Składniki
1 sztuka
2 łyżeczki
2 szklanki
300 gramów
0.5 opakowania
4 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżka
4 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj ryż i wsyp do wody. Dodaj łyżeczkę curry i gotuj na małym ogniu tak, aby ryż był sypki.

Krok 2
Pokrój pierś z kurczaka i obtocz w przyprawie Knorr.

Krok 3
Usmaż mięso na oliwie. Pieczarki pokrój i dodaj razem z kukurydzą i chińską mieszanką do mięsa. Wszystko duś pod przykryciem.

Krok 4
Na koniec wlej sos sojowy i dopraw łyżeczką curry.

Krok 5
Wymieszaj warzywa z ryżem, chwilę podgrzewaj i podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż curry z warzywami - VIDEO
Ryż curry z warzywami to super pomysł na obiad z delikatną nutą smaków Dalekiego Wschodu. Tego rodzaju potrawy staną ci się naprawdę bliskie! Solidna porcja aromatycznych przypraw w przepisie na ryż curry sprawi, że posiłek przyjemnie cię rozgrzeje i rozbudzi kulinarną wyobraźnię. Po orientalne smakołyki sięgać będziesz znacznie częściej i to nie tylko od święta!
Dla kogo?
Jeśli chcesz zapoznać się z kulinariami azjatyckimi, warzywa curry z ryżem będą do tego doskonałym wstępem. Prosty przepis uświadomi ci, że wcale nie trzeba kończyć kursu gotowania, by móc wyczarować smaczny posiłek. Weź jednak pod uwagę kilka wskazówek. Aby ugotować ryż na sypko najpierw przepłucz go dokładnie. Wlej do miseczki z ryżem zimną wodę, zamieszaj dłonią i odcedź. Wykonuj tę czynność tak długo, aż wylewana woda będzie zupełnie klarowna. To ważny manewr podczas pracy nad ryżem z curry i warzywami.
Na jaką okazję?
Do gotowania ryżu dodaj kurkumę oraz łyżeczkę oliwy, dzięki temu będzie pięknie żółty i nie sklei się - pod warunkiem, że go nie rozgotujesz. Przestrzegaj czasu gotowania ryżu podanego na opakowaniu. Jeśli to ci się uda, ryż curry z warzywami z powodzeniem zaproponujesz gościom podczas uroczystego przyjęcia. Pamiętaj, żeby dokładnie wyszorować pieczarki pod bieżącą wodą – najlepiej zimną, wtedy będą bardziej kruche.
Czy wiesz, że?
Curry to indyjska mieszanka przypraw, skomponowana najczęściej z następującego zestawu składników: kurkuma, czarny pieprz, imbir, kolendra, kmin rzymski, czarna gorczyca i chili. Dekoracyjny żółty kolor potraw z dodatkiem curry to zasługa kurkumy, która jest nazywana złotem inków. Jak widać, ryż z warzywami i curry to świetna okazja do poszerzania swojej wiedzy!
Dla urozmaicenia:
Mrożoną mieszankę chińską, którą rekomendujemy do przygotowania ryżu z warzywami curry, możesz najpierw lekko podsmażyć na oleju na patelni a później włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, dzięki temu warzywa będą jędrne a nadmiar wody odparuje. W tym czasie przygotujesz pozostałe składniki z przepisu na ryż curry.