Klasyczna zupa cebulowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

704 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

3 sztuki

2 opakowania

0.5 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na rozgrzanym maśle smaż cebulę pokrojoną w plastry, aż uzyska złoty kolor.

Klasyczna zupa cebulowa - Krok 1

Krok 2

Zupę cebulową wymieszaj z wodą i wlej do garnka z cebulą. Całość gotuj około 10 minut.

Klasyczna zupa cebulowa - Krok 2

Krok 3

W tym czasie bagietkę pokrój w dwucentymetrowe kromki. Posyp tartym serem i zapiecz w rozgrzanym do 190 °C piekarniku przez około 10 minut.

Klasyczna zupa cebulowa - Krok 3

Krok 4

Gotową zupę dopraw do smaku i podawaj z grzankami. Podczas smażenia cebuli możesz dodać łyżkę cukru. Cebula wtedy łatwiej nabierze złocistego koloru i stanie się przez to słodsza. Dla zrównoważenia smaku dodaj szklankę wytrawnego białego wina.

Klasyczna zupa cebulowa - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Janusz Wujek

    Janusz Wujek, 03.10.2016

    Dla mnie "zupa cebulowa klasyczna" to zupa jaką robiono od dawna, zupa naszych babć. Jak można użyć takiej nazwy do zupy z dodatkiem zup w proszku np. Knorr.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna zupa cebulowaKlasyczna zupa cebulowa

Jeśli lubisz francuską kuchnię, a jednym z twoich ulubionych warzywa jest cebula, koniecznie musisz wypróbować nasz przepis. Na przygotowanie klasycznej zupy cebulowej poświęcisz jedynie 15 minut. Ma ona gęstą konsystencję i słodki smak, jest również niezwykle aromatyczna. Jest tak smaczna, że niewiele osób potrafi się jej oprzeć. Głównymi składnikami tego dania są cebula oraz bulion. Jeżeli chcesz ,aby zupa nabrała złocistego koloru i była słodsza, do smażonej cebuli dodaj łyżkę cukru. Dla uszlachetnienia smaków wlej też kieliszek białego wina. Idealnym dodatkiem do zupy cebulowej są grzanki z pieczywa zapiekane z serem. Wystarczy je włożyć na 10 minut do piekarnia i są gotowe. Zupa cebulowa to danie obiadowe, ale doskonale sprawdzi się także jako kolacja lub przystawka na wieczornym przyjęciu. Podawaj ją w niedużych miskach i ozdób świeżymi ziołami.