
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
4 sztuki
200 gramów
1 szklanka
1.2 litra
1 szczypta
1 łyżka
4 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie skrop połową oleju i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr.
Krok 2
Całość umieść w woreczku dołączonym do opakowania Fix Knorr. Woreczek umieść w piekarniku i piecz według wskazówek na opakowaniu.
Krok 3
Ryż dokładnie wypłucz. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę w grubsze plastry.
Krok 4
Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek. Jak się zeszklą, dodaj kiełbasę i ryż. Całość smaż przez kilka minut.
Krok 5
Wlej bulion tak, aby przykrył ponad centymetr ryż, dodaj szafran lub kurkumę, dopraw solą i gotuj powoli pod przykryciem przez około 15 minut. Ryż powinien wchłonąć płyn, lecz pozostać lekko sypki.
Krok 6
Pod koniec gotowania dodaj do ryżu zielony groszek oraz upieczone pałki z kurczaka wraz z powstałym sosem. Paellę przykryj i odstaw na kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły. Następnie podawaj jako samodzielne danie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Soczysty kurczak w czosnku i ziołach Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej