Focaccia – z czym jeść? Z czym podawać?

Włoska focaccia to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw Italii. Największą zaletą focaccii jest prostota i szybkość przygotowania. Jak smakuje focaccia? Z czym jeść ją na śniadanie, obiad lub kolację? Poznajcie ciekawostki na temat włoskiej focaccii – jak jeść i jak serwować to ciasto.

Z czym jeść focaccię?

Focaccia przypominająca ciasto na pizzę jest gruba i apetyczna. To danie można podawać na ciepło i na zimno. Z czym jeść focaccię? Sposób serwowania tego specjału jest zależny od rejonu, w którym się go podaje i od własnych upodobań. Włosi mają różne metody serwowania focaccii. W jednych regionach podaje się ją „na sucho”, wyłącznie z solą morską, w innych jest serwowana jako focaccia veneta (z jajkami, masłem, cukrem) lub focaccia dolce (z cukrem, rodzynkami i miodem).

W Polsce focaccia została rozpropagowana przede wszystkim w typowo włoskiej wersji podobnej do pizzy. Focaccię można podawać z pomidorami, oliwkami oraz włoskimi ziołami, np. szałwią i rozmarynem, ale też z bazylią i mieszanką ziół prowansalskich.

Co to jest focaccia?

Focaccia to drożdżowe ciasto, które na pierwszy rzut oka przypomina mocno wyrośnięte ciasto na pizzę lub niski placek drożdżowy. Wersji focaccii jest chyba tyle, ilu kucharzy, którzy ją przygotowują. Jedno ciasto może być całkowicie pozbawione dodatków, a przez to bardzo uniwersalne, natomiast na innym będą królowały aromatyczne zioła lub typowo śródziemnomorskie składniki, a nawet ryby czy wędliny.

Prawdziwa focaccia jest jednocześnie słona i słodka. W zależności od regionu przeważający może być posmak słodki lub słony, ale w niektórych wersjach słodycz i słoność mają podobną intensywność i to jest właśnie ten idealny smak charakterystyczny dla prawdziwej focaccii.

Wśród wielu odmian tego placka ciekawymi wersjami są focaccia z cebulą i startym parmezanem oraz foccacia z pomidorami i czarnymi oliwkami.

Focaccia – do czego podawać i jak serwować ten włoski placek?

Focaccię wywodzącą się z kuchni włoskiej można podawać na wiele sposobów. Do czego pasuje focaccia? Z czym podawać focaccię? Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i okazji, a także od planowanego menu. Włoski placek focaccia można pokroić na kwadratowe kawałki i serwować jak kanapki, np. z plasterkami pomidora, oliwkami i awokado.

Na focaccię można też położyć cienkie plasterki szynki parmeńskiej, łososia lub drobiowej wędliny albo podawać ją z długo dojrzewającymi serami pleśniowymi oraz oliwą i świeżo rozgniecionymi ziołami.

Jak inaczej traktować focaccię? Z czym jeść? Można ją podać jako przystawkę – pokroić w trójkątne kawałeczki i ułożyć na półmisku razem z dipami, kulkami mozzarelli oraz wędlinami. Grube placki focaccii zastąpią też węglowodanowe dodatki do obiadu – mogą być podawane z mięsem lub pieczoną rybą. Świetnie pasują też do pieczonego kurczaka, gulaszu czy nawet sycylijskiej caponaty – potrawy z podsmażonych warzyw wyglądającej jak sałatka.

Włoską focaccię możecie podawać też na ciepło jako alternatywę dla zapiekanek. Dodatek przesmażonych pieczarek, sera i keczupu przez prawdziwych Włochów mógłby być potraktowany jako profanacja, ale przecież my nie mamy nic przeciwko takim smakom, prawda?

Focaccia z masłem czosnkowym – takiej jej nie znacie

Jeśli szukacie nieoczywistego połączenia, polecamy spróbować focaccii z domowym masełkiem czosnkowym pachnącym ziołowymi przyprawami. Cieniutka warstwa czosnkowego masła nada focaccii wspaniałego smaku. Jeśli szukacie czegoś o mniej oczywistym charakterze, możecie dodać też posiekany czosnek niedźwiedzi – masło będzie jeszcze ostrzejsze.

Ciekawostki o focaccii

Focaccia kojarzy się z pizzą, ale nie ma z nią nic wspólnego. Ciasto na focaccię przygotowuje się całkowicie inaczej niż na pizzę. Focaccię odstawia się na dłuższy czas wyrastania, przez co to ciasto drożdżowe jest zdecydowanie grubsze niż pizza, a przed pieczeniem trzeba je podziurawić, co nadaje mu charakterystyczną strukturę.

Jeżeli focaccia jest bardzo mocno wypieczona, to pieczenie odbywało się w zbyt wysokiej temperaturze lub trwało zbyt długo. Zwykle focaccię piecze się 6-8 minut w temperaturze 230-250 st. Celsjusza.