Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

5

200 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

100 gramów

250 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 grama

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 plaster

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę porządnie płuczemy i odcedzamy na sicie. Cebulę, czosnek, marchew i bataty kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem wszystkich przypraw.

Krok 2

Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy pomidory, smażymy jeszcze około 3-4 minut, wsypujemy soczewicę i wlewamy wodę. Gotujemy około kwadransa (aż soczewica zmięknie) i doprawiamy solą.

Krok 3

Zupę miksujemy w blenderze (można zostawić większe kawałki warzyw). Jeśli krem będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody. Podajemy ze świeżymi ziołami oraz kawałkiem cytryny, z którego wyciskamy do zupy trochę soku.

kuchniajoanny.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej