Włoskie szaszłyki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie szaszłyki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
360 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

520 osób wydrukowało

Pobierz pdf

720 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

8 sztuk

3 łyżki

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i odstaw na 3 minuty. Patyki namocz w zimnej wodzie, co sprawi że nie będą palić się na grillu.

Krok 2

Mięso przełóż do miski, połącz z przygotowanym Fixem oraz bazylią pokrojoną w cienkie paseczki i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Papryki pokrój w dużą kostkę, pieczarki obierz, a pomidorki umyj.

Krok 4

Z mięsnej masy uformuj nieduże kulki o średnicy włoskiego orzecha.

Krok 5

Następnie mięsne kulki nabijaj na patyki na przemian z warzywami. Gotowe skrop oliwą i grilluj 10-12 minut, obracając je co jakiś czas. Podawaj z chrupiącą sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie szaszłykiWłoskie szaszłyki

Jeśli masz ochotę na szybkie i smaczne danie z grilla, sprawdź nasz przepis na włoskie szaszłyki. Różnią się nieco od klasycznych, ponieważ do ich przyrządzenia potrzebne jest mięso mielone. Dobrze sprawdzi się mieszane, ale jeśli wolisz, użyj jednego rodzaju, np. wieprzowego lub drobiowego. Uzyska ono wyrazisty smak po połączeniu ze specjalną mieszanką przypraw oraz świeżą bazylią – przed dodaniem pokrój lub porwij jej listki, a mocniej uwolnią swój aromat. Kolejnymi składnikami szaszłyków są warzywa – pomidorki koktajlowe oraz papryka. Jeśli wybierzesz mniejsze pieczarki, unikniesz ich krojenia – wystarczy, że nabijesz całe na patyczki, podobnie jak niewielkie pomidorki. Całość świetnie uzupełni papryka w dwóch kolorach, która uatrakcyjni wygląd szaszłyków i doda im odpowiedniego smaku. Z mięsa formuj niewielkie kulki i nabijaj je na patyczki, na przemian z warzywami. Tak przygotowane włoskie szaszłyki wystarczy już tylko grillować przez chwilę, przyrządzając w tym czasie szybką sałatkę. Smacznego!