Czosnkowa ciabatta z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

577 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

416 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

6 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz w gorącej wodzie. Wystudź w zimnej i zdejmij skórkę.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 1

Krok 2

Każdy pomidor przekrój na cztery części, pozbądź się pestek, a miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć do miseczki.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy, a następnie dodaj go do pomidorów.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 3

Krok 4

Ciabattę pokrój na kromki, skrop pozostałą oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 10 minut.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 4

Krok 5

Gdy grzanki będą chrupiące, natrzyj je ząbkiem czosnku.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 5

Krok 6

Na grzanki nałóż pomidory. Całość udekoruj porwanymi listkami bazylii.

Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • joanna stefanek

    joanna stefanek , 10.10.2016

    wysmienite!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnkowa ciabatta z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czosnkowa ciabatta z pomidorami Czosnkowa ciabatta z pomidorami

Chrupiąca czosnkowa ciabatta ze świeżymi pomidorami będzie świetną przystawką przed głównym daniem lub znakomitą przekąską na przyjęciu. Do skorzystania z tego przepisu z pewnością zachęci Cię także prostota jej wykonania. Przygotowanie rozpocznij od sparzenia pomidorów we wrzątku – dzięki temu ich cienką skórkę łatwo oddzielisz od miąższu. Po obraniu podziel je na ćwiartki, po czym usuń pestki. Pozostały miąższ pokrój w drobną kostkę i umieść w miseczce. Błyskawiczny francuski sos sałatkowy w proszku połącz z oliwą z oliwek, a następnie wymieszaj go z pomidorami. Włoską bułkę ciabattę pokrój na dość grube kromki, skrop je oliwą i ułóż na blasze. Grzanki piecz do momentu, aż będą złociste i lekko zarumienione na brzegach. Podpieczone kromki ciabatty natrzyj dokładnie przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, a na wierzchu umieść pomidory z winegretem. Możesz dodać do nich także kawałki mozzarelli. Do ozdobienia przekąski wykorzystaj świeże listki bazylii. Koniecznie przyrządź wyśmienitą czosnkową ciabattę przy najbliższej okazji.