Złocista paella z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

275 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

4 sztuki

200 gramów

1 szklanka

1.2 litra

1 szczypta

1 łyżka

4 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie skrop połową oleju i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr.

Złocista paella z kurczakiem  - Krok 1

Krok 2

Całość umieść w woreczku dołączonym do opakowania Fix Knorr. Woreczek umieść w piekarniku i piecz według wskazówek na opakowaniu.

Złocista paella z kurczakiem  - Krok 2

Krok 3

Ryż dokładnie wypłucz. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę w grubsze plastry.

Złocista paella z kurczakiem  - Krok 3

Krok 4

Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek. Jak się zeszklą, dodaj kiełbasę i ryż. Całość smaż przez kilka minut.

Złocista paella z kurczakiem  - Krok 4

Krok 5

Wlej bulion tak, aby przykrył ponad centymetr ryż, dodaj szafran lub kurkumę, dopraw solą i gotuj powoli pod przykryciem przez około 15 minut. Ryż powinien wchłonąć płyn, lecz pozostać lekko sypki.

Złocista paella z kurczakiem  - Krok 5

Krok 6

Pod koniec gotowania dodaj do ryżu zielony groszek oraz upieczone pałki z kurczaka wraz z powstałym sosem. Paellę przykryj i odstaw na kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły. Następnie podawaj jako samodzielne danie.

Złocista paella z kurczakiem  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złocista paella z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej