
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
500 gramów
1 szklanka
7 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj drożdże z letnią wodą i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 2
Dodaj posiekane suszone pomidory wraz z oliwą z zalewy.
Krok 3
Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto. Odstaw je przykryte ściereczką, aby wyrosło, w ciepłe miejsce na 30 minut.
Krok 4
Po tym czasie rozłóż płasko na blaszce z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem pergaminowy.
Krok 5
Cebulę i czosnek pokrój na cząstki. Na wierzchu ciasta ułóż oliwki, cebulę, czosnek i gałązki rozmarynu.
Krok 6
Całość piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Focaccia z pomidorami
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa o zbliżonym do pizzy smaku, którą podasz z wieloma dodatkami – wybornie smakuje m.in. z suszonymi pomidorami i oliwkami. Z łatwością przygotujesz tę pyszną przekąskę, sugerując się naszym przepisem. Na początek wymieszaj świeże drożdże z letnią wodą i błyskawicznym sosem czosnkowo-ziołowym w proszku, aby focaccia nabrała intensywniejszego smaku. Drobno posiekaj suszone pomidory i dodaj je do ciasta wraz z oliwą, która służyła jako zalewa. Wymienione składniki połącz z mąką pszenną i w dużej misce dokładnie wyrób ciasto. Następnie przykryj je czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość. Dużą kwadratową blachę z piekarnika wyłóż pergaminem, umieść placek i rozciągnij palcami. Rozrzuć na nim pokrojone na kawałki czerwoną cebulę i czosnek, a także czarne oliwki oraz gałązki rozmarynu. Całość piecz do momentu, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji wyśmienitą focaccię z pomidorami.