
Składniki
2 łyżki
3 sztuki
2 opakowania
0.5 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
W garnku na rozgrzanym maśle smaż cebulę pokrojoną w plastry, aż uzyska złoty kolor.

Krok 2
Zupę cebulową wymieszaj z wodą i wlej do garnka z cebulą. Całość gotuj około 10 minut.

Krok 3
W tym czasie bagietkę pokrój w dwucentymetrowe kromki. Posyp tartym serem i zapiecz w rozgrzanym do 190 °C piekarniku przez około 10 minut.

Krok 4
Gotową zupę dopraw do smaku i podawaj z grzankami. Podczas smażenia cebuli możesz dodać łyżkę cukru. Cebula wtedy łatwiej nabierze złocistego koloru i stanie się przez to słodsza. Dla zrównoważenia smaku dodaj szklankę wytrawnego białego wina.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Jak przyprawić karczek i jakich produktów nie powinno zabraknąć w kuchni? Razem z nami znajdziesz wiele apetycznych inspiracji.
Czytaj więcejCzym nadziewać chlebek pita? Jakie dodatki sprawdzą się najlepiej? Zdradzamy tajemnice pity. Sprawdźcie sami!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klasyczna zupa cebulowa
Jeśli lubisz francuską kuchnię, a jednym z twoich ulubionych warzywa jest cebula, koniecznie musisz wypróbować nasz przepis. Na przygotowanie klasycznej zupy cebulowej poświęcisz jedynie 15 minut. Ma ona gęstą konsystencję i słodki smak, jest również niezwykle aromatyczna. Jest tak smaczna, że niewiele osób potrafi się jej oprzeć. Głównymi składnikami tego dania są cebula oraz bulion. Jeżeli chcesz ,aby zupa nabrała złocistego koloru i była słodsza, do smażonej cebuli dodaj łyżkę cukru. Dla uszlachetnienia smaków wlej też kieliszek białego wina. Idealnym dodatkiem do zupy cebulowej są grzanki z pieczywa zapiekane z serem. Wystarczy je włożyć na 10 minut do piekarnia i są gotowe. Zupa cebulowa to danie obiadowe, ale doskonale sprawdzi się także jako kolacja lub przystawka na wieczornym przyjęciu. Podawaj ją w niedużych miskach i ozdób świeżymi ziołami.