Czosnkowa ciabatta z pomidorami

- Krok 1Pomidory sparz w gorącej wodzie. Wystudź w zimnej i zdejmij skórkę.
- Krok 2Każdy pomidor przekrój na cztery części, pozbądź się pestek, a miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć do miseczki.
- Krok 3Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy, a następnie dodaj go do pomidorów.
- Krok 4Ciabattę pokrój na kromki, skrop pozostałą oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 10 minut.
- Krok 5Gdy grzanki będą chrupiące, natrzyj je ząbkiem czosnku.
- Krok 6Na grzanki nałóż pomidory. Całość udekoruj porwanymi listkami bazylii.

Chrupiąca czosnkowa ciabatta ze świeżymi pomidorami będzie świetną przystawką przed głównym daniem lub znakomitą przekąską na przyjęciu. Do skorzystania z tego przepisu z pewnością zachęci Cię także prostota jej wykonania. Przygotowanie rozpocznij od sparzenia pomidorów we wrzątku – dzięki temu ich cienką skórkę łatwo oddzielisz od miąższu. Po obraniu podziel je na ćwiartki, po czym usuń pestki. Pozostały miąższ pokrój w drobną kostkę i umieść w miseczce. Błyskawiczny francuski sos sałatkowy w proszku połącz z oliwą z oliwek, a następnie wymieszaj go z pomidorami. Włoską bułkę ciabattę pokrój na dość grube kromki, skrop je oliwą i ułóż na blasze. Grzanki piecz do momentu, aż będą złociste i lekko zarumienione na brzegach. Podpieczone kromki ciabatty natrzyj dokładnie przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, a na wierzchu umieść pomidory z winegretem. Możesz dodać do nich także kawałki mozzarelli. Do ozdobienia przekąski wykorzystaj świeże listki bazylii. Koniecznie przyrządź wyśmienitą czosnkową ciabattę przy najbliższej okazji.