Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

5

153 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

100 gramów

250 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 grama

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 plaster

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę porządnie płuczemy i odcedzamy na sicie. Cebulę, czosnek, marchew i bataty kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem wszystkich przypraw.

Krok 2

Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy pomidory, smażymy jeszcze około 3-4 minut, wsypujemy soczewicę i wlewamy wodę. Gotujemy około kwadransa (aż soczewica zmięknie) i doprawiamy solą.

Krok 3

Zupę miksujemy w blenderze (można zostawić większe kawałki warzyw). Jeśli krem będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody. Podajemy ze świeżymi ziołami oraz kawałkiem cytryny, z którego wyciskamy do zupy trochę soku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej