Focaccia z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

173 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

500 gramów

1 szklanka

7 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj drożdże z letnią wodą i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 2

Dodaj posiekane suszone pomidory wraz z oliwą z zalewy.

Krok 3

Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto. Odstaw je przykryte ściereczką, aby wyrosło, w ciepłe miejsce na 30 minut.

Krok 4

Po tym czasie rozłóż płasko na blaszce z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem pergaminowy.

Krok 5

Cebulę i czosnek pokrój na cząstki. Na wierzchu ciasta ułóż oliwki, cebulę, czosnek i gałązki rozmarynu.

Krok 6

Całość piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Woźniak

    Tomasz Woźniak , 19.03.2016

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zapiekane nachos z serem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Focaccia z pomidoramiFocaccia z pomidorami

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa o zbliżonym do pizzy smaku, którą podasz z wieloma dodatkami – wybornie smakuje m.in. z suszonymi pomidorami i oliwkami. Z łatwością przygotujesz tę pyszną przekąskę, sugerując się naszym przepisem. Na początek wymieszaj świeże drożdże z letnią wodą i błyskawicznym sosem czosnkowo-ziołowym w proszku, aby focaccia nabrała intensywniejszego smaku. Drobno posiekaj suszone pomidory i dodaj je do ciasta wraz z oliwą, która służyła jako zalewa. Wymienione składniki połącz z mąką pszenną i w dużej misce dokładnie wyrób ciasto. Następnie przykryj je czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość. Dużą kwadratową blachę z piekarnika wyłóż pergaminem, umieść placek i rozciągnij palcami. Rozrzuć na nim pokrojone na kawałki czerwoną cebulę i czosnek, a także czarne oliwki oraz gałązki rozmarynu. Całość piecz do momentu, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji wyśmienitą focaccię z pomidorami.