Ryż curry z warzywami video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż curry z warzywami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

1543 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

992 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1495 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżeczki

2 szklanki

300 gramów

0.5 opakowania

4 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

4 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj ryż i wsyp do wody. Dodaj łyżeczkę curry i gotuj na małym ogniu tak, aby ryż był sypki.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka i obtocz w przyprawie Knorr.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Usmaż mięso na oliwie. Pieczarki pokrój i dodaj razem z kukurydzą i chińską mieszanką do mięsa. Wszystko duś pod przykryciem.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na koniec wlej sos sojowy i dopraw łyżeczką curry.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj warzywa z ryżem, chwilę podgrzewaj i podawaj.

Ryż curry z warzywami - VIDEO - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Litwinowicz

    Krzysztof Litwinowicz , 01.05.2017

    Bardzo dobra potrawa, niestety trzeba zwrocic szczegolna uwage na ugotowanie ryzu tak aby nie byl za suchy bo potrawa tez przez to moze byc sucha... polecam bo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • karolina mączka

    karolina mączka , 30.01.2017

    pyszne!!! polecam. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Olszak

    Beata Olszak , 29.11.2016

    Uwielbiam ryż w każdej postaci, z mięsem i bez mięsa, sałatka lub inne danie. Porostu PYYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż curry z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż curry z warzywami - VIDEORyż curry z warzywami - VIDEO

Ryż curry z warzywami to super pomysł na obiad z delikatną nutą smaków Dalekiego Wschodu. Curry to indyjska mieszanka przypraw, skomponowana najczęściej z następującego zestawu składników: kurkuma, czarny pieprz, imbir, kolendra, kmin rzymski, czarna gorczyca i chili. Dekoracyjny żółty kolor potraw z dodatkiem curry to zasługa kurkumy, która jest nazywana złotem inków. Aby ugotować ryż na sypko najpierw przepłucz go dokładnie. Wlej do miseczki z ryżem zimną wodę, zamieszaj dłonią i odcedź. Wykonuj tę czynność tak długo, aż wylewana woda będzie zupełnie klarowna. Do gotowania ryżu dodaj kurkumę oraz łyżeczkę oliwy, dzięki temu będzie pięknie żółty i nie sklei się - pod warunkiem, że go nie rozgotujesz. Przestrzegaj czasu gotowania ryżu podanego na opakowaniu. Pamiętaj, żeby dokładnie wyszorować pieczarki pod bieżącą wodą – najlepiej zimną, wtedy będą bardziej kruche. Mrożoną mieszankę chińską możesz najpierw lekko podsmażyć na oleju na patelni a później włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, dzięki temu warzywa będą jędrne a nadmiar wody odparuje. W tym czasie przygotujesz pozostałe składniki.