Zawijaski z piersi kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zawijaski z piersi kurczaka

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na oliwie podduszamy pokrojoną drobniutko cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy, pieprzymy, wsypujemy pokruszone orzechy, pod koniec duszenia - dorzucamy rodzynki i rozkruszoną kostkę pietruszkową. Farsz musi być dobrze słony, bo nie solimy mięsa, ale mimo wszystko - staramy się solić z umiarem ;)

Krok 2

Mięso rozklepujemy przez folię, by łatwiej było je zawijać. Układamy na nim połowę farszu, zawijamy roladkę, obtaczamy ją w mące i wkładamy do małego żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Wierzch mięsa skrapiamy łyżeczką oliwy.

Krok 3

Naczynia wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piecyka. Pieczemy 40 minut, następnie włączamy termoobieg i dopiekamy jeszcze 5 minut.

Krok 4

Podajemy z orzeźwiającą sałatką owocową. Smacznego!!

Zawijaski z piersi kurczaka - Krok 4
Agni

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej