
Składniki
8 sztuk
200 gramów
100 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
400 mililitrów
125 mililitrów
2 łyżki
200 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo ok 8 minut. Następnie wystudź je, obierz i przekrój na pół. Szpinak umyj.
Krok 2
Marchew obierz i pokrój w słupki. Podsmaż w garnku z masłem ok 5 minut.
Krok 3
Dodaj mąką oraz przyprawę curry do marchewki i wymieszaj aż dobrze się wszystko połączy.
Krok 4
Wlej ciepłą wodę, dodaj kostkę Knorr, śmietanę i zagotuj.
Krok 5
Dodaj szpinak, groszek i gotuj 5 minut. Podawaj z jakiem i sezamem.

Dobra rada:
Podawaj z dzikim ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z jajkiem
Jajeczne curry to ciekawa alternatywa dla klasycznych jajek na twardo. Dzięki połączeniu z warzywami stworzą błyskawiczny, ale też bardzo smaczny posiłek, który sprawdzi się znakomicie na każdą okazję, na przykład weekendowe śniadanie. Palce lizać!
Dla kogo?
Dla tych, którzy uwielbiają curry, ale chcieliby spróbować także jego nieco innej wersji. Zdecydowanie nadszedł czas na wyjście poza utarte schematy!
Na jaką okazję?
Niebanalna przekąska na podwieczorek – curry z jajkiem! Z pewnością zaintrygujesz swoich współpracowników, gdy przeniesiesz sobie takie danie także na lunch.
Czy wiesz, że?
Ciekawiło Cię kiedyś, skąd wzięło się powiedzenie „Sezamie, otwórz się”? Otóż sezam wytwarza torebki nasienne, które pękają po dojrzeniu, uwalniając zwarte w nich drobne, złociste ziarna.
Dla urozmaicenia:
Curry podawać możesz z dowolnego rodzaju ryżem, ale też, na przykład z kaszą. Dobierz swoje ulubione dodatki.