Curry z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

125 mililitrów

2 łyżki

200 gramów

2 łyżki

200 gramów

400 mililitrów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo ok 8 minut. Następnie wystudź je, obierz i przekrój na pół. Szpinak umyj.

Krok 2

Marchew obierz i pokrój w słupki. Podsmaż w garnku z masłem ok 5 minut.

Krok 3

Dodaj mąką oraz przyprawę curry do marchewki i wymieszaj aż dobrze się wszystko połączy.

Krok 4

Wlej ciepłą wodę, dodaj kostkę Knorr, śmietanę i zagotuj.

Krok 5

Dodaj szpinak, groszek i gotuj 5 minut. Podawaj z jakiem i sezamem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z dzikim ryżem.

0

Opinie o przepisie

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z jajkiemCurry z jajkiem

Jajeczne curry to ciekawa alternatywa dla klasycznych jajek na twardo. Dzięki połączeniu z warzywami stworzą błyskawiczny, ale też bardzo smaczny posiłek, który sprawdzi się znakomicie na każdą okazję, na przykład weekendowe śniadanie. Palce lizać!

Dla kogo?

Dla tych, którzy uwielbiają curry, ale chcieliby spróbować także jego nieco innej wersji. Zdecydowanie nadszedł czas na wyjście poza utarte schematy!

Na jaką okazję?

Niebanalna przekąska na podwieczorek – curry z jajkiem! Z pewnością zaintrygujesz swoich współpracowników, gdy przeniesiesz sobie takie danie także na lunch.

Czy wiesz, że?

Ciekawiło Cię kiedyś, skąd wzięło się powiedzenie „Sezamie, otwórz się”? Otóż sezam wytwarza torebki nasienne, które pękają po dojrzeniu, uwalniając zwarte w nich drobne, złociste ziarna.

Dla urozmaicenia:

Curry podawać możesz z dowolnego rodzaju ryżem, ale też, na przykład z kaszą. Dobierz swoje ulubione dodatki.