
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
0.5 pęczka
6 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, posiekaną natkę oraz oliwę. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.
Krok 2
Uformuj 4 okrągłe, płaskie burgery i grilluj lub smaż na patelni po 5-7 minut z każdej strony.
Krok 3
W tym czasie bułki przekrój na pół i opiecz na grillu. Następnie do każdej bułki włóż po liściu sałaty oraz po plasterku pomidora.
Krok 4
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z jogurtem i pokrojonym drobno szczypiorem.
Krok 5
Usmażone kotlety zdejmij z grilla, ułóż na bułkach z warzywami. Następnie polej przygotowanym jogurtowym sosem i przykryj pozostałymi połówkami bułek.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burgery z kurczaka
Wśród grillowych klasyków znajdują się wszelkie rodzaje kiełbas, kaszanka, żeberka i skrzydełka. Przy najbliższej okazji przenieś się w kulinarną podróż do USA i spróbuj przyrządzić coś równie smacznego – burgery z kurczaka według naszego przepisu. Aby je przygotować, musisz zaopatrzyć się w mielone mięso z kurczaka lub zmielić je samodzielnie. Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz odrobinę oliwy z oliwek. Z powstałej masy formuj płaskie burgery drobiowe i grilluj je z obu stron. Usmażone kotlety umieść w przekrojonej bułce do burgerów, np. kajzerce z sezamem. Najlepszymi dodatkami do drobiowego burgera będą liście kruchej sałaty oraz plasterki świeżych pomidorów. Żeby burgery z kurczaka nie były zbyt suche, konieczny jest także sos – przygotujesz go z jogurtu naturalnego wymieszanego z przyprawą czosnkową oraz posiekanym szczypiorkiem. Udanego grillowania!
Dla kogo?
Burgery z kurczaka mielonego to danie, które bez wątpienia doskonale wpisuje się w menu miłośników kuchni amerykańskiej oraz dań grillowanych.
Na jaką okazję?
Na każdą, choć burgery drobiowe świetnie sprawdzą się podczas letniego grillowania. Przepis wykorzystaj również w porze obiadowej. Hamburger z kurczakiem może być także pysznym daniem, serwowanym podczas wieczoru filmowego.
Czy wiesz, że?
Burger z kurczaka jest, obok klasycznej kanapki z wołowiną, jednym z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. W północnych częściach USA serwowany jest zwykle w chlebie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli pogoda nie sprzyja i grilla nie da się rozpalić na zewnątrz, domowe burgery z kurczakiem możesz równie dobrze przygotować na patelni grillowej. Bułki, w których będziesz podawać burgery z kurczaka mielonego, warto wcześniej położyć na chwilę na grillu, gdyż dzięki opiekaniu będą chrupiące, a tym samym jeszcze smaczniejsze.


































