Curry warzywne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry warzywne

z jogurtem

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

14

298 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

395 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

250 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

10 sztuk

200 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości posolonej wody na półtwardo. Odcedź, zachowując wodę spod gotowania.

Curry warzywne - Krok 1

Krok 2

Obierz imbir i czosnek, a następnie zgnieć w moździerzu razem z ziarnami gorczycy.

Curry warzywne - Krok 2

Krok 3

W rondlu lub woku rozgrzej klarowane masło. Wsyp przyprawy w proszku, czyli kmin, chili i kurkumę, a po chwili dodaj imbir, czosnek i gorczycę i wymieszaj. Dodaj pozbawioną pestek i pokrojoną w paski papryczkę chili oraz liście curry. Smaż kilkadziesiąt sekund.

Curry warzywne - Krok 3

Krok 4

Dodaj ziemniaki, zielony groszek, okrę z odciętymi ogonkami i różyczki kalafiora. Podlej nieco wodą spod gotowania ziemniaków i duś, aż jarzyny częściowo zmiękną, pozostając jędrne.

Curry warzywne - Krok 4

Krok 5

Posól do smaku, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj.

Curry warzywne - Krok 5
Robert Makłowicz

Dobra rada:

Znudzony tradycyjną formą leczo? Dorzuć do swojej recepturę okrę!

2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Guzińska

    Małgorzata Guzińska , 26.09.2018

    Okrę można zastąpić białą lub żòłtą papryką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Anna

    Karolina Anna , 29.05.2018

    wie ktoś, czym można zastąpić Okrę?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej