Przepisy na Włoskie przekąski | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Włoskie przekąski

36 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (36)

Bruschetta
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Grzanki kojarzą się przede wszystkim z chrupiącym dodatkiem do kremowych zup albo sposobem na wyk...
Włoskie panini z szynką i serem
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Włosi słyną z pizzy i pasty, ale są także mistrzami kanapek na gorąco. Domowe panini z szynką i s...
Bruschetta z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bruschetta z tuńczykiem to przykład klasycznego włoskiego antipasti. Według tradycji kulinarnej P...
Chrupiące grzanki z pomidorową salsą
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Grillowany chleb to ulubiona przekąska podczas letniego barbecue. Lubią ją wszyscy, chętnie zjada...
Kanapka włoska
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Włoska kuchnia jest wyjątkowo smaczna. Słynie z aromatycznych przypraw i niezwykle przyjemnych ko...
Zapiekana mozzarella
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz smak mozzarelli, dobrą propozycją będzie dla Ciebie sałatka z zapiekaną wersją tego...
Sałatka szparagowa
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli planujesz menu na wiosenny piknik, to pamiętaj, że nie może w nim zabraknąć sałatki z nowal...
Włoskie szaszłyki
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz ochotę na szybkie i smaczne danie z grilla, sprawdź nasz przepis na włoskie szaszłyki...
Czosnkowa ciabatta z pomidorami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Chrupiąca czosnkowa ciabatta ze świeżymi pomidorami będzie świetną przystawką przed głównym danie...
Włoska sałatka caprese z malinami
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
To dopiero pyszne i kolorowe! Sałatka Caprese to świetny pomysł na kolację lub przekąskę na przyj...
Focaccia z cebulą
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cebulowa focaccia to świetna alternatywa dla chleba – sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych...
Bruschetta z marynowanymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bagietkę pokrój pod kątem w szerokie plastry. Natrzyj przekrojonym na pół czosnkiem i skrop oliwą...
Grissini z szynką parmeńską
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Włoskie paluszki grissini to popularna przekąska, również w Polsce. Chrupiące, delikatne i wytraw...
Sałatka z grillowanym serem halloumi
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Sprawdź, jak dobrze smakuje grillowane halloumi w sałatce. Kwaskowe cytrusy, soczyste nasiona gra...
Smażone oliwki
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałata lodowa z owocami morza à la marinara
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz chili.
Szpinak na ostro
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące kukurydziane nachosy z dipem to wywodząca się z Meksyku prosta przekąska, która zyskała...
Włoskie antipasti - VIDEO
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
We Włoszech posiłki zaczynają się zwykle od przystawek, czyli antipasti. Pełne witamin warzywa, o...
Szpinak na ostro
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące kukurydziane nachosy z dipem to wywodząca się z Meksyku prosta przekąska, która zyskała...
Focaccia z orzechami i figą
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Focaccię zjecie we Włoszech w wielu odmianach. Niemal każdy region tego kraju ma swój ulubiony pr...
Arancini
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Danie z ryżem prosto z kart włoskich książek kucharskich to nie tylko słynne risotto. Zafunduj so...
Focaccia pachnąca ziołami i pomidorami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Włoski przysmak w domowej kuchni. Choć focaccia z pomidorami i ziołami na pierwszy rzut oka przyp...
Grissini gryczane
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Grissini, znane również jako paluszki chlebowe, wytwarzane są z ciasta drożdżowego. To kolejny kl...
Pomidorowe antipasti
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Włoskie przystawki, podawane przed głównym posiłkiem, to świetny pomysł także na warzywny dodatek...
Torta Salata – włoskie słone ciasto
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Czy ciasto można podać w porze obiadu albo kolacji? Jasne, że tak, ale pod warunkiem, że będzie t...
Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
W Polsce cukinię znamy bardzo dobrze. Chętnie dodajemy ją do leczo, przygotowujemy z niej zupy al...
Owoce pod pierzynką
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Dieta fit nie oznacza wcale rezygnacji z ulubionych...
Pizzerinki
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pizzerinki z patelni
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie przekąskiWłoskie przekąski

Włoskie przekąski to nie paluszki czy chipsy, a niewielkie porcje dań na bazie warzyw, makaronów czy owoców morza. Spróbuj przygotować podobne z okazji karnawałowego przyjęcia lub do podania jako przystawki do dania głównego. Klasyczne włoskie antipasti, składające się z grillowanych bakłażanów, papryki, suszonych pomidorów, mozzarelli czy salami, to dobra propozycja zarówno jako starter, jak i zestaw przekąsek. Ułóż je wszystkie na desce lub talerzu i polej sosem na bazie oliwy. Proporcje składników dobierz dowolnie. Dodaj włoską szynkę lub wyrazisty ser, np. gorgonzolę. Na drobną przekąskę we włoskim stylu dobrze sprawdzą się też oliwki. Podaj je z dodatkiem orzechów albo przyrządź z nich chrupiące kuleczki. Obtocz oliwki w jajku, mące i panierce, a następnie usmaż. Podawaj z dodatkiem różnych sosów albo jako dodatek do wędlin. We Włoszech popularne są też przekąski na bazie pieczywa. Jedną z bardziej rozpowszechnionych jest bruschetta, czyli grzanka z oliwą, czosnkiem i pomidorami. Dodaj do niej ulubione zioła – pasować będzie szczególnie bazylię lub oregano. Popularne jest także panini. To podawana na ciepło kanapka z serem, szynką i innymi dodatkami. Przygotuj ją, używając ciabatty lub bagietki. Jeśli lubisz proste dania, upiecz focaccię. To rodzaj drożdżowego ciasta, przypominającego nieco spód pizzy. Przyrządza się ją jednak wyłącznie z ziołami. W niektórych regionach piecze się placki z cebulą lub suszonymi pomidorami. Podawaj focaccię z dodatkiem oliwy lub sosu pomidorowego. Smaczna jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Włoska kuchnia bazuje na prostych produktach dobrej jakości. Wiele dań posiada swoje regionalne odmiany, czasem różniące się dodatkowo w poszczególnych domach. Przygotowując przekąski, eksperymentuj, dobieraj różne przyprawy. Próbuj różnych gatunków oliwy, zamieniaj składniki sałatek. Jeśli zamiast owoców morza wolisz tuńczyka, a zamiast kaparów chcesz użyć anchois – nie wahaj się. Koniecznie sprawdź nasze propozycje włoskich przekąsek. Życzymy smacznego!