Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i batatów
łatwe
229 osób zapisało

Składniki
1 szklanka
100 gramów
250 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 litr
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 grama
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 plaster
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę porządnie płuczemy i odcedzamy na sicie. Cebulę, czosnek, marchew i bataty kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem wszystkich przypraw.
Krok 2
Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy pomidory, smażymy jeszcze około 3-4 minut, wsypujemy soczewicę i wlewamy wodę. Gotujemy około kwadransa (aż soczewica zmięknie) i doprawiamy solą.
Krok 3
Zupę miksujemy w blenderze (można zostawić większe kawałki warzyw). Jeśli krem będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody. Podajemy ze świeżymi ziołami oraz kawałkiem cytryny, z którego wyciskamy do zupy trochę soku.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































