Burgery z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Burgery z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

651 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

0.5 pęczka

6 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, posiekaną natkę oraz oliwę. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.

Krok 2

Uformuj 4 okrągłe, płaskie burgery i grilluj lub smaż na patelni po 5-7 minut z każdej strony.

Krok 3

W tym czasie bułki przekrój na pół i opiecz na grillu. Następnie do każdej bułki włóż po liściu sałaty oraz po plasterku pomidora.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z jogurtem i pokrojonym drobno szczypiorem.

Krok 5

Usmażone kotlety zdejmij z grilla, ułóż na bułkach z warzywami. Następnie polej przygotowanym jogurtowym sosem i przykryj pozostałymi połówkami bułek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z kurczakaBurgery z kurczaka

Wśród grillowych klasyków znajdują się wszelkie rodzaje kiełbas, żeberka i skrzydełka. Przy najbliższym grillu spróbuj jednak przyrządzić coś mniej popularnego, ale równie smacznego – burgery z kurczaka. Aby je przygotować, musisz zaopatrzyć się w mielone mięso z kurczaka lub zmielić je samodzielnie. Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz odrobinę oliwy z oliwek. Z powstałej masy formuj dłońmi płaskie kotlety i grilluj je z obu stron. Jeśli pogoda nie sprzyja i grilla nie da się rozpalić na zewnątrz, możesz równie dobrze użyć patelni grillowej. Usmażone kotlety umieść w przekrojonej bułce do burgerów, np. kajzerce z sezamem. Warto wcześniej położyć ją na chwilę na grillu, gdyż dzięki opiekaniu będzie chrupiąca, a tym samym jeszcze smaczniejsza. Najlepszymi dodatkami do drobiowego burgera będą liście kruchej sałaty oraz plasterki świeżych pomidorów. Żeby kanapka nie była zbyt sucha, konieczny jest także sos – przygotujesz go z jogurtu naturalnego wymieszanego z przyprawą czosnkową oraz posiekanym szczypiorkiem. Udanego grillowania.