Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
433 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

100 gramów

250 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 grama

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 plaster

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę porządnie płuczemy i odcedzamy na sicie. Cebulę, czosnek, marchew i bataty kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem wszystkich przypraw.

Krok 2

Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy pomidory, smażymy jeszcze około 3-4 minut, wsypujemy soczewicę i wlewamy wodę. Gotujemy około kwadransa (aż soczewica zmięknie) i doprawiamy solą.

Krok 3

Zupę miksujemy w blenderze (można zostawić większe kawałki warzyw). Jeśli krem będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody. Podajemy ze świeżymi ziołami oraz kawałkiem cytryny, z którego wyciskamy do zupy trochę soku.

kuchniajoanny.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej