Składniki
250 gramów
250 gramów
250 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
10 sztuk
200 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości posolonej wody na półtwardo. Odcedź, zachowując wodę spod gotowania.
Krok 2
Obierz imbir i czosnek, a następnie zgnieć w moździerzu razem z ziarnami gorczycy.
Krok 3
W rondlu lub woku rozgrzej klarowane masło. Wsyp przyprawy w proszku, czyli kmin, chili i kurkumę, a po chwili dodaj imbir, czosnek i gorczycę i wymieszaj. Dodaj pozbawioną pestek i pokrojoną w paski papryczkę chili oraz liście curry. Smaż kilkadziesiąt sekund.
Krok 4
Dodaj ziemniaki, zielony groszek, okrę z odciętymi ogonkami i różyczki kalafiora. Podlej nieco wodą spod gotowania ziemniaków i duś, aż jarzyny częściowo zmiękną, pozostając jędrne.
Krok 5
Posól do smaku, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj.
Dobra rada:
Znudzony tradycyjną formą leczo? Dorzuć do swojej recepturę okrę!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej