Focaccia z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Focaccia z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

182 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

500 gramów

1 szklanka

7 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj drożdże z letnią wodą i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 2

Dodaj posiekane suszone pomidory wraz z oliwą z zalewy.

Krok 3

Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto. Odstaw je przykryte ściereczką, aby wyrosło, w ciepłe miejsce na 30 minut.

Krok 4

Po tym czasie rozłóż płasko na blaszce z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem pergaminowy.

Krok 5

Cebulę i czosnek pokrój na cząstki. Na wierzchu ciasta ułóż oliwki, cebulę, czosnek i gałązki rozmarynu.

Krok 6

Całość piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Woźniak

    Tomasz Woźniak , 19.03.2016

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Focaccia z pomidoramiFocaccia z pomidorami

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa o zbliżonym do pizzy smaku, którą podasz z wieloma dodatkami – wybornie smakuje m.in. z suszonymi pomidorami i oliwkami. Z łatwością przygotujesz tę pyszną przekąskę, sugerując się naszym przepisem. Na początek wymieszaj świeże drożdże z letnią wodą i błyskawicznym sosem czosnkowo-ziołowym w proszku, aby focaccia nabrała intensywniejszego smaku. Drobno posiekaj suszone pomidory i dodaj je do ciasta wraz z oliwą, która służyła jako zalewa. Wymienione składniki połącz z mąką pszenną i w dużej misce dokładnie wyrób ciasto. Następnie przykryj je czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość. Dużą kwadratową blachę z piekarnika wyłóż pergaminem, umieść placek i rozciągnij palcami. Rozrzuć na nim pokrojone na kawałki czerwoną cebulę i czosnek, a także czarne oliwki oraz gałązki rozmarynu. Całość piecz do momentu, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji wyśmienitą focaccię z pomidorami.