Składniki
8 sztuk
200 gramów
100 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
400 mililitrów
125 mililitrów
2 łyżki
200 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo ok 8 minut. Następnie wystudź je, obierz i przekrój na pół. Szpinak umyj.
Krok 2
Marchew obierz i pokrój w słupki. Podsmaż w garnku z masłem ok 5 minut.
Krok 3
Dodaj mąką oraz przyprawę curry do marchewki i wymieszaj aż dobrze się wszystko połączy.
Krok 4
Wlej ciepłą wodę, dodaj kostkę Knorr, śmietanę i zagotuj.
Krok 5
Dodaj szpinak, groszek i gotuj 5 minut. Podawaj z jakiem i sezamem.
Dobra rada:
Podawaj z dzikim ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z jajkiem
Jajeczne curry to ciekawa alternatywa dla klasycznych jajek na twardo. Dzięki połączeniu z warzywami stworzą błyskawiczny, ale też bardzo smaczny posiłek, który sprawdzi się znakomicie na każdą okazję, na przykład weekendowe śniadanie. Palce lizać!
Dla kogo?
Dla tych, którzy uwielbiają curry, ale chcieliby spróbować także jego nieco innej wersji. Zdecydowanie nadszedł czas na wyjście poza utarte schematy!
Na jaką okazję?
Niebanalna przekąska na podwieczorek – curry z jajkiem! Z pewnością zaintrygujesz swoich współpracowników, gdy przeniesiesz sobie takie danie także na lunch.
Czy wiesz, że?
Ciekawiło Cię kiedyś, skąd wzięło się powiedzenie „Sezamie, otwórz się”? Otóż sezam wytwarza torebki nasienne, które pękają po dojrzeniu, uwalniając zwarte w nich drobne, złociste ziarna.
Dla urozmaicenia:
Curry podawać możesz z dowolnego rodzaju ryżem, ale też, na przykład z kaszą. Dobierz swoje ulubione dodatki.