Burgery z kurczaka mielonego – drobiowe: przepis | Przepisy.pl pixel

Burgery z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

720 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

448 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

0.5 pęczka

6 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, posiekaną natkę oraz oliwę. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.

Krok 2

Uformuj 4 okrągłe, płaskie burgery i grilluj lub smaż na patelni po 5-7 minut z każdej strony.

Krok 3

W tym czasie bułki przekrój na pół i opiecz na grillu. Następnie do każdej bułki włóż po liściu sałaty oraz po plasterku pomidora.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z jogurtem i pokrojonym drobno szczypiorem.

Krok 5

Usmażone kotlety zdejmij z grilla, ułóż na bułkach z warzywami. Następnie polej przygotowanym jogurtowym sosem i przykryj pozostałymi połówkami bułek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z kurczakaBurgery z kurczaka

Wśród grillowych klasyków znajdują się wszelkie rodzaje kiełbas, kaszanka, żeberka i skrzydełka. Przy najbliższej okazji przenieś się w kulinarną podróż do USA i spróbuj przyrządzić coś równie smacznego – burgery z kurczaka według naszego przepisu. Aby je przygotować, musisz zaopatrzyć się w mielone mięso z kurczaka lub zmielić je samodzielnie. Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz odrobinę oliwy z oliwek. Z powstałej masy formuj płaskie burgery drobiowe i grilluj je z obu stron. Usmażone kotlety umieść w przekrojonej bułce do burgerów, np. kajzerce z sezamem. Najlepszymi dodatkami do drobiowego burgera będą liście kruchej sałaty oraz plasterki świeżych pomidorów. Żeby burgery z kurczaka nie były zbyt suche, konieczny jest także sos – przygotujesz go z jogurtu naturalnego wymieszanego z przyprawą czosnkową oraz posiekanym szczypiorkiem. Udanego grillowania!

Dla kogo?

Burgery z kurczaka mielonego to danie, które bez wątpienia doskonale wpisuje się w menu miłośników kuchni amerykańskiej oraz dań grillowanych.

Na jaką okazję?

Na każdą, choć burgery drobiowe świetnie sprawdzą się podczas letniego grillowania. Przepis wykorzystaj również w porze obiadowej. Hamburger z kurczakiem może być także pysznym daniem, serwowanym podczas wieczoru filmowego.

Czy wiesz, że?

Burger z kurczaka jest, obok klasycznej kanapki z wołowiną, jednym z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. W północnych częściach USA serwowany jest zwykle w chlebie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli pogoda nie sprzyja i grilla nie da się rozpalić na zewnątrz, domowe burgery z kurczakiem możesz równie dobrze przygotować na patelni grillowej. Bułki, w których będziesz podawać burgery z kurczaka mielonego, warto wcześniej położyć na chwilę na grillu, gdyż dzięki opiekaniu będą chrupiące, a tym samym jeszcze smaczniejsze.