Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

5

328 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

100 gramów

250 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 grama

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 plaster

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę porządnie płuczemy i odcedzamy na sicie. Cebulę, czosnek, marchew i bataty kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem wszystkich przypraw.

Krok 2

Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy pomidory, smażymy jeszcze około 3-4 minut, wsypujemy soczewicę i wlewamy wodę. Gotujemy około kwadransa (aż soczewica zmięknie) i doprawiamy solą.

Krok 3

Zupę miksujemy w blenderze (można zostawić większe kawałki warzyw). Jeśli krem będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody. Podajemy ze świeżymi ziołami oraz kawałkiem cytryny, z którego wyciskamy do zupy trochę soku.

kuchniajoanny.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej