Przepisy na Włoskie przekąski | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Włoskie przekąski

36 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie przekąskiWłoskie przekąski

Włoskie przekąski to nie paluszki czy chipsy, a niewielkie porcje dań na bazie warzyw, makaronów czy owoców morza. Spróbuj przygotować podobne z okazji karnawałowego przyjęcia lub do podania jako przystawki do dania głównego. Klasyczne włoskie antipasti, składające się z grillowanych bakłażanów, papryki, suszonych pomidorów, mozzarelli czy salami, to dobra propozycja zarówno jako starter, jak i zestaw przekąsek. Ułóż je wszystkie na desce lub talerzu i polej sosem na bazie oliwy. Proporcje składników dobierz dowolnie. Dodaj włoską szynkę lub wyrazisty ser, np. gorgonzolę. Na drobną przekąskę we włoskim stylu dobrze sprawdzą się też oliwki. Podaj je z dodatkiem orzechów albo przyrządź z nich chrupiące kuleczki. Obtocz oliwki w jajku, mące i panierce, a następnie usmaż. Podawaj z dodatkiem różnych sosów albo jako dodatek do wędlin. We Włoszech popularne są też przekąski na bazie pieczywa. Jedną z bardziej rozpowszechnionych jest bruschetta, czyli grzanka z oliwą, czosnkiem i pomidorami. Dodaj do niej ulubione zioła – pasować będzie szczególnie bazylię lub oregano. Popularne jest także panini. To podawana na ciepło kanapka z serem, szynką i innymi dodatkami. Przygotuj ją, używając ciabatty lub bagietki. Jeśli lubisz proste dania, upiecz focaccię. To rodzaj drożdżowego ciasta, przypominającego nieco spód pizzy. Przyrządza się ją jednak wyłącznie z ziołami. W niektórych regionach piecze się placki z cebulą lub suszonymi pomidorami. Podawaj focaccię z dodatkiem oliwy lub sosu pomidorowego. Smaczna jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Włoska kuchnia bazuje na prostych produktach dobrej jakości. Wiele dań posiada swoje regionalne odmiany, czasem różniące się dodatkowo w poszczególnych domach. Przygotowując przekąski, eksperymentuj, dobieraj różne przyprawy. Próbuj różnych gatunków oliwy, zamieniaj składniki sałatek. Jeśli zamiast owoców morza wolisz tuńczyka, a zamiast kaparów chcesz użyć anchois – nie wahaj się. Koniecznie sprawdź nasze propozycje włoskich przekąsek. Życzymy smacznego!