ja tęż sie do kórejś z Was wproszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Federowicz

    Danuta Federowicz , 01.05.2016

    Dzieci i ryby glosu nie maja /podobno/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska , 01.05.2016

    Każda rybka jest dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Prus

    Lech Prus , 01.05.2016

    Kiedy mam przyjść? Wezmę flaszke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Łazarewicz

    Zbigniew Łazarewicz , 01.05.2016

    A jak nazywała się dorada po polsku?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka zielona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba ze szpinakiemRyba ze szpinakiem

Dorada najlepiej smakuje pieczona lub grillowana. Z dodatkiem szpinaku z suszonymi pomidorami i ostrą papryką chili oraz zapieczona ze startym oscypkiem jest wyjątkowo aromatyczna. Pikantne dodatki świetnie komponują się z delikatnym i soczystym mięsem tej popularnej ryby. W proponowanej przez nas wersji na pewno przypadnie do gustu zarówno miłośnikom potraw z grilla, jak i zwolennikom ryb. Filety ze szpinakową masą piecze się na specjalnych deseczkach wyłożonych papierem do pieczenia. Możesz je kupić w sklepie albo zrobić samodzielnie z kawałka drewna. Do tak przygotowanej ryby podaj pieczone ziemniaki, grillowane warzywa lub świeżą sałatkę, np. z sałatą lodową, czerwoną cebulą i pomidorami malinowymi. Z rybą i szpinakiem świetnie będzie się też komponował sos czosnkowy lub śmietanowy. Potrawa dobrze smakuje również solo, udekorowana na talerzu pomidorkami koktajlowymi i gałązką świeżego tymianku. Sprawdź, jak łatwo przyrządzić to efektowne i pyszne danie. Przygotuj je według naszego przepisu!