Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

21 sztuk

500 gramów

2 łyżki

3 łyżki

7 sztuk

14 sztuk

7 sztuk

1 pęczek

6 łyżek

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki zalej wrzącą wodą i odstaw na chwilę. Gdy osłonka lekko zmięknie, obierz cebulki i przekrój je na pół.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 1

Krok 2

Łososia pokrój w grubą kostkę, około dwu centymetrową. Pokrojoną rybę i krewetki umieść w misce, wlej do niej trzy łyżki oliwy, dodaj Przyprawę do grilla Knorr i ¼ pęczka posiekanej kolendry. Całość dokładnie wymieszaj.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 2

Krok 3

Na patelni na pozostałej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, dodaj posiekana kolendrę i trzy łyżki sosu Hellmann's Chili, dodaj również łyżkę wody. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby oliwa zemulgowała w sosie.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 3

Krok 4

Na trawę cytrynową nabijaj po kolei składniki - zacznij od krewetki, potem nałóż cebulkę, łososia i pomidorka. Na jednym szaszłyku powinny być trzy krewetki i trzy kawałki ryby. Gotowe szaszłyki posmaruj po wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, grilluj na aluminiowych tackach na rozgrzanym grillu po 4 do 6 minut z każdej strony, przekładając szaszłyki co jakiś czas i smarując je kolejny raz.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Rybę marynuj tuz przed smażeniem. Korzystniej jest, gdy nie jest ona zbyt długo marynowana.

1

Opinie o przepisie

  • Ewa Czy

    Ewa Czy , 09.06.2021

    TAK! Minimum pracy, maximum smaku,pozostaje moc czasu na odpoczynek w ulubionym miejscu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem

Pikantne danie z grilla z rybą i owocami morza powinno przypaść do gustu osobom lubiącym wyraziste smaki. To połączenie soczystego łososia i delikatnych krewetek marynowanych w oliwie z intensywnymi przyprawami oraz świeżą kolendrą. Doskonale komponują się z nimi soczyste pomidorki koktajlowe i szalotka, które także tworzą te pyszne szaszłyki. Smak całości dopełnia pikantny, gęsty sos. Przyrządza się go z czosnku i kolendry podsmażonych na oliwie i połączonych z sosem chili. Krewetki, rybę i warzywa nabija się na trawę cytrynową i smaruje pikantnym dressingiem – w takiej postaci opieka się je na grillu. Krewetki na trawie cytrynowej dobrze współgrają z dodatkami ze świeżych warzyw, np. mieszanką sałat z papryką, czerwoną cebulą i świeżym ogórkiem. Podawaj je z pieczywem, najlepiej grillowanym. Sprawdzą się też różnego rodzaju sosy – szczególnie tysiąca wysp i koperkowy złagodzą nieco smak potrawy. Przygotuj tę smaczną grillowaną przekąskę. Jak to zrobić, dowiesz się z naszego sprawdzonego przepisu.