Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym - lazania | Przepisy.pl pixel

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

heart
961 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

883 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1043 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

150 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

250 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 4

Przygotuj prostokątną formę do pieczenia, posmaruj ją masłem, na spodzie ułóż 8 płaty lazani, następnie połowę mięsnego farszu, czynność powtórz. Wierzch polej śmietaną, posyp startym serem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 °C.

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - Krok 4

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, usmaż pozostałą cebulą z czosnkiem. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj.

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - Krok 3

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę i czosnek, usmaż połowę na rozgrzanym oleju (1 łyżka), dodaj przecier pomidorowy, mięso łyżeczkę cukru i oregano. Całość smaż, aż mięso zrobi się zupełnie suche, dodaj wtedy wymieszany w szklance wody Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Wszystko razem gotuj jeszcze 3- 4 minuty.

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

4

Opinie o przepisie

  • A

    A , 11.05.2023

    Nie zgadza się ilość sera na liście składników i w przepisie. Nie napisano, co zrobić z serem pokrojonym w kostkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Przemek Plotka

    Przemek Plotka , 13.02.2016

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Plotka

    Przemek Plotka , 13.02.2016

    smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Lasagne szpinakowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania z mięsem mielonym i szpinakiemLazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Włoska zapiekanka, która podbiła serca smakoszy na całym świecie. Lazania, bo o niej mowa, przygotowywana jest na wiele sposobów. Dziś proponujemy lazanię z mięsem mielonym i szpinakiem. Aromat podsmażonej cebuli i czosnku miesza się tu z zapachem gałki muszkatołowej i oregano. Kremowa konsystencja farszu z aksamitnym sosem znakomicie kontrastuje z chrupiącą powierzchnią lazanii. Tworzy ją śmietana i starty ser, które pod wpływem wysokiej temperatury stopią się i przyrumienią, tworząc na potrawie smakowitą powłoczkę. Przygotowując tę potrawę, pamiętaj o dokładnym natłuszczeniu naczynia, w którym będziesz ją zapiekać – dzięki temu kolejne warstwy lazanii nie będą przywierać do blaszki, a ty z łatwością zaserwujesz kolejne jej porcje na talerze. Całość zapiekaj w piekarniku przez 40 minut i podawaj ciepłe, ale nie gorące. Wówczas najłatwiej się kroi.