Ryż curry z warzywami video przepis - Zobacz na przepisy.pl

Ryż curry z warzywami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

1532 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

972 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1435 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżeczki

2 szklanki

300 gramów

0.5 opakowania

4 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

4 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj ryż i wsyp do wody. Dodaj łyżeczkę curry i gotuj na małym ogniu tak, aby ryż był sypki.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka i obtocz w przyprawie Knorr.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Usmaż mięso na oliwie. Pieczarki pokrój i dodaj razem z kukurydzą i chińską mieszanką do mięsa. Wszystko duś pod przykryciem.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na koniec wlej sos sojowy i dopraw łyżeczką curry.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj warzywa z ryżem, chwilę podgrzewaj i podawaj.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Litwinowicz

    Krzysztof Litwinowicz , 01.05.2017

    Bardzo dobra potrawa, niestety trzeba zwrocic szczegolna uwage na ugotowanie ryzu tak aby nie byl za suchy bo potrawa tez przez to moze byc sucha... polecam bo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • karolina mączka

    karolina mączka , 30.01.2017

    pyszne!!! polecam. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Olszak

    Beata Olszak , 29.11.2016

    Uwielbiam ryż w każdej postaci, z mięsem i bez mięsa, sałatka lub inne danie. Porostu PYYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż curry z warzywami - VIDEORyż curry z warzywami - VIDEO

Ryż curry z warzywami to super pomysł na obiad z delikatną nutą smaków Dalekiego Wschodu. Curry to indyjska mieszanka przypraw, skomponowana najczęściej z następującego zestawu składników: kurkuma, czarny pieprz, imbir, kolendra, kmin rzymski, czarna gorczyca i chili. Dekoracyjny żółty kolor potraw z dodatkiem curry to zasługa kurkumy, która jest nazywana złotem inków. Aby ugotować ryż na sypko najpierw przepłucz go dokładnie. Wlej do miseczki z ryżem zimną wodę, zamieszaj dłonią i odcedź. Wykonuj tę czynność tak długo, aż wylewana woda będzie zupełnie klarowna. Do gotowania ryżu dodaj kurkumę oraz łyżeczkę oliwy, dzięki temu będzie pięknie żółty i nie sklei się - pod warunkiem, że go nie rozgotujesz. Przestrzegaj czasu gotowania ryżu podanego na opakowaniu. Pamiętaj, żeby dokładnie wyszorować pieczarki pod bieżącą wodą – najlepiej zimną, wtedy będą bardziej kruche. Mrożoną mieszankę chińską możesz najpierw lekko podsmażyć na oleju na patelni a później włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, dzięki temu warzywa będą jędrne a nadmiar wody odparuje. W tym czasie przygotujesz pozostałe składniki.