Smażone pieczarki z grzankami i chrzanem śmietankowym
łatwe
2 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 sztuka
3 łyżki
4 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy.
Krok 2
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 2 łyżki masła oraz pieczarki. Smażymy je na średnim ogniu przez około 15 minut (aż się zrumienią ze wszystkich stron). Tuż przed końcem smażenia dodajemy posiekaną w krążki cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem - osobiście dodaję dużą szczyptę soli i pieprzu, ponieważ lubię wyrazisty smak pieczarek.
Krok 3
Kromki bułki smarujemy masłem i posypujemy przyprawą do grzanek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia.
Krok 4
Na talerzu układamy pieczarki, grzanki oraz dużą łyżkę chrzanu śmietankowego. Moim zdaniem najlepiej komponuje się z ostrością przyprawionych pieczarek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej