Ryż curry z warzywami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

1505 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

949 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżeczki

2 szklanki

300 gramów

0.5 opakowania

4 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

4 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj ryż i wsyp do wody. Dodaj łyżeczkę curry i gotuj na małym ogniu tak, aby ryż był sypki.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka i obtocz w przyprawie Knorr.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Usmaż mięso na oliwie. Pieczarki pokrój i dodaj razem z kukurydzą i chińską mieszanką do mięsa. Wszystko duś pod przykryciem.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na koniec wlej sos sojowy i dopraw łyżeczką curry.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj warzywa z ryżem, chwilę podgrzewaj i podawaj.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Litwinowicz

    Krzysztof Litwinowicz, 01.05.2017

    Bardzo dobra potrawa, niestety trzeba zwrocic szczegolna uwage na ugotowanie ryzu tak aby nie byl za suchy bo potrawa tez przez to moze byc sucha... polecam bo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • karolina mączka

    karolina mączka, 30.01.2017

    pyszne!!! polecam. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Olszak

    Beata Olszak, 29.11.2016

    Uwielbiam ryż w każdej postaci, z mięsem i bez mięsa, sałatka lub inne danie. Porostu PYYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Curry z kalafiora
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż curry z warzywami - VIDEORyż curry z warzywami - VIDEO

Ryż curry z warzywami to super pomysł na obiad z delikatną nutą smaków Dalekiego Wschodu. Curry to indyjska mieszanka przypraw, skomponowana najczęściej z następującego zestawu składników: kurkuma, czarny pieprz, imbir, kolendra, kmin rzymski, czarna gorczyca i chili. Dekoracyjny żółty kolor potraw z dodatkiem curry to zasługa kurkumy, która jest nazywana złotem inków. Aby ugotować ryż na sypko najpierw przepłucz go dokładnie. Wlej do miseczki z ryżem zimną wodę, zamieszaj dłonią i odcedź. Wykonuj tę czynność tak długo, aż wylewana woda będzie zupełnie klarowna. Do gotowania ryżu dodaj kurkumę oraz łyżeczkę oliwy, dzięki temu będzie pięknie żółty i nie sklei się - pod warunkiem, że go nie rozgotujesz. Przestrzegaj czasu gotowania ryżu podanego na opakowaniu. Pamiętaj, żeby dokładnie wyszorować pieczarki pod bieżącą wodą – najlepiej zimną, wtedy będą bardziej kruche. Mrożoną mieszankę chińską możesz najpierw lekko podsmażyć na oleju na patelni a później włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, dzięki temu warzywa będą jędrne a nadmiar wody odparuje. W tym czasie przygotujesz pozostałe składniki.