Curry warzywne

z jogurtem

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

14

216 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

250 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

10 sztuk

200 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości posolonej wody na półtwardo. Odcedź, zachowując wodę spod gotowania.

Curry warzywne - Krok 1

Krok 2

Obierz imbir i czosnek, a następnie zgnieć w moździerzu razem z ziarnami gorczycy.

Curry warzywne - Krok 2

Krok 3

W rondlu lub woku rozgrzej klarowane masło. Wsyp przyprawy w proszku, czyli kmin, chili i kurkumę, a po chwili dodaj imbir, czosnek i gorczycę i wymieszaj. Dodaj pozbawioną pestek i pokrojoną w paski papryczkę chili oraz liście curry. Smaż kilkadziesiąt sekund.

Curry warzywne - Krok 3

Krok 4

Dodaj ziemniaki, zielony groszek, okrę z odciętymi ogonkami i różyczki kalafiora. Podlej nieco wodą spod gotowania ziemniaków i duś, aż jarzyny częściowo zmiękną, pozostając jędrne.

Curry warzywne - Krok 4

Krok 5

Posól do smaku, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj.

Curry warzywne - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Guzińska

    Małgorzata Guzińska, 26.09.2018

    Okrę można zastąpić białą lub żòłtą papryką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Anna

    Karolina Anna, 29.05.2018

    wie ktoś, czym można zastąpić Okrę?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej