Czosnkowa ciabatta z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Czosnkowa ciabatta z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

585 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

322 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

428 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

6 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz w gorącej wodzie. Wystudź w zimnej i zdejmij skórkę.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 1

Krok 2

Każdy pomidor przekrój na cztery części, pozbądź się pestek, a miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć do miseczki.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy, a następnie dodaj go do pomidorów.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 3

Krok 4

Ciabattę pokrój na kromki, skrop pozostałą oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 10 minut.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 4

Krok 5

Gdy grzanki będą chrupiące, natrzyj je ząbkiem czosnku.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 5

Krok 6

Na grzanki nałóż pomidory. Całość udekoruj porwanymi listkami bazylii.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • joanna stefanek

    joanna stefanek , 10.10.2016

    wysmienite!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czosnkowa ciabatta z pomidorami Czosnkowa ciabatta z pomidorami

Chrupiąca czosnkowa ciabatta ze świeżymi pomidorami będzie świetną przystawką przed głównym daniem lub znakomitą przekąską na przyjęciu. Do skorzystania z tego przepisu z pewnością zachęci Cię także prostota jej wykonania. Przygotowanie rozpocznij od sparzenia pomidorów we wrzątku – dzięki temu ich cienką skórkę łatwo oddzielisz od miąższu. Po obraniu podziel je na ćwiartki, po czym usuń pestki. Pozostały miąższ pokrój w drobną kostkę i umieść w miseczce. Błyskawiczny francuski sos sałatkowy w proszku połącz z oliwą z oliwek, a następnie wymieszaj go z pomidorami. Włoską bułkę ciabattę pokrój na dość grube kromki, skrop je oliwą i ułóż na blasze. Grzanki piecz do momentu, aż będą złociste i lekko zarumienione na brzegach. Podpieczone kromki ciabatty natrzyj dokładnie przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, a na wierzchu umieść pomidory z winegretem. Możesz dodać do nich także kawałki mozzarelli. Do ozdobienia przekąski wykorzystaj świeże listki bazylii. Koniecznie przyrządź wyśmienitą czosnkową ciabattę przy najbliższej okazji.