Czosnkowa ciabatta z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czosnkowa ciabatta z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
787 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

367 osób wydrukowało

Pobierz pdf

535 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

6 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz w gorącej wodzie. Wystudź w zimnej i zdejmij skórkę.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 1

Krok 2

Każdy pomidor przekrój na cztery części, pozbądź się pestek, a miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć do miseczki.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy, a następnie dodaj go do pomidorów.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 3

Krok 4

Ciabattę pokrój na kromki, skrop pozostałą oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 10 minut.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 4

Krok 5

Gdy grzanki będą chrupiące, natrzyj je ząbkiem czosnku.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 5

Krok 6

Na grzanki nałóż pomidory. Całość udekoruj porwanymi listkami bazylii.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • joanna stefanek

    joanna stefanek , 10.10.2016

    wysmienite!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ser w cieście
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czosnkowa ciabatta z pomidorami Czosnkowa ciabatta z pomidorami

Chrupiąca czosnkowa ciabatta ze świeżymi pomidorami będzie świetną przystawką przed głównym daniem lub znakomitą przekąską na przyjęciu. Do skorzystania z tego przepisu z pewnością zachęci Cię także prostota jej wykonania. Przygotowanie rozpocznij od sparzenia pomidorów we wrzątku – dzięki temu ich cienką skórkę łatwo oddzielisz od miąższu. Po obraniu podziel je na ćwiartki, po czym usuń pestki. Pozostały miąższ pokrój w drobną kostkę i umieść w miseczce. Błyskawiczny francuski sos sałatkowy w proszku połącz z oliwą z oliwek, a następnie wymieszaj go z pomidorami. Włoską bułkę ciabattę pokrój na dość grube kromki, skrop je oliwą i ułóż na blasze. Grzanki piecz do momentu, aż będą złociste i lekko zarumienione na brzegach. Podpieczone kromki ciabatty natrzyj dokładnie przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, a na wierzchu umieść pomidory z winegretem. Możesz dodać do nich także kawałki mozzarelli. Do ozdobienia przekąski wykorzystaj świeże listki bazylii. Koniecznie przyrządź wyśmienitą czosnkową ciabattę przy najbliższej okazji.