Składniki
250 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
0.5 pęczka
6 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, posiekaną natkę oraz oliwę. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.
Krok 2
Uformuj 4 okrągłe, płaskie burgery i grilluj lub smaż na patelni po 5-7 minut z każdej strony.
Krok 3
W tym czasie bułki przekrój na pół i opiecz na grillu. Następnie do każdej bułki włóż po liściu sałaty oraz po plasterku pomidora.
Krok 4
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z jogurtem i pokrojonym drobno szczypiorem.
Krok 5
Usmażone kotlety zdejmij z grilla, ułóż na bułkach z warzywami. Następnie polej przygotowanym jogurtowym sosem i przykryj pozostałymi połówkami bułek.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burgery z kurczaka
Wśród grillowych klasyków znajdują się wszelkie rodzaje kiełbas, kaszanka, żeberka i skrzydełka. Przy najbliższej okazji przenieś się w kulinarną podróż do USA i spróbuj przyrządzić coś równie smacznego – burgery z kurczaka według naszego przepisu. Aby je przygotować, musisz zaopatrzyć się w mielone mięso z kurczaka lub zmielić je samodzielnie. Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz odrobinę oliwy z oliwek. Z powstałej masy formuj płaskie burgery drobiowe i grilluj je z obu stron. Usmażone kotlety umieść w przekrojonej bułce do burgerów, np. kajzerce z sezamem. Najlepszymi dodatkami do drobiowego burgera będą liście kruchej sałaty oraz plasterki świeżych pomidorów. Żeby burgery z kurczaka nie były zbyt suche, konieczny jest także sos – przygotujesz go z jogurtu naturalnego wymieszanego z przyprawą czosnkową oraz posiekanym szczypiorkiem. Udanego grillowania!
Dla kogo?
Burgery z kurczaka mielonego to danie, które bez wątpienia doskonale wpisuje się w menu miłośników kuchni amerykańskiej oraz dań grillowanych.
Na jaką okazję?
Na każdą, choć burgery drobiowe świetnie sprawdzą się podczas letniego grillowania. Przepis wykorzystaj również w porze obiadowej. Hamburger z kurczakiem może być także pysznym daniem, serwowanym podczas wieczoru filmowego.
Czy wiesz, że?
Burger z kurczaka jest, obok klasycznej kanapki z wołowiną, jednym z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. W północnych częściach USA serwowany jest zwykle w chlebie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli pogoda nie sprzyja i grilla nie da się rozpalić na zewnątrz, domowe burgery z kurczakiem możesz równie dobrze przygotować na patelni grillowej. Bułki, w których będziesz podawać burgery z kurczaka mielonego, warto wcześniej położyć na chwilę na grillu, gdyż dzięki opiekaniu będą chrupiące, a tym samym jeszcze smaczniejsze.