Złocista paella z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złocista paella z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

288 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

4 sztuki

200 gramów

1 szklanka

1.2 litra

1 szczypta

1 łyżka

4 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie skrop połową oleju i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr.

Złocista paella z kurczakiem  - Krok 1

Krok 2

Całość umieść w woreczku dołączonym do opakowania Fix Knorr. Woreczek umieść w piekarniku i piecz według wskazówek na opakowaniu.

Złocista paella z kurczakiem  - Krok 2

Krok 3

Ryż dokładnie wypłucz. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę w grubsze plastry.

Złocista paella z kurczakiem  - Krok 3

Krok 4

Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek. Jak się zeszklą, dodaj kiełbasę i ryż. Całość smaż przez kilka minut.

Złocista paella z kurczakiem  - Krok 4

Krok 5

Wlej bulion tak, aby przykrył ponad centymetr ryż, dodaj szafran lub kurkumę, dopraw solą i gotuj powoli pod przykryciem przez około 15 minut. Ryż powinien wchłonąć płyn, lecz pozostać lekko sypki.

Złocista paella z kurczakiem  - Krok 5

Krok 6

Pod koniec gotowania dodaj do ryżu zielony groszek oraz upieczone pałki z kurczaka wraz z powstałym sosem. Paellę przykryj i odstaw na kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły. Następnie podawaj jako samodzielne danie.

Złocista paella z kurczakiem  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej