
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
500 gramów
1 szklanka
7 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj drożdże z letnią wodą i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 2
Dodaj posiekane suszone pomidory wraz z oliwą z zalewy.
Krok 3
Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto. Odstaw je przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło.
Krok 4
Po tym czasie rozłóż ciasto płasko na blaszce z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym.
Krok 5
Cebulę i czosnek pokrój na cząstki. Na wierzchu focacci z pomidorami ułóż oliwki, cebulę, czosnek i gałązki rozmarynu.
Krok 6
Focaccie z oliwkami i pomidorami piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Focaccia z pomidorami
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa o zbliżonym do pizzy smaku, którą podasz z wieloma dodatkami – wybornie smakuje m.in. z suszonymi pomidorami i oliwkami. Z łatwością przygotujesz tę pyszną przekąskę, sugerując się naszym przepisem.
Dla kogo?
Przepis na focaccię z pomidorami i oliwkami to doskonała propozycja dla miłośników włoskiej kuchni. Idealnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do sałatek lub zup. Dzięki łatwemu i szybkiemu wykonaniu, focaccia z pomidorami będzie także świetnym wyborem na imprezę.
Na jaką okazję?
Focaccia z suszonymi pomidorami to wszechstronne danie, które pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Może być serwowana na ciepło lub na zimno, jako pyszny dodatek do zupy, sałatki czy dań mięsnych. Dzięki różnym wariantom dodatków, zaspokoi gusta każdego – od wegan po miłośników serów i oliwek.
Czy wiesz, że?
Focaccia to jeden z klasyków włoskiej kuchni, który pochodzi z Ligurii. W wersji z pomidorami i oliwkami zyskuje jeszcze bardziej intensywny smak.
Dla urozmaicenia:
Do focacci można dodać ulubione zioła, takie jak rozmaryn, tymianek czy bazylię, które świetnie komponują się z pomidorami i oliwkami. Można również eksperymentować z dodatkami, takimi jak kapary, by nadać jej jeszcze bardziej wyrazisty charakter.
Jeśli uwielbiasz kuchnię włoską, koniecznie spróbuj także naszych przepisów na cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami oraz spaghetti alla carbonara. Smacznego!