Curry warzywne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry warzywne

z jogurtem

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

16

heart
341 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

419 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

250 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

10 sztuk

200 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości posolonej wody na półtwardo. Odcedź, zachowując wodę spod gotowania.

Curry warzywne - Krok 1

Krok 2

Obierz imbir i czosnek, a następnie zgnieć w moździerzu razem z ziarnami gorczycy.

Curry warzywne - Krok 2

Krok 3

W rondlu lub woku rozgrzej klarowane masło. Wsyp przyprawy w proszku, czyli kmin, chili i kurkumę, a po chwili dodaj imbir, czosnek i gorczycę i wymieszaj. Dodaj pozbawioną pestek i pokrojoną w paski papryczkę chili oraz liście curry. Smaż kilkadziesiąt sekund.

Curry warzywne - Krok 3

Krok 4

Dodaj ziemniaki, zielony groszek, okrę z odciętymi ogonkami i różyczki kalafiora. Podlej nieco wodą spod gotowania ziemniaków i duś, aż jarzyny częściowo zmiękną, pozostając jędrne.

Curry warzywne - Krok 4

Krok 5

Posól do smaku, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj.

Curry warzywne - Krok 5
Robert Makłowicz

Dobra rada:

Znudzony tradycyjną formą leczo? Dorzuć do swojej recepturę okrę!

2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Guzińska

    Małgorzata Guzińska , 26.09.2018

    Okrę można zastąpić białą lub żòłtą papryką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Anna

    Karolina Anna , 29.05.2018

    wie ktoś, czym można zastąpić Okrę?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej