Włoskie szaszłyki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie szaszłyki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
360 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

520 osób wydrukowało

Pobierz pdf

721 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

8 sztuk

3 łyżki

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i odstaw na 3 minuty. Patyki namocz w zimnej wodzie, co sprawi że nie będą palić się na grillu.

Krok 2

Mięso przełóż do miski, połącz z przygotowanym Fixem oraz bazylią pokrojoną w cienkie paseczki i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Papryki pokrój w dużą kostkę, pieczarki obierz, a pomidorki umyj.

Krok 4

Z mięsnej masy uformuj nieduże kulki o średnicy włoskiego orzecha.

Krok 5

Następnie mięsne kulki nabijaj na patyki na przemian z warzywami. Gotowe skrop oliwą i grilluj 10-12 minut, obracając je co jakiś czas. Podawaj z chrupiącą sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hamburgery z indyka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie szaszłykiWłoskie szaszłyki

Jeśli masz ochotę na szybkie i smaczne danie z grilla, sprawdź nasz przepis na włoskie szaszłyki. Różnią się nieco od klasycznych, ponieważ do ich przyrządzenia potrzebne jest mięso mielone. Dobrze sprawdzi się mieszane, ale jeśli wolisz, użyj jednego rodzaju, np. wieprzowego lub drobiowego. Uzyska ono wyrazisty smak po połączeniu ze specjalną mieszanką przypraw oraz świeżą bazylią – przed dodaniem pokrój lub porwij jej listki, a mocniej uwolnią swój aromat. Kolejnymi składnikami szaszłyków są warzywa – pomidorki koktajlowe oraz papryka. Jeśli wybierzesz mniejsze pieczarki, unikniesz ich krojenia – wystarczy, że nabijesz całe na patyczki, podobnie jak niewielkie pomidorki. Całość świetnie uzupełni papryka w dwóch kolorach, która uatrakcyjni wygląd szaszłyków i doda im odpowiedniego smaku. Z mięsa formuj niewielkie kulki i nabijaj je na patyczki, na przemian z warzywami. Tak przygotowane włoskie szaszłyki wystarczy już tylko grillować przez chwilę, przyrządzając w tym czasie szybką sałatkę. Smacznego!