Przepisy na Włoskie przekąski | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Włoskie przekąski

36 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie przekąskiWłoskie przekąski

Włoskie przekąski to nie paluszki czy chipsy, a niewielkie porcje dań na bazie warzyw, makaronów czy owoców morza. Spróbuj przygotować podobne z okazji karnawałowego przyjęcia lub do podania jako przystawki do dania głównego. Klasyczne włoskie antipasti, składające się z grillowanych bakłażanów, papryki, suszonych pomidorów, mozzarelli czy salami, to dobra propozycja zarówno jako starter, jak i zestaw przekąsek. Ułóż je wszystkie na desce lub talerzu i polej sosem na bazie oliwy. Proporcje składników dobierz dowolnie. Dodaj włoską szynkę lub wyrazisty ser, np. gorgonzolę. Na drobną przekąskę we włoskim stylu dobrze sprawdzą się też oliwki. Podaj je z dodatkiem orzechów albo przyrządź z nich chrupiące kuleczki. Obtocz oliwki w jajku, mące i panierce, a następnie usmaż. Podawaj z dodatkiem różnych sosów albo jako dodatek do wędlin. We Włoszech popularne są też przekąski na bazie pieczywa. Jedną z bardziej rozpowszechnionych jest bruschetta, czyli grzanka z oliwą, czosnkiem i pomidorami. Dodaj do niej ulubione zioła – pasować będzie szczególnie bazylię lub oregano. Popularne jest także panini. To podawana na ciepło kanapka z serem, szynką i innymi dodatkami. Przygotuj ją, używając ciabatty lub bagietki. Jeśli lubisz proste dania, upiecz focaccię. To rodzaj drożdżowego ciasta, przypominającego nieco spód pizzy. Przyrządza się ją jednak wyłącznie z ziołami. W niektórych regionach piecze się placki z cebulą lub suszonymi pomidorami. Podawaj focaccię z dodatkiem oliwy lub sosu pomidorowego. Smaczna jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Włoska kuchnia bazuje na prostych produktach dobrej jakości. Wiele dań posiada swoje regionalne odmiany, czasem różniące się dodatkowo w poszczególnych domach. Przygotowując przekąski, eksperymentuj, dobieraj różne przyprawy. Próbuj różnych gatunków oliwy, zamieniaj składniki sałatek. Jeśli zamiast owoców morza wolisz tuńczyka, a zamiast kaparów chcesz użyć anchois – nie wahaj się. Koniecznie sprawdź nasze propozycje włoskich przekąsek. Życzymy smacznego!