Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem
łatwe
275 osób zapisało

Składniki
21 sztuk
500 gramów
2 łyżki
3 łyżki
7 sztuk
14 sztuk
7 sztuk
1 pęczek
6 łyżek
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotki zalej wrzącą wodą i odstaw na chwilę. Gdy osłonka lekko zmięknie, obierz cebulki i przekrój je na pół.
Krok 2
Łososia pokrój w grubą kostkę, około dwu centymetrową. Pokrojoną rybę i krewetki umieść w misce, wlej do niej trzy łyżki oliwy, dodaj Przyprawę do grilla Knorr i ¼ pęczka posiekanej kolendry. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Na patelni na pozostałej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, dodaj posiekana kolendrę i trzy łyżki sosu Hellmann’s Chili, dodaj również łyżkę wody. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby oliwa zemulgowała w sosie.
Krok 4
Na trawę cytrynową nabijaj po kolei składniki - zacznij od krewetki, potem nałóż cebulkę, łososia i pomidorka. Na jednym szaszłyku powinny być trzy krewetki i trzy kawałki ryby.
Krok 5
Gotowe szaszłyki posmaruj po wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, grilluj bezpośrednio na ruszcie na dobrze rozgrzanym grillu po 4 do 6 minut z każdej strony, przekładając szaszłyki co jakiś czas i smarując je kolejny raz.
Dobra rada:
Rybę marynuj tuz przed smażeniem. Korzystniej jest, gdy nie jest ona zbyt długo marynowana.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem
Pikantne danie z grilla z rybą i owocami morza powinno przypaść do gustu osobom lubiącym wyraziste smaki. To połączenie soczystego łososia i delikatnych krewetek marynowanych w oliwie z intensywnymi przyprawami oraz świeżą kolendrą. Doskonale komponują się z nimi soczyste pomidorki koktajlowe i szalotka, które także tworzą te pyszne szaszłyki. Smak całości dopełnia pikantny, gęsty sos. Przyrządza się go z czosnku i kolendry podsmażonych na oliwie i połączonych z sosem chili. Krewetki, rybę i warzywa nabija się na trawę cytrynową i smaruje pikantnym dressingiem – w takiej postaci opieka się je na grillu. Krewetki na trawie cytrynowej dobrze współgrają z dodatkami ze świeżych warzyw, np. mieszanką sałat z papryką, czerwoną cebulą i świeżym ogórkiem. Podawaj je z pieczywem, najlepiej grillowanym. Sprawdzą się też różnego rodzaju sosy – szczególnie tysiąca wysp i koperkowy złagodzą nieco smak potrawy. Przygotuj tę smaczną grillowaną przekąskę. Jak to zrobić, dowiesz się z naszego sprawdzonego przepisu.