Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

191 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

21 sztuk

500 gramów

2 łyżki

3 łyżki

7 sztuk

14 sztuk

7 sztuk

1 pęczek

6 łyżek

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki zalej wrzącą wodą i odstaw na chwilę. Gdy osłonka lekko zmięknie, obierz cebulki i przekrój je na pół.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 1

Krok 2

Łososia pokrój w grubą kostkę, około dwu centymetrową. Pokrojoną rybę i krewetki umieść w misce, wlej do niej trzy łyżki oliwy, dodaj Przyprawę do grilla Knorr i ¼ pęczka posiekanej kolendry. Całość dokładnie wymieszaj.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 2

Krok 3

Na patelni na pozostałej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, dodaj posiekana kolendrę i trzy łyżki sosu Hellmann’s Chili, dodaj również łyżkę wody. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby oliwa zemulgowała w sosie.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 3

Krok 4

Na trawę cytrynową nabijaj po kolei składniki - zacznij od krewetki, potem nałóż cebulkę, łososia i pomidorka. Na jednym szaszłyku powinny być trzy krewetki i trzy kawałki ryby.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki posmaruj po wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, grilluj bezpośrednio na ruszcie na dobrze rozgrzanym grillu po 4 do 6 minut z każdej strony, przekładając szaszłyki co jakiś czas i smarując je kolejny raz.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Rybę marynuj tuz przed smażeniem. Korzystniej jest, gdy nie jest ona zbyt długo marynowana.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klasyczny burger wołowy
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem

Pikantne danie z grilla z rybą i owocami morza powinno przypaść do gustu osobom lubiącym wyraziste smaki. To połączenie soczystego łososia i delikatnych krewetek marynowanych w oliwie z intensywnymi przyprawami oraz świeżą kolendrą. Doskonale komponują się z nimi soczyste pomidorki koktajlowe i szalotka, które także tworzą te pyszne szaszłyki. Smak całości dopełnia pikantny, gęsty sos. Przyrządza się go z czosnku i kolendry podsmażonych na oliwie i połączonych z sosem chili. Krewetki, rybę i warzywa nabija się na trawę cytrynową i smaruje pikantnym dressingiem – w takiej postaci opieka się je na grillu. Krewetki na trawie cytrynowej dobrze współgrają z dodatkami ze świeżych warzyw, np. mieszanką sałat z papryką, czerwoną cebulą i świeżym ogórkiem. Podawaj je z pieczywem, najlepiej grillowanym. Sprawdzą się też różnego rodzaju sosy – szczególnie tysiąca wysp i koperkowy złagodzą nieco smak potrawy. Przygotuj tę smaczną grillowaną przekąskę. Jak to zrobić, dowiesz się z naszego sprawdzonego przepisu.