Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

197 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

21 sztuk

500 gramów

2 łyżki

3 łyżki

7 sztuk

14 sztuk

7 sztuk

1 pęczek

6 łyżek

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki zalej wrzącą wodą i odstaw na chwilę. Gdy osłonka lekko zmięknie, obierz cebulki i przekrój je na pół.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 1

Krok 2

Łososia pokrój w grubą kostkę, około dwu centymetrową. Pokrojoną rybę i krewetki umieść w misce, wlej do niej trzy łyżki oliwy, dodaj Przyprawę do grilla Knorr i ¼ pęczka posiekanej kolendry. Całość dokładnie wymieszaj.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 2

Krok 3

Na patelni na pozostałej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, dodaj posiekana kolendrę i trzy łyżki sosu Hellmann’s Chili, dodaj również łyżkę wody. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby oliwa zemulgowała w sosie.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 3

Krok 4

Na trawę cytrynową nabijaj po kolei składniki - zacznij od krewetki, potem nałóż cebulkę, łososia i pomidorka. Na jednym szaszłyku powinny być trzy krewetki i trzy kawałki ryby.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki posmaruj po wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, grilluj bezpośrednio na ruszcie na dobrze rozgrzanym grillu po 4 do 6 minut z każdej strony, przekładając szaszłyki co jakiś czas i smarując je kolejny raz.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Rybę marynuj tuz przed smażeniem. Korzystniej jest, gdy nie jest ona zbyt długo marynowana.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem

Pikantne danie z grilla z rybą i owocami morza powinno przypaść do gustu osobom lubiącym wyraziste smaki. To połączenie soczystego łososia i delikatnych krewetek marynowanych w oliwie z intensywnymi przyprawami oraz świeżą kolendrą. Doskonale komponują się z nimi soczyste pomidorki koktajlowe i szalotka, które także tworzą te pyszne szaszłyki. Smak całości dopełnia pikantny, gęsty sos. Przyrządza się go z czosnku i kolendry podsmażonych na oliwie i połączonych z sosem chili. Krewetki, rybę i warzywa nabija się na trawę cytrynową i smaruje pikantnym dressingiem – w takiej postaci opieka się je na grillu. Krewetki na trawie cytrynowej dobrze współgrają z dodatkami ze świeżych warzyw, np. mieszanką sałat z papryką, czerwoną cebulą i świeżym ogórkiem. Podawaj je z pieczywem, najlepiej grillowanym. Sprawdzą się też różnego rodzaju sosy – szczególnie tysiąca wysp i koperkowy złagodzą nieco smak potrawy. Przygotuj tę smaczną grillowaną przekąskę. Jak to zrobić, dowiesz się z naszego sprawdzonego przepisu.