Focaccia z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Focaccia z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

180 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

500 gramów

1 szklanka

7 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj drożdże z letnią wodą i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 2

Dodaj posiekane suszone pomidory wraz z oliwą z zalewy.

Krok 3

Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto. Odstaw je przykryte ściereczką, aby wyrosło, w ciepłe miejsce na 30 minut.

Krok 4

Po tym czasie rozłóż płasko na blaszce z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem pergaminowy.

Krok 5

Cebulę i czosnek pokrój na cząstki. Na wierzchu ciasta ułóż oliwki, cebulę, czosnek i gałązki rozmarynu.

Krok 6

Całość piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Woźniak

    Tomasz Woźniak , 19.03.2016

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Focaccia z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Calzone z pieczarkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Focaccia z pomidoramiFocaccia z pomidorami

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa o zbliżonym do pizzy smaku, którą podasz z wieloma dodatkami – wybornie smakuje m.in. z suszonymi pomidorami i oliwkami. Z łatwością przygotujesz tę pyszną przekąskę, sugerując się naszym przepisem. Na początek wymieszaj świeże drożdże z letnią wodą i błyskawicznym sosem czosnkowo-ziołowym w proszku, aby focaccia nabrała intensywniejszego smaku. Drobno posiekaj suszone pomidory i dodaj je do ciasta wraz z oliwą, która służyła jako zalewa. Wymienione składniki połącz z mąką pszenną i w dużej misce dokładnie wyrób ciasto. Następnie przykryj je czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość. Dużą kwadratową blachę z piekarnika wyłóż pergaminem, umieść placek i rozciągnij palcami. Rozrzuć na nim pokrojone na kawałki czerwoną cebulę i czosnek, a także czarne oliwki oraz gałązki rozmarynu. Całość piecz do momentu, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji wyśmienitą focaccię z pomidorami.