Focaccia z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Focaccia z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
204 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

330 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

500 gramów

1 szklanka

7 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj drożdże z letnią wodą i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 2

Dodaj posiekane suszone pomidory wraz z oliwą z zalewy.

Krok 3

Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto. Odstaw je przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło.

Krok 4

Po tym czasie rozłóż ciasto płasko na blaszce z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym.

Krok 5

Cebulę i czosnek pokrój na cząstki. Na wierzchu focacci z pomidorami ułóż oliwki, cebulę, czosnek i gałązki rozmarynu.

Krok 6

Focaccie z oliwkami i pomidorami piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Woźniak

    Tomasz Woźniak , 19.03.2016

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Focaccia z pomidoramiFocaccia z pomidorami

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa o zbliżonym do pizzy smaku, którą podasz z wieloma dodatkami – wybornie smakuje m.in. z suszonymi pomidorami i oliwkami. Z łatwością przygotujesz tę pyszną przekąskę, sugerując się naszym przepisem.

Dla kogo?

Przepis na focaccię z pomidorami i oliwkami to doskonała propozycja dla miłośników włoskiej kuchni. Idealnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do sałatek lub zup. Dzięki łatwemu i szybkiemu wykonaniu, focaccia z pomidorami będzie także świetnym wyborem na imprezę.

Na jaką okazję?

Focaccia z suszonymi pomidorami to wszechstronne danie, które pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Może być serwowana na ciepło lub na zimno, jako pyszny dodatek do zupy, sałatki czy dań mięsnych. Dzięki różnym wariantom dodatków, zaspokoi gusta każdego – od wegan po miłośników serów i oliwek.

Czy wiesz, że?

Focaccia to jeden z klasyków włoskiej kuchni, który pochodzi z Ligurii. W wersji z pomidorami i oliwkami zyskuje jeszcze bardziej intensywny smak.

Dla urozmaicenia:

Do focacci można dodać ulubione zioła, takie jak rozmaryn, tymianek czy bazylię, które świetnie komponują się z pomidorami i oliwkami. Można również eksperymentować z dodatkami, takimi jak kapary, by nadać jej jeszcze bardziej wyrazisty charakter.

Jeśli uwielbiasz kuchnię włoską, koniecznie spróbuj także naszych przepisów na cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami oraz spaghetti alla carbonara. Smacznego!