
Składniki
2 łyżki
3 sztuki
2 opakowania
0.5 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
W garnku na rozgrzanym maśle smaż cebulę pokrojoną w plastry, aż uzyska złoty kolor.

Krok 2
Zupę cebulową wymieszaj z wodą i wlej do garnka z cebulą. Całość gotuj około 10 minut.

Krok 3
W tym czasie bagietkę pokrój w dwucentymetrowe kromki. Posyp tartym serem i zapiecz w rozgrzanym do 190 °C piekarniku przez około 10 minut.

Krok 4
Gotową zupę dopraw do smaku i podawaj z grzankami. Podczas smażenia cebuli możesz dodać łyżkę cukru. Cebula wtedy łatwiej nabierze złocistego koloru i stanie się przez to słodsza. Dla zrównoważenia smaku dodaj szklankę wytrawnego białego wina.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klasyczna zupa cebulowa
Jeśli lubisz francuską kuchnię, a jednym z twoich ulubionych warzywa jest cebula, koniecznie musisz wypróbować nasz przepis. Na przygotowanie klasycznej zupy cebulowej poświęcisz jedynie 15 minut. Ma ona gęstą konsystencję i słodki smak, jest również niezwykle aromatyczna. Jest tak smaczna, że niewiele osób potrafi się jej oprzeć. Głównymi składnikami tego dania są cebula oraz bulion. Jeżeli chcesz ,aby zupa nabrała złocistego koloru i była słodsza, do smażonej cebuli dodaj łyżkę cukru. Dla uszlachetnienia smaków wlej też kieliszek białego wina. Idealnym dodatkiem do zupy cebulowej są grzanki z pieczywa zapiekane z serem. Wystarczy je włożyć na 10 minut do piekarnia i są gotowe. Zupa cebulowa to danie obiadowe, ale doskonale sprawdzi się także jako kolacja lub przystawka na wieczornym przyjęciu. Podawaj ją w niedużych miskach i ozdób świeżymi ziołami.