Burgery z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

639 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

175 osób wydrukowało

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

0.5 pęczka

6 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, posiekaną natkę oraz oliwę. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.

Krok 2

Uformuj 4 okrągłe, płaskie burgery i grilluj lub smaż na patelni po 5-7 minut z każdej strony.

Krok 3

W tym czasie bułki przekrój na pół i opiecz na grillu. Następnie do każdej bułki włóż po liściu sałaty oraz po plasterku pomidora.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z jogurtem i pokrojonym drobno szczypiorem.

Krok 5

Usmażone kotlety zdejmij z grilla, ułóż na bułkach z warzywami. Następnie polej przygotowanym jogurtowym sosem i przykryj pozostałymi połówkami bułek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z kurczakaBurgery z kurczaka

Wśród grillowych klasyków znajdują się wszelkie rodzaje kiełbas, żeberka i skrzydełka. Przy najbliższym grillu spróbuj jednak przyrządzić coś mniej popularnego, ale równie smacznego – burgery z kurczaka. Aby je przygotować, musisz zaopatrzyć się w mielone mięso z kurczaka lub zmielić je samodzielnie. Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz odrobinę oliwy z oliwek. Z powstałej masy formuj dłońmi płaskie kotlety i grilluj je z obu stron. Jeśli pogoda nie sprzyja i grilla nie da się rozpalić na zewnątrz, możesz równie dobrze użyć patelni grillowej. Usmażone kotlety umieść w przekrojonej bułce do burgerów, np. kajzerce z sezamem. Warto wcześniej położyć ją na chwilę na grillu, gdyż dzięki opiekaniu będzie chrupiąca, a tym samym jeszcze smaczniejsza. Najlepszymi dodatkami do drobiowego burgera będą liście kruchej sałaty oraz plasterki świeżych pomidorów. Żeby kanapka nie była zbyt sucha, konieczny jest także sos – przygotujesz go z jogurtu naturalnego wymieszanego z przyprawą czosnkową oraz posiekanym szczypiorkiem. Udanego grillowania.