Przepisy na Włoskie przekąski

31 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (31)

Frittata z cukinią
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Fritatta to potrawa wywodząca się z włoskiej kuchni, przypominająca omlet. Jej bazą również jest...
Bruschetta
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przepis na bruschettę jest genialny w swojej prostocie. Zachwyci wszystkich niecierpliwych smakos...
Zapiekanka z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pieczarki są popularne ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat. Wykorzystaj ten atut i...
Włoskie panini z szynką i serem
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Włosi, słyną z pizzy i pasty, ale są także mistrzami kanapek. Łatwo zrobisz je w domu. Wystarczy...
Bruschetta z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bruschetta z tuńczykiem to przykład klasycznego włoskiego antipasti. Według tradycji kulinarnej P...
Chrupiące grzanki z pomidorową salsą
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Grillowany chleb to ulubiona przekąska podczas letniego barbecue. Lubią ją wszyscy, chętnie zjada...
Kanapka włoska
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Włoska kuchnia jest wyjątkowo smaczna i prosta. Słynie z aromatycznych przypraw i niezwykle przyj...
Zapiekana mozzarella
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz smak mozzarelli, dobrą propozycją będzie dla Ciebie sałatka z zapiekaną wersją tego...
Sałatka szparagowa
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli planujesz menu na wiosenny piknik, to pamiętaj, że nie może w nim zabraknąć sałatki z nowal...
Włoskie szaszłyki
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz ochotę na szybkie i smaczne danie z grilla, sprawdź nasz przepis na włoskie szaszłyki...
Czosnkowa ciabatta z pomidorami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Chrupiąca czosnkowa ciabatta ze świeżymi pomidorami będzie świetną przystawką przed głównym danie...
Włoska sałatka caprese z malinami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
To dopiero pyszne i kolorowe! Sałatka Caprese to świetny pomysł na kolację lub przekąskę na przyj...
Focaccia z cebulą
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cebulowa focaccia to świetna alternatywa dla chleba – sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych...
Grissini z szynką parmeńską
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Włoskie paluszki grissini to popularna przekąska, również w Polsce. Chrupiące, delikatne i wytraw...
Sałatka z grillowanym serem halloumi
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Halloumi to dość twardy, a jednocześnie elastyczny ser wytwarzany najczęściej z mleka owczego. Sm...
Smażone oliwki
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szpinak na ostro
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące kukurydziane nachosy z dipem to wywodząca się z Meksyku prosta przekąska, która zyskała...
Włoskie antipasti - VIDEO
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
We Włoszech posiłki zaczynają się zwykle od przystawek, czyli antipasti. Pełne witamin warzywa, o...
Szpinak na ostro
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące kukurydziane nachosy z dipem to wywodząca się z Meksyku prosta przekąska, która zyskała...
Focaccia z orzechami i figą
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Focaccię zjecie we Włoszech w wielu odmianach. Niemal każdy region tego kraju ma swój ulubiony pr...
Pomidorowe antipasti
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Włoskie przystawki, podawane przed głównym posiłkiem, to świetny pomysł także na warzywny dodatek...
Grissini gryczane
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Grissini, znane również jako paluszki chlebowe, wytwarzane są z ciasta drożdżowego. To kolejny kl...
Owoce pod pierzynką
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Dieta fit nie oznacza wcale rezygnacji z ulubionych...
Pizzerinki z patelni
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Serowe pulpeciki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie przekąskiWłoskie przekąski

Włoskie przekąski to nie paluszki czy chipsy, a niewielkie porcje dań na bazie warzyw, makaronów czy owoców morza. Spróbuj przygotować podobne z okazji karnawałowego przyjęcia lub do podania jako przystawki do dania głównego. Klasyczne włoskie antipasti, składające się z grillowanych bakłażanów, papryki, suszonych pomidorów, mozzarelli czy salami, to dobra propozycja zarówno jako starter, jak i zestaw przekąsek. Ułóż je wszystkie na desce lub talerzu i polej sosem na bazie oliwy. Proporcje składników dobierz dowolnie. Dodaj włoską szynkę lub wyrazisty ser, np. gorgonzolę. Na drobną przekąskę we włoskim stylu dobrze sprawdzą się też oliwki. Podaj je z dodatkiem orzechów albo przyrządź z nich chrupiące kuleczki. Obtocz oliwki w jajku, mące i panierce, a następnie usmaż. Podawaj z dodatkiem różnych sosów albo jako dodatek do wędlin. We Włoszech popularne są też przekąski na bazie pieczywa. Jedną z bardziej rozpowszechnionych jest bruschetta, czyli grzanka z oliwą, czosnkiem i pomidorami. Dodaj do niej ulubione zioła – pasować będzie szczególnie bazylię lub oregano. Popularne jest także panini. To podawana na ciepło kanapka z serem, szynką i innymi dodatkami. Przygotuj ją, używając ciabatty lub bagietki. Jeśli lubisz proste dania, upiecz focaccię. To rodzaj drożdżowego ciasta, przypominającego nieco spód pizzy. Przyrządza się ją jednak wyłącznie z ziołami. W niektórych regionach piecze się placki z cebulą lub suszonymi pomidorami. Podawaj focaccię z dodatkiem oliwy lub sosu pomidorowego. Smaczna jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Włoska kuchnia bazuje na prostych produktach dobrej jakości. Wiele dań posiada swoje regionalne odmiany, czasem różniące się dodatkowo w poszczególnych domach. Przygotowując przekąski, eksperymentuj, dobieraj różne przyprawy. Próbuj różnych gatunków oliwy, zamieniaj składniki sałatek. Jeśli zamiast owoców morza wolisz tuńczyka, a zamiast kaparów chcesz użyć anchois – nie wahaj się. Koniecznie sprawdź nasze propozycje włoskich przekąsek. Życzymy smacznego!