Curry z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
51 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

200 gramów

100 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

400 mililitrów

125 mililitrów

2 łyżki

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo ok 8 minut. Następnie wystudź je, obierz i przekrój na pół. Szpinak umyj.

Krok 2

Marchew obierz i pokrój w słupki. Podsmaż w garnku z masłem ok 5 minut.

Krok 3

Dodaj mąką oraz przyprawę curry do marchewki i wymieszaj aż dobrze się wszystko połączy.

Krok 4

Wlej ciepłą wodę, dodaj kostkę Knorr, śmietanę i zagotuj.

Krok 5

Dodaj szpinak, groszek i gotuj 5 minut. Podawaj z jakiem i sezamem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z dzikim ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z jajkiemCurry z jajkiem

Jajeczne curry to ciekawa alternatywa dla klasycznych jajek na twardo. Dzięki połączeniu z warzywami stworzą błyskawiczny, ale też bardzo smaczny posiłek, który sprawdzi się znakomicie na każdą okazję, na przykład weekendowe śniadanie. Palce lizać!

Dla kogo?

Dla tych, którzy uwielbiają curry, ale chcieliby spróbować także jego nieco innej wersji. Zdecydowanie nadszedł czas na wyjście poza utarte schematy!

Na jaką okazję?

Niebanalna przekąska na podwieczorek – curry z jajkiem! Z pewnością zaintrygujesz swoich współpracowników, gdy przeniesiesz sobie takie danie także na lunch.

Czy wiesz, że?

Ciekawiło Cię kiedyś, skąd wzięło się powiedzenie „Sezamie, otwórz się”? Otóż sezam wytwarza torebki nasienne, które pękają po dojrzeniu, uwalniając zwarte w nich drobne, złociste ziarna.

Dla urozmaicenia:

Curry podawać możesz z dowolnego rodzaju ryżem, ale też, na przykład z kaszą. Dobierz swoje ulubione dodatki.