Curry z jajkiem

- Krok 1Jajka ugotuj na twardo ok 8 minut. Następnie wystudź je, obierz i przekrój na pół. Szpinak umyj.
- Krok 2Marchew obierz i pokrój w słupki. Podsmaż w garnku z masłem ok 5 minut.
- Krok 3Dodaj mąką oraz przyprawę curry do marchewki i wymieszaj aż dobrze się wszystko połączy.
- Krok 4Wlej ciepłą wodę, dodaj kostkę Knorr, śmietanę i zagotuj.
- Krok 5Dodaj szpinak, groszek i gotuj 5 minut. Podawaj z jakiem i sezamem.

Podawaj z dzikim ryżem.

Jajeczne curry to ciekawa alternatywa dla klasycznych jajek na twardo. Dzięki połączeniu z warzywami stworzą błyskawiczny, ale też bardzo smaczny posiłek, który sprawdzi się znakomicie na każdą okazję, na przykład weekendowe śniadanie. Palce lizać!
Dla kogo?
Dla tych, którzy uwielbiają curry, ale chcieliby spróbować także jego nieco innej wersji. Zdecydowanie nadszedł czas na wyjście poza utarte schematy!
Na jaką okazję?
Niebanalna przekąska na podwieczorek – curry z jajkiem! Z pewnością zaintrygujesz swoich współpracowników, gdy przeniesiesz sobie takie danie także na lunch.
Czy wiesz, że?
Ciekawiło Cię kiedyś, skąd wzięło się powiedzenie „Sezamie, otwórz się”? Otóż sezam wytwarza torebki nasienne, które pękają po dojrzeniu, uwalniając zwarte w nich drobne, złociste ziarna.
Dla urozmaicenia:
Curry podawać możesz z dowolnego rodzaju ryżem, ale też, na przykład z kaszą. Dobierz swoje ulubione dodatki.