Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów
łatwe
223 osoby zapisały

Składniki
1 szklanka
100 gramów
250 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 litr
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 grama
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 plaster
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę porządnie płuczemy i odcedzamy na sicie. Cebulę, czosnek, marchew i bataty kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem wszystkich przypraw.
Krok 2
Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy pomidory, smażymy jeszcze około 3-4 minut, wsypujemy soczewicę i wlewamy wodę. Gotujemy około kwadransa (aż soczewica zmięknie) i doprawiamy solą.
Krok 3
Zupę miksujemy w blenderze (można zostawić większe kawałki warzyw). Jeśli krem będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody. Podajemy ze świeżymi ziołami oraz kawałkiem cytryny, z którego wyciskamy do zupy trochę soku.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej