Zupa cebulowa - przepis na zupę cebulową: prawdziwa | Przepisy pixel

Klasyczna zupa cebulowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
768 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

3 sztuki

2 opakowania

0.5 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

W garnku na rozgrzanym maśle smaż cebulę pokrojoną w plastry, aż uzyska złoty kolor.

Klasyczna zupa cebulowa - Krok 1

Krok 2

Zupę cebulową wymieszaj z wodą i wlej do garnka z cebulą. Całość gotuj około 10 minut.

Klasyczna zupa cebulowa - Krok 2

Krok 3

W tym czasie bagietkę pokrój w dwucentymetrowe kromki. Posyp tartym serem i zapiecz w rozgrzanym do 190 °C piekarniku przez około 10 minut.

Klasyczna zupa cebulowa - Krok 3

Krok 4

Gotową zupę dopraw do smaku i podawaj z grzankami. Podczas smażenia cebuli możesz dodać łyżkę cukru. Cebula wtedy łatwiej nabierze złocistego koloru i stanie się przez to słodsza. Dla zrównoważenia smaku dodaj szklankę wytrawnego białego wina.

Klasyczna zupa cebulowa - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Janusz Wujek

    Janusz Wujek , 03.10.2016

    Dla mnie "zupa cebulowa klasyczna" to zupa jaką robiono od dawna, zupa naszych babć. Jak można użyć takiej nazwy do zupy z dodatkiem zup w proszku np. Knorr.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Brukselka zapiekana w sosie
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna zupa cebulowaKlasyczna zupa cebulowa

Jeśli lubisz francuską kuchnię, a jednym z twoich ulubionych warzywa jest cebula, koniecznie musisz wypróbować nasz przepis. Na przygotowanie klasycznej zupy cebulowej poświęcisz jedynie 15 minut. Ma ona gęstą konsystencję i słodki smak, jest również niezwykle aromatyczna. Jest tak smaczna, że niewiele osób potrafi się jej oprzeć. Głównymi składnikami tego dania są cebula oraz bulion. Jeżeli chcesz ,aby zupa nabrała złocistego koloru i była słodsza, do smażonej cebuli dodaj łyżkę cukru. Dla uszlachetnienia smaków wlej też kieliszek białego wina. Idealnym dodatkiem do zupy cebulowej są grzanki z pieczywa zapiekane z serem. Wystarczy je włożyć na 10 minut do piekarnia i są gotowe. Zupa cebulowa to danie obiadowe, ale doskonale sprawdzi się także jako kolacja lub przystawka na wieczornym przyjęciu. Podawaj ją w niedużych miskach i ozdób świeżymi ziołami.